Last news in Fakti

29 Април, 2011 12:56 5 472 16

Тротоарите на ужасите

  • тротоари-
  • настилка-
  • плочки-
  • разбити-
  • улици-
  • софия-
  • подмяна
Тротоарите на ужасите - 1
Снимки: М. Богданова

София е уникален град. Нека видим само девиза й “Расте, но не старее”. Безспорно расте (покрайнините на града буквално бяха залети от строително цунами през последните 4-5 години), но е спорен въпросът дали не старее, особено като видим “сбръчканите” тротоари. Инвестират се милиони евро за изграждане на метро, дори се направи неуспешен опит да се поднови част от настилката на Цариградско шосе, която сред шофьорите стана известна като мястото, където човек може да хване морска болест от вълнообразно положения асфалт.

Тротоарите обаче
остават тема "табу"

А всеки от нас е пешеходец. Дори да си заклет шофьор, всеки ден ти се налага да минеш поне 300-400 метра пеша и тогава за съжаление ставаш пешеходец. За съжаление, защото тротоарната настилка в българската столица дори не е в плачевно, а направо в трагично състояние - няма единен стандарт за вида, цвета и големината на плочките в София.

Височината на бордюрите
също не е константна величина

Липсва и план за подновяване на настилката. Столична община стои със затворени очи и упорито отказва да се погрижи за собствеността си. Средствата, които се отделят годишно, са само за закърпване на най-изтър-бушените части от улиците и то тези, които са в центъра на София. За подмяна на настилката на един цял тротоар, например “Раковски”, “Дондуков”, “Граф Игнатиев” и дума не може да става.
Опитите на общината да направи тротоарите достъпни за пешеходците се оказаха пълен провал. Преди няколко години Столична община започна да скосява ъглите на всяка улица, за да могат майките с колички и инвалидите да преминават лесно от платното на тротоара. От тях обаче няма смисъл, тъй като на един метър по навътре има паркиран автомобил и количката не може да мине. Дори и да успее да се промуши, майката с количката или човекът в неравностойно положение трябва да има много добре развита мускулатура, за да може да премине по подвижните плочки и да преодолее зейналите дупки. Ъглите дори не са изработени добре. Това е пример от ъгъла на улиците “Московска” и “Раковски” - пет различни видове плочки и пет дупки до осемте шахти за телефони. (снимка 1).

 

сн. 1

Друг проблем е подмяната
на кабели и тръби

Топлофикация, ВиК и телекомуникационните оператори подменят това, което е необходимо и след това с друг вид плочки възстановяват настилката. Възстановяването обаче в много случай е нахвърляне на плочки без дори да се зациментират. Пример може да дадем с улица „Сан Стефано” в близост до Докторската градина, където допреди кризата се предлага луксозни имоти на цени от 4000 EUR/кв.м. (снимки 2, 3).

сн. 2

 

сн. 3

 

Търговците също играят много важна роля за облика на тротоара. Оказва се, че всеки наемател може да подмени тротоарната настилка пред търговския обект за своя сметка, стига да го е съгласувал със съответната районна администрация. От там явно нямат нищо против друг не само да им свърши работата, но и да си плати. Пред някои луксозни бутици обаче подмяната става с теракота, която се превръща в пързалка при дъжд и сняг и е опасна за пешеходците. Подмяната на плочките е плътно от единия край на обекта до другия (снимки 4, 5, 6).

сн. 4

 

сн. 5

 

сн. 6

Дори местата, които са културни средища и се посещават от чужденци, като например Националната опера, приличат на вълни в бурно море и са с различни видове плочки (снимка 7).

сн. 7

Може ли да очакваме софийските катакомби, т.е. тротоари, за придобият скоро европейски вид? Едва ли, особено ако съдим по картината, която виждаме

пред Столична община
тротоарът отново е с пет вида плочки

плюс малко цимент до телефонните шахти (снимка 8). Пред самата “Московска” 33 се вижда, че преди години е правен опит да се изгради нещо като мотив от един вид плочки с два различни цвята, но тъй като не се поддържа, тротоарът отново е с доста спукани плочки и на вълни (снимки 9, 10, 11).

сн. 8

 

сн. 9

 

сн.10

сн. 11

Коя настилка е най-подходяща?

