Last news in Fakti

19 Юли, 2010 00:00 1 314 0

"Голдман Сакс" плати вината си за кризата с 550 млн. USD

  • голдман сакс-
  • сащ-
  • обама-
  • кредити-
  • криза

Американската банка "Голдман Сакс" плати 550 млн. долара, за да отпаднат отправените й обвинения във финансови измами, свързани с продажби на ипотечни инвестиции по време на кризата с имотния пазар в САЩ. Федералната комисията по ценните книжа и фондовите борси (ФКЦКФБ) на САЩ обяви, че в нейната история това е най-голямата глоба, наложена на банка. Британската Роял Банк ъф Скотланд (Royal Bank of Scotland), която в момента е 84% собственост на британските данъкоплатци и загуби около 840 млн. долара от инвестиции, ще бъде компенсирана със 100 млн. долара. Германската Дойче индустрибанк (IKB Deutsche Industriebank) ще получи 150 млн. долара. Останалите 300 млн. долара от присъдената глоба ще отидат в американското министерство на финансите. Условията на споразумението трябва да бъдат одобрени от федерален съдия.

Междувременно Сенатът на САЩ одобри най-радикалната реформа на финансовата система от Великата депресия през 30-те години, с което президентът на САЩ Барак Обама отбеляза значима политическа победа.

Вотът с 60 на 39 гласа беше разделен предимно по партийните линии, но даде одобрение на закона от 2300 страници, целещ да ограничи рисковите банкови практики, обвинявани за икономическия срив през 2008 г. Очаква се Обама да го подпише тази седмица. Само трима републиканци и двама независими кандидати подкрепиха проекта, а един демократ гласува срещу него. Това е втората историческа промяна, въведена от Обама тази година, след като подписа закона за промяна на американската здравна система през март. Президентът е изправен пред нисък процент на одобрение в проучванията на общественото мнение. Законът променя правилата за работа на финансовите институции, ипотеките на жилища, студентските кредити, кредитните карти и текущите заеми. "Даваме на потребителите и данъкоплатците най-силната защита, която някога са имали. Даваме на Уолстрийт най-силния надзор, който някога е имал - не за да ограничим, а за да предпазим", заяви лидерът на демократичното мнозинство в Сената Хари Рийд. Камарата на представителите одобри проекта на 30 юни с 237 на 192 гласа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА