7 Септември, 2010 10:39 13 493 19

Къщите във Видинския край се продават на килограм

  • имоти криза видинско цени

Цената на къщите във Видинско удари дъното, твърдят брокери на недвижими имоти. Това личи и от обявите, които пълнят сайтовете на агенциите и цели страници в местните печатни издания. Във всяко село се продават по няколко къщи, а цените падат все по-надолу. Сградите са останали необитаеми и наследниците искат да се освободят от тях. В противен случай имотите се разграбват. По селата вече е обичайна гледка останала без стопани къща да стърчи без керемиди, с изтърбушени прозорци и врати, със свалена ограда. Обезлюдяването на района е съществена причина за масовото предлагане. Според демографи след десетина години в много села на района няма да може да бъде продадена нито една къща, защото населените места ще останат без жители.

Исканите сега цени са символични и изобщо не съответстват на стойността на имотите. Така например за къща в село Срацимирово, което се намира близо до жп линията Видин-София, се искат само 2000 евро. Имотът е с три стаи, оджак, две помощни постройки, кладенец на двора, овощна градина. Толкова ниска е ценовата оферта и за друга къща в селото, която е с два декара двор, лозе и овощна градина в него. Срещу 2000 евро се продава и къща с разгъната застроена площ 80 кв. м в село Милчина лъка. В село Скомля пък къща с 4 стаи и сервизни помещения се предлага за 3500 евро. Наследник на къща в село Дружба, близо до Видин, иска 7600 евро за три стаи и хол, тераса, стопански постройки, двор. Продава къщата заедно с обзавеждането. 10 000 евро е цената на къща в Цар Шишманово. Сградата е тухлена, с 3 спални, ток, вода, мазе. За същите пари се продава и вила в село Бела, строена през 1983 г. Имотът е със сутерен, етаж с площ 74 кв. м и таванска стая. Има зимник, тераса, масивна ограда.

В село Дреновец, което е до жп гара, също е предложен огромен имот изгодно. Само за 5000 евро се предлага масивна двуетажна къща с железобетонна плоча, голяма тераса, гараж, двор със селскостопански постройки и кладенец. „Къщата е в непосредствена близост до асфалтов път“, е добавил собственикът.

Евтино продават и собствениците от селата Лагошевци, Извор, Шипот, които се намират встрани от главните пътища в областта. Цените са от 1500 до 4000 евро. Имотите до границата със Сърбия също се предлагат на безценица. В селата около Кула, които се намират на метри от граничната бразда, за къщите се искат от 1500 до 3300 евро.

Само в селищата, около които минава важен път или се намират близо до туристически обект, домовете се предлагат по-скъпо. В село Рабиша, до известната пещера „Магура“, се търси купувач на къща за 10 000 евро. В село Салаш, край което предстои откриването на най-новия гранично-пропускателен пункт със Сърбия, собственик е поискал за имота си цели 35 000 евро. Сделката обаче си струва - къщата е от камък и тухла, на два етажа, има 7 стаи, тераси, мазета и т.н.

Въпреки голямото предлагане продажбите не са много. Икономическата криза е ударила здраво региона, а купувачи от столицата или чужбина почти липсват. Ако продавачите бързат да се отърват от имотите си преди тоталното обезлюдяване на района, то и купувачите отчитат този момент. Никой не иска къщата му да бъде разбивана, още по-малко пък да бъде последният жител на умиращо село.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗЗЗ

    17 7 Отговор
    Жалко,че нашите УПРАВНИЦИ не го виждат или поне чуват това положение в РОДИНАТА ни,или просто така е наредено от ВЕЛИКИТЕ СИЛИ....
  • 2 Скептик

    17 4 Отговор
    Кой да ги купува и за какво. Селата са обречена работа.
  • 3 alex

    19 2 Отговор
    Losoto e ,ce taka ste stava za napred i v gradovete..
  • 4 Оптимист