В почти всички европейски столици няма да видите плочки. Тротоарите са асфалтирани. Това не само е най-евтиният вариант, а се оказва и най-ефикасен - няма дупки и е лесен за поддържане. През дъждовния период водата се оттича към платното и няма начин да се намокрите. Асфалтът е по-едър и през зимата снегът се топи бързо. През тази година обаче от Столична община залагат на подмяната на счупените плочки с нови. Асфалтирането остава на заден план. “Предвиждаме да започнем цялостно възстановяване на тротоарните настилки в Идеалния център, като ремонтът поетапно ще продължи и през следващите години”, каза в отговор на наш въпрос Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта. За тази година са отделени 2 млн. лева за ремонт на тротоарите в София. “Приоритетно ще ремонтираме настилките по улиците на масовия градски транспорт и тези с важно обществено значение на база подадените разчети от районните администрации”, обясни Христов. Близо 25 000 кв.м настилки ще бъдат ремонтирани през 2011-а.
Преди време плочките в София бяха наречени “плюещи”. Определението е много точно и явно ще продължи да се използва, тъй като

липсва ясна концепция и дългосрочен план
за генерално решение на проблема

с тротоарите в София. Столичани и нейните гости ще продължат да ходят с наведени глави не толкова, защото са ги налегнали проблемите на икономическата криза, колкото за да не се пребият по софийските улици. Крайно време е Столична община да избере фирма, която да изработи цялостна дългосрочна концепция за подмяната и поддържането на тротоарите. Важно е избраната компания да има право да възстановява след ремонт, извършван от комунални фирми като ВиК, Топлофикация и телекомуникационни компании, настилката като съответната компания плаща за това, а не сама да се опитва да възстанови тротоара с различни видове плочки. Нека Столична община избере компания, която си разбира от работата, да са заеме с решаването на този колосален за столичани проблем и да се опитаме поне малко да придадем европейски облик на София.

Автор: Милена Богданова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаха

    15 4 Отговор
    то улици няма, вие за тротоарите се хванахте....
  • 2 ПСС

    4 6 Отговор
    Айде сега, всички си излейте душата по темата :)
  • 3 turbolover777

    4 2 Отговор
    Ааааа НЯМА да я "изливаме"! Някои от нас са си излели плюнките по тия тротоари и снимките само потвърждават,че положението не е по-различно от 89/та! Та душата си я изливай ти... може и "чуствата" да си излееш зад спирката на трамвая за Люлин (където живееш). :))) Бабъле,я кажи брат на Сънсет булевард плочките дали са такива? ;)
  • 4 qwerty

    13 0 Отговор
    Ето така се прави!!!
  • 5 провинциален шушон

    2 11 Отговор
    Много глупости покрай малко истини. Като искаш еднакви плочки, утре да не вземеш да искащ и друго да ни е еднакво. Защото това май вече сме го видяли предишните 45 години. А това дето не можете различното да си го направите хубаво, си е ваш проблем. И изобщо- "Вън провинциалистите от София".
  • 6 ВНИМАНИЕ

    0 6 Отговор
    На varna не му трябва жилище,а психиатър,здравно заведение.Задника се мисли за по умен от всички нас,понеже е осъзнал силата на анонимноста на този форум и злоупотребява.Крие се зад няколко ника,нали бе варна,хюмне нещастно.Понеже е прецакан и деградирала личност,намерил е плоле за изява и си мисли само с птичият си комарджийски мозък,че може да маниполира по този начин нещата и след като му казах няколко истини за скапаният му живот,тъпото копеле хюмне нещастно насрано,вместо да си вземе поука,започна да се превъплащава,както го е правил и преди това и с измама променя гласуванията на всичките си опуненти,даже и не се свени да използва и женски имена.Е,колеги кажете ми как да водя дебат с такъв олигофрен,безполово неорентиран и от всякъде прецакан боклук.Колко свестни хора с възгледи прецаква и на това ще сложа край,АЗ.Нарвемето бъбъл направи изказване,че варна не е в Ирландия,а в Аксаково и аз не му повярвах,понеже си мислех ,че след като е прецакало нещастното копеле по най бруталният и расипен начин имотите на дядо си е заминал зад граница да търси късмет там и му съчуствах.Е бъбъл братко,не само се оказа прав,но и по далаче стигам,понеже нещастният гей варна си седи в някое варненско село самотно комплексиран и сипе безмислени обиди и подигравателни коментари към можещите и знаещите.ВАРНА,ЩЕ ТЕ ИЗРИТАМ ОТ ТУК,ПОНЕЖЕ СИ НЕЩАСТНИК НЕЗНАЧИТЕЛЕН И НЯКАК СИ ПО ЖЕНСКИ ИНТРИГАНТ,ЗАПОМНИ ГО ДОБРЕ,ПРЕДОПРЕДИХ ТЕ ПРЕДИ НЯМА МИЛОСТ ОТ ТУК НАНАТЪК ЗА ТЕБ.
  • 7 varna

