Last news in Fakti

5 Юли, 2010 10:50 1 518 2

Дълговете на държавата спъват изготвянето на кадастъра

  • кадастър-
  • кадастрална карта

Дълговете на държавата към бизнеса могат да спрат изготвянето на кадастрална карта на България, чието изграждане и без това върви с мудни темпове. Фирмите, които са ангажирани с този процес, имат да взимат 5-6 млн. лв., научи "Сега". Според шефа на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Александър Лазаров сумата дори може да набъбне до 10 млн. лв., а в бюджета на ведомството няма предвиден нито лев за тази дейност през 2010 г.

Лазаров увери, че засега няма изоставане от графиците по изготвяне на кадастъра, но компаниите, до които "Сега" се допита, не са толкова оптимистично настроени. "Има фирми, които почти не работят и ако не бъдат изплатени сумите, между 300-400 души, заети в сектора, ще останат без работа", прогнозира Ангел Янакиев, председател на управителния съвет на Камарата на инженерите по геодезия.

Не е ясно как и кога ще бъдат изчистени дълговете към тези фирми. На среща в МРРБ в петък на фирмите е препоръчано да минат през Българската банка на развитие, през която се разплащат дълговете на държавата със 7% отстъпка. Проблемът обаче е, че повечето от дълговете към фирмите за кадастъра са натрупани тази година, а през банката държавата чисти само дълговете отпреди края на 2009 г. За вече изготвени през м.г. кадастрални карти държавата дължи на фирмите само към 600-700 хил. лв.

Заетите в бранша недоумяват защо няма пари за разплащане, след като по закон 75% от приходите на агенцията трябва да се използват за финансиране точно на дейностите по изготвянето на кадастралната карта. От сайта на ведомството става ясно, че през миналата година от различни такси са събрани 17.2 млн. лв. Лазаров, който е шеф на агенцията от есента на м.г., няма обяснение защо парите не се използват по предназначение. "По закон е така, но досега агенцията никога не е получавала тези пари, въпреки че си ги е търсила от Министерство на финансите", обясни той.


НАПРЕДЪК

И досега кадастърът на България не напредва особено бързо. Самата процедура започна през 2001 г. с помощта на заем от Световната банка. През 2007 г. обаче само 12% от територията на страната има кадастрална карта, а до края на м.г. вече са обхванати 16.4% от територията. Според данни на Агенцията по кадастъра в новите карти вече са включени близо 5.6 млн. недвижими имота, но по-голямата част от тях се намират в малки населени места.

В столицата процесът върви най-трудно. Досега в София са готови само картите и регистъра на имотите в "Младост" и "Люлин". До края на годината би трябвало да са готови в още 8 района, сред които са "Витоша", "Панчарево", "Средец" и "Оборище".





 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 още

    2 0 Отговор
    Трябва също да се изготвят някакви нормативни актове при застрояването, разрешителните и т.н., които да гарантират запазването на монументалните перспективи(и природни дадености), вкл. да се обърне внимание на оградите - които имат отношение към гледките. Също обемите и квадратурата на застроената площ спрямо квадратурата на терена/парцела, прилежащи улици/пътища и т.н
    Това, което на много места стана е необяснимо - сякаш хора без дипломи са "правили" нещо ...?
  • 2 Рекета

    1 1 Отговор
    Това същите фирми ли са които реално нищо не свършиха.Оставиха кооперациите само с 1 етаж, или без вход, или целият апартамент без балконите или кооперацията без подземните помещения.И после хората плащат по 300-400 лева за да бъдат дописани площи, които реално при приемането на АКТ 15 са били заведени в съответната община.Трабвало е само да се проверят общинските документи от същите тези фирми.
    Тези фирми ще излязат едни големи рекетьори, от една страна рекетират държавата, а от друга гражданите.