22 Февруари, 2011 13:20 1 867 0

Без строежи в заменените гори, решиха депутатите

  • закон-
  • промени-
  • гори-
  • земи-
  • депутати

Парламентът записа забрана да се променя предназначението на имоти в горски територии, държавна собственост, придобити от частни лица и общини. Това решиха народните представители при гласуването на второ четене на промени в Закона за горите. Няма да подлежат на промяна на предназначението и няма да може да бъде извършвано строителство в поземлени имоти в горски територии, които физически и юридически лица или общини са придобили от държавата в резултат на замени, извършени до деня на обнародването на закона в Държавен вестник.

През декември миналата година управляващата партия ГЕРБ реши да не допускат строежи в горите, получени със замяна и поправката в закона бе приета на второ четене от парламентарната аграрна комисия. Забрана за бетонирането ще попречи на редица едри бизнесмени да довършат проектите си. Ограничението се прилага и при промяна на собствеността на имотите с изключение на случаите, когато съответната горска територия се придобива от държавата. Ограничението обаче не се прилага, когато промяната на предназначението е за изграждане на национален обект или на общински обект от първостепенно значение по смисъла на Закона за държавната собственост и Закона за устройството на територията, които стават публична държавна или общинска собственост.

Агенцията по геодезия, картография и кадастър, общинските служби по земеделие и Агенцията по вписванията ще отразяват ограниченията за имотите, за които не може да се прави промяна на предназначението в кадастралните карти, в картите на възстановената собственост и в имотния регистър. Това трябва да стане в 14-дневен срок от обнародването на списъка.

В края на януари депутатите приеха на второ четене промени в Закона за горите, според които замяната на държавни гори срещу частни остава, но след решение от Министерският съвет по предложение на земеделския министър. Придобилите скандална слава заменки ще се разрешават обаче само ако това се налага за прекратяване на съсобственост, изпълнение на международни договори, както и за строеж на важни национални и общински обекти. Такива могат да са техническа инфраструктура - кабели, електропроводи,военни съоръжения и др. Напълно забранена ще е замяната на една гора с друга, ако разликата в оценката на двата имота е над 5%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА