8 Юли, 2010 00:00 3 431 0

Взимат земя на Абрамович за руската Силиконова долина

  • русия-
  • силиконова долина-
  • абрамович

За строителството на иновационния център „Сколково“ в Подмосковието държавата ще трябва да изземе значително количество земя от настоящите й притежатели, в това число и от Роман Абрамович, съобщи Нюзру. За строителството на „града на бъдещето“, в който ще има офиси и изследователски центрове, лаборатории и жилищни сгради за около 40 000 души, ще е необходима площ от 600 хектара.

За започване на строителството са нужни 375 ха и президентът Медведев вече издаде заповед те да бъдат осигурени до 31 декември. От тях 78 хектара са собственост на ООД „Глория“. Шеф на фирмата е Марина Гончарова – президент на фонда на Роман Абрамович „Полюс надежды“. На тази територия сега се строи голф игрище. Джон Ман, който управлява активите на Абрамович, опроверга информацията и заяви, че тази земя не влиза в територията на парка „Сколково“.Части от територията, върху която ще изникне технологичният център, принадлежи на държавния Московски научноизследователски институт „Немчиновка“. Решението тя да бъде отнета от института предизвика рязкото недоволство на учените генетици, защото това са обработваеми земи, култивирани повече от 80 години. При изземането на земята притежателят бива компенсиран със стойността й съгласно независима оценка, която е равна на пазарната, отбелязва Нюзру.

Ръководителят на проекта „Сколково“ Виктор Векселберг съобщи, че сумата за създаването на центъра възлиза на 60 милиарда рубли (близо 3 милиарда лева) за 3 години. Руският президент Дмитрий Медведев обяви плановете за създаването на ултрамодерния научно-технологичен комплекс за разработка и комерсиализация на новите технологии през февруари. По неговите думи той трябва да стане руския аналог на американската Силиконова долина, която се намира в Калифорния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА