24 Юли, 2010 00:00 6 850 5

Канарските острови не се поддадоха на испанското фиаско

  • канарски острови-
  • имоти-
  • цени

Много чужденци, най-вече тези, които живеят в северното полукълбо, искат да придобият имот на място, като например Канарските острови, където целогодишно могат да разчитат на топъл климат. Всъщност климатът далеч не е единствената причина, която може да привлече клиенти в този испански архипелаг, разположен в Атлантическия океан, по крайбрежието на северна Африка.

През последните две десетилетия на миналия век, когато британците се насочиха към това райско кътче, цените на ваканционните имоти бяха достъпни, дори и на тези, разположени на морския бряг. Но постепенно стойностите започнаха да се покачват и европейски, и американски инвеститори се насочиха към Канарските острови. С течение на времето чуждестранните вложения се превърнаха в основен двигател на местната икономика. Днес островът се посещава от хиляди германци, британци, италианци и граждани на страни от Латинска Америка. При население два милиона души Островите посрещат ежегодно по 10 милиона туристи.

За разлика от континентална Испания, тук цените на имотите почти

не бяха засегнати от кризата

Причините са няколко. На първо място повечето имоти са разположени по крайбрежието. Друг фактор е индивидуалността на недвижимостите - всяка сграда е с уникална архитектура.

Конюнктурата на пазара на Канарските острови се отличава от тази на Континентална Испания. Тук има повече къщи и пентхаузи. Архитектурата е повлияна от средиземноморския колорит. Срещу 80 000 EUR може да се купи студио с площ 150 - 200 кв.м.

Решилите да придобият имот на Канарските острови, преди да се обърнат към услугите на агенция за недвижими имоти, трябва да определят вида и ориентировъчната цена, на която искат да го купят. Така например, агенция Serapis предлага на своите клиенти обекти от 80 000 до 150 000 EUR и евтини елитни къщи. Офертите на Costa Esperanza са предимно за нови имоти в жилищни комплекса на юг от Тенерифе на цени между 150 000 и 300 000 EUR. Въпреки кризата не липсват и скъпи имоти. Ликвидността значително се понижи и на пазара се появиха много имоти на цени над 500 000 EUR. Срещу подобна сума може да се купи голяма къща с пет-осем спални, с басейн, дизайнерски мебели и осветление и невероятна панорама.

В случай че не разполагате не само с 500 000 EUR, но дори и със 100 000 EUR, пак имате голям шанс да намерите добър имот на това райско място. Покупката на малък апартамент или къща е възможно с ипотека и е по-лесно на Острова, отколкото на континента. Всяка банка си има собствен подход за проучване на кредитополучателя. От гледна точка на лихвените нива, моментът за вземане на кредит е доста благоприятен. Лихвата е между 2.2 и 2.5%. Чужденец може да получи заем в размер до 50% от стойността на имота, а в някои случаи и до 90%. Най-дългият срок, за който могат да бъдат върнати парите, е 35 години, но това зависи от възрастта на кредитоискателя. Испания остава една от малкото европейски страни, в която почти всеки чужденец има възможност да получи кредит, стига да докаже своята платежоспособност.

На Канарите може да се придобие имот и срещу 20 000 EUR. Става дума за схема, която е малко популярна на Стария континент -

покупката на част от имот

Това позволява на собственика да живее в апартамента или къщата определен период от време през годината. В действителност купувачът става реален собственик на част от имота и неговите права са защитени от закона, а не само от договора, както например е при таймшеъра. Делът, като всяка друга недвижимост, може да се продаде, дари или наследи. По такъв начин имот може да бъде купен, например в туристическия район Costa Caleta. Една осма от бунгалата там се продават за 20 000 EUR. Собственикът на част от него има право на почивка по две седмици три пъти в годината. Комплексът ще бъде завършен в края на 2010 г. Съществува вариант за разсрочено плащане.

Канарските острови не са само тропически, но и

данъчен рай

Безспорно преобладаващата част от купувачите са привлечени от евтиния начин на живот, но и от това, че Канарите са офшорна зона с минимални данъчни ставки. Затова и много стоки, включително храни, дрехи, електроника, са доста по-евтини, отколкото на Стария континент. Приходите в бюджета се формират основно от туризъм (32%) и строителство (20%). Важна роля в икономическото развитие играе селското стопанство и най-вече производството на банани и тютюн, които се експортират.