    24 4 Отговор
    Селата ще продължават да обезлюдяват защото младите нямат перспектива там. нито какво да работят нито има транспорт с който да се предвижат. Но такива са нарежданията на Великите сили. България трябва да намалее като население и икономическа мощ. Стова се справят успешно всички управници до сега и настоящите още по-добре с тяхната невъзможности некомпетентност. Това правителство се хвали най-много от Европа и САЩ, защото е най- некомпетентно и по тази причина най- послушно.
  • 5 росен

    15 9 Отговор
    НЕКА! Защото селяните станаха лакоми, не без помощта на брокерите. Доскоро искаха луди пари за селски имот, а че няма цяло лято вода, че цигани режат жиците, не ги интересуваха. Защо пишат за Видинско. От две години селските имоти до 80км от София си стоят. Някои са се "престрашили" да намалят цените тази година с 10-20%, но пак си стоят. При пазарене, брокерите бутат цените нагоре без да разбират, че балона се спука.
  • 6 Mariana

    15 0 Отговор
    Положението във Видински окръг е отчайващо. Района се обезлюдява със скоростта на светлината и това не е от сега. Още от 1979 год. е с отрицателен прираст. А от този край са произлезли мното държавни и правителствени ръководни кадри, които обаче нищо не са направили за родния си край. Може би са искали да скъсат с него ? Или се срамуват от произдходе си? Кой знае... То свестен път няма за Видин. за влак ...надежда тука оставете ... крета 5часа 200 км. Обречени са хората от този регион - безработица, мизерия и стряскаща тишишна. И напаст на братята РОМИ по тия села.
  • 7 аз

    11 2 Отговор
    как ще ги купуват като видинско е залято от цигани
  • 8 Румен

    14 1 Отговор
    Преди около седмица посетих стар приятел, заселил се след пенсиониране в едно красиво дунавско село. Реших да му помогна да дооправи прекрасния си имот защото не беше добре със здравето. За времето което можех да остана нямаше да успеем да довършим започнатото затова отидох до центъра на селото където бяха насядали в местната кръчма ( 10 часа преди обяд ) десетина мъже в разцвета на силите си и почти толкова пенсионери. Беше странно и стряскащо – панаир посред бял ден. Почерпих както си му е редът и помолих двама трима срещу надница от двадесетина лева да ни помогнат за ден-два. И…. никой не се нави …!? Това ме шашна! През цялото време докато си пиехме биричката се надпреварваха да псуват държавата и да се оплакват, че нямало работа, а като им предложих да изкарат някой лев започнаха да ме гледат на криво.
    Извода: Хората сами си избират как да живеят – като скотове или като човеци. Никой не е виновен на българския селянин, че е станал тъп, мързелив и злобен!!!
    Казвам го с голяма отговорност пред онази прекрасна част от българите които са в другата противоположност – бачкат яко, не се оплакват и плащат данъци които държат България да не потъне и по-дълбоко.
    А на северозападнала България никой не им е виновен!!!
  • 9 Възмутена

    7 0 Отговор
    Не са виновни хората от северозападна България! Всички управляващи след 1990 г. са виновни за този хал. Умишлено направиха хората да бъдат бездушни, марзеливи и какви ли не.
    Ни с моят съпруг след пенсеониране се преселихме на село - на 7 км. от Видин. Работи в прилежащото ни место към къщата и на полето, произвеждаме селскостопанска продукция и поддържаме 3 семейства
    Но с голямо учудване и възмущение приемаме некадърността на управляващите във Видинска област. Представете си в 21 век, е въведен режим на уличното осветление.Свети до 23 часа, гасят го и после го пускат в 5 часа сутрента. Резил. Как е възможно, и малкото хора, които са останали ще избягат от страх да не бъдат ограбени и още повече убите в Тази ТАМНИНА ,тъй като обитаваните къщи са през 90-100 м.
  • 10 nobody