Несъмнено кризата се отрази на Канарските острови по свои, специфичен начин, особено като се има предвид, че са част от Испания, която в световен мащаб беше една от най-силно засегнатите държави. Секторите туризъм и недвижими имоти пострадаха най-много. Цените на предлаганите ваканционни апартаменти или къщи се понижи, офертите се увеличиха. Остава обаче въпросът дали сега е удобния момент да се купува - перспективите са мъгляви, а рискът на първичния пазар нараства?

Какво е мнението на специалистите? “Към момента инвестиционните компании довършват обектите, които започнаха да строят преди началото на кризата. Нови проекти не се реализират. До края на 2009 г. продължихме да ставаме свидетели на поевтиняване. От началото на годината наблюдаваме стагнация, поради възвръщането на интереса. Това накара повечето предприемачи да не счетат за необходимо да правят повече отстъпки от цената”, обясняват специалисти от компанията Costa Esperanza Consulting S.L. По отношение на риска, оттам съветват клиентите да проверяват инвеститора - колко е надежден, с какви документи разполага, какво и до каква степен е построил през последната година.

Сдържан оптимизъм

Това е мнението на повечето специалисти по отношение развитието на пазара на недвижими имоти на Канарските острови през тази година. Спад в цените няма да има повече. Стабилизирането, което е в момента, ще доведе дори до лек ръст на цените в близките месеци. Все пак трябва да се знае, че развитието на сектора зависи до голяма степен и от движението на макроикономическите показатели. И най-големите специалисти в областта на недвижимите имоти не са категорични дали пазарът е достигнал дъното, а и това не е необходимо. Важното е да се знае, че покупката на имот не е игра на карти и не трябва да се забравят потребителските функции на недвижимостта. “Може след година жилището да се продаде на печалба от 5-10%, но може и собственикът да загуби от една такава сделка”, напомнят от Costa Esperanza Consulting S.L.

Текст и снимки:
Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валентин

    21 14 Отговор
    Че то на канарите е два пъти по евтино от сегашните цени в БГ.
    Кога ли ще влезем в час и да започнем да предлагаме имотите си така че да се продават?!
    Особено за нашето дередже - нещата са толкова трагични че...
    Да не говорим че на канарите имотите не са на шпакловка и замазка, или имоти от соц реализма очакващи пълно изриване...

    Ще влезем в час, но колко ли време трябва да мине за да ни уврат главите?
  • 2 Californian

    5 4 Отговор
    Валентине,пропускаш някой моменти.
    Има райски местенца с ниски цени.
    Примерно мислиш, ли че Флорида не е по-хубаво да кажем от някой места в Ню Йорк.
    По-хубава е с пъти, но там има имоти за по 50хил долара, същите в някой места около Ню Йорк или Джърси са 500хил долара.

    Защо е така според теб?
    Защото много е важно къде човек работи, където има работа там му е и живота.
    За това има места които не са чак толкова хубави, но си струват скъпо защото безработицата е малка.

    Така и в България, защо според теб в София една и съща панелка струва 10 пъти повече от някоя такава във Враца или друг град, не съм запознат много.
    Защото има работа и бат Генчо и кака Петкана идват от село да работят там, следователно - цените са по-високи.
  • 3 martin

    4 1 Отговор
    pisha na latinica, sorry. jiveem na kanarskite ot mnogo godini,neznam koi e pisal tazi statiq, ne me interesuva.
    palni gluposti za evtini jilishta na kanarite
  • 4 Елена

    0 0 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕЕ Мартине, не си прав! Има евтини имоти, дори и на добри места, Тук на Тенерифе-юг се продава апартамент 65 м2- 1 спалня за 75000 евро. Цените паднаха МНОГО !!!
  • 5 nikolai

    1 1 Отговор
    bil sym na Tenerife i moga da kaja 4e kato cqlo jivotyt e pone s 30%po eftin ot tozi v Sofia/pylna anomaliq.imotite sa malko po skypi no na kakvo mqsto si.Kato cqlo dobro mqsto za emigraciq.I bas dyrja magistralite ob6to na ostrovite sa pove4e ot tiq v Bulgariq.Abe jalka kartinka sme.