    1 2 Отговор
    ISKAM DA KAJA NA TAZI MARJANA 4E NE SAM MNOGO SAGLASNA SAS MNENIETO I.CIGANI IMA PO-CJALA BALGARIA,TAKA 4E DA NE PREKALJAVA.OT4AIVA6TO E SA6TO POLOJENIETO KATO CJALO NE SAMO VAV VIDIN ZA KOLKO RABOTI6 TI MARJANA?! 300LV??? NEZNAM KADE JIVEE6 NO AKO PO SLU4AINOST JIVEE6 VAV VIDIN BI TRIJABVALO DA SE ZASRAMI6 MALKO KAKVO TARSI6 TAM AKO E TOLKO LO6O.AZ JIVEJA NAVAN OT 7GOD. I MISLJA DA SE VARNA VAV VIDIN TAM NAMIRA6 SPOKOISTVIE NJAMA ZAMARSJAVANE KATO V GOLEMITE GRADOVE,STRES I TAKIVA.
  • 11 Все още скептик

    1 4 Отговор
    И пак ви казвам: каквито ще заклинания да правите от типа на: "О, аз ще се върна на село да живея на чист въздух!", нищо няма да се случи. Хората просто не щат на село и това е. Селата са обречени и това е.
  • 12 пост

    7 0 Отговор
    по тези места и земи на господа управниците не им трябват хора и села. само са пречка за аграрните апетити на голяма част от тях. земята се изкупува, а всеки човек без земя е ... роб.
    А ние сме роби и бедняци в съзнанието си, следователно и в битието.
  • 13 nobody

    1 2 Отговор
    njamam vpredvid kato kazvam 4e 6te se varna 4e 6te e na selo imam vpredvid vav vidin.
  • 14 dani

    1 0 Отговор
    безработица,глад,мизерия,мърсотия навсякъде,управници с лъскави коли и тлъсти заплати.Какво можем да очакваме ние жителите на региона?нищо освен да търсим препитание и хляб другаде,а като дойде време за избори да се върнем и да удостоим с внимание господата.имаме хубава природа ,но няма кой да уважава това което ние дадено от бога.БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ!!!!!!!!!!!!ВИДИНЧАНИ
  • 15 Румен

    5 1 Отговор
    В цял свят недоволните от управниците излизат на улицата и стачкуват. Само в България седят в кръчмите и недоволстват "на маса" и все някой им е виновен. Все пак кой ги избира тия управници???
    ТОВА Е ОВЧЕДУШИЕ!!!
    Или май така е по-лесно - Дунава е пълен с риба, в земята каквото боднеш все става за ядене а в мазето и ракийка и винце. Но двора и на улицата буедака ше ти го изчистят управниците, щото са ти длъжни!?
    Само в тази част на БГ можеш да видиш толкова занемарени села и имоти.
    Що не видите някое село в габровско, севлиевско или в Родопите???
    Даааа.... БОГ ДА ВИ Е НАПОМОЩ!!! Но народа казва: Помогни си сам за да ти помогне и Бог
  • 16 Име

    7 1 Отговор
    НАПЪЛНО СИ ПРАВ, РУМЕНЕ.
    Западнали са селата и районите населени от алкохолици които по цял ден пият и псуват, а където хората се трудят от сутрин до вечер населените места се развиват...
  • 17 haha

    5 1 Отговор
    за мързела на бг селяните имаше коментари и по-нагоре...има нещо сбъркано у тия хора.от една страна,знам хора,които работят е едно бг село в цех,тежка работа,изкарват 400 лв заплата,копаят лозето и бостана и се радват,че не са гладни,че си плащат разходите..а има други,които седят в кръчмата и викат "за под 1000 лв пръста си няма да мръдна"...навремето един познат търсеше човек,да му гледа животните,за 1000 лв на месец...така и не намери желаеши....че то работа си иска,не е като да пиянстваш из кръчмите и нищо да не правиш...
  • 18 iusuf801

    0 0 Отговор
    zdr tarsj evtin imot ot tova koetoe poblikuvano interesuvamse ot c,drjnovec kadese namira otg
  • 19 ШОП

    1 0 Отговор
    Другите страни приемат мигранти. Ние обаче искаме да сме чиста нация и не търпиме чужденци с по тъмен цвет на кожата.