    8 1 Отговор
    заглажието трябваше да бъде;градове на ужасите с тротоари от ада и хора зомбита що е то? БЪлгария
  • 8 Владимир Йосифов

    3 1 Отговор
    Тротоарите в София са такива защото ремонта им е :
    1. социална програма за лоялни избиратели ;
    2. производителите им са лоялни спонсори на партии ;
    3. в " Под игото" са описани красиви калдаръми и всяко българско дете мечтае за калдаръм ;
    4. Домакините не пазаруват с колички, както е в Европа и затова не протестират активно ;
    5. Майките не се замислят колко неприятно друсат детските колички и колко некомфортно се чувстват любимите им деца . Ако майките осъзнаят как измъчват децата си по тези тротоари ще поискат спиране на кражбите и далаверите с плочки по софийските тротоари ;
    6. все още малко българи пътуват осъзнато . Осъзнато означава да приемеш доброто и да го поискаш. Да изискваш доброто не само при Избори , но и през мандата на Кмета .
    ---
    Тротоарът в София е такъв, защото с парите на данъкоплатците в София се ремонтират тротоарите на всички градчета и села в България.
    ---
    Защото групата за протести СИЛА не се интересува от качеството на живота, а от партийни поръчки.

    Ако се уговаряме в facebook и поне веднъж седмично блокираме тротоарите пред министрества, районни кметства, президенството, министерски съвет и посолства преди и след работа за да не могат да влизат и излизат служителите ще се замислят дали да ни крадат данъците и да ги изсипват по улиците в Провинцията.
    Страх Ви е нали ?
    Затова са такива тротоарите в София ...
  • 9 Сашо

    1 0 Отговор
    Поздравления за автора ,много точен материал за нормалните останали малко българи.
    Към тротоарите нямат отношение хората във властта.
    През последните 66 години тях ги возят по суша ,вече и по въздух.
  • 10 Маргарита

    2 0 Отговор
    Здравейте!Точно днес коментирах с колегите ми ,отивайки към работа ,този въпрос.Ние даже нямаме тротоар ,по който да вървим!!!Така някак между колите,локвите ,дупките в локалното на един от Столичните булеварди ,си доставяме едно незабравимо и екстремно изживяване всеки ден !На кой да блогодарим ???
  • 11 Антон

    4 2 Отговор
    Не е вярно, че "В почти всички европейски столици няма да видите плочки." - напротив точно обратното, ще видите и те са здрави и красиви, добре подравнени. НО е вярно, че в нито едно европейска столица няма да видите автомобил който е паркирал на тротоара.
  • 12 франсе

    1 0 Отговор
    В Париж тротоарни плочки има само на част от булевардите. Ако кривнеш в страни от Шанз Елизе, от едната страна на няма и 50 метра всички тротоари са асфалтирани.
  • 13 Григор Иванов

    2 30 Отговор
    В допълнение към написаното от Йосифов:
    Тротоарите в София са такива и защото:
    1. Столична община се управлява от бюрократи, които не само че не знаят как, но и не желаят да изпълняват съвестно служебните си задължения. Голяма част от тях са провинциалисти, неносещи в сърцата си проблемите на София и запазили в дребнавите си душици здравия селски дух. Какво да се прави, всички партиийци с власт довлачват роднините си в София и на тях също трябва да се осигуряват топли местенца.
    2. Инспекторатът, воглаве с Веска Георгиева и добре разклонената си структура от отдели, отделчета и сектори не упражнява нужния контрол.
    3. Безразборно паркиращите по тротоарите автомобили не само че пречат на преминавщите хора, но и трошат плочките, които при дъжд подплискват преминаващите по тях хора със смес от кал и автомобилни масла.
    4. Лично съм се обаждал над 10 пъти на различните началници на сектори и отдели, включително и на секретарките на добре пазената Веска Георгиева за неправилно паркирани по тротарите автомобилите в продължение на няколко месеца и резултатът до момента е никакъв.
    5. Обажданията ми бяха за участъка с еднопосочното движение по бул. "Васил Левски", където и от двете страни има добри възможности за платено паркиране, но явно с цел неплащане тарикатите "усвояват" и по-широкия тротоар.
    6. Прави впечатление, че неправилно паркиращите често са едни и същи и поне половината от тях са с номера от провинцията. Това последното е добър пример за провинциален манталитет, чието лечение е възможно само с прилагането на съществуващите глоби, разбира се стига да има кой да ги наложи.
  • 14 iosifova

    0 0 Отговор
    V stranata na absurdno vsi4ko e na rasipija da ne govorim sa ulizite i te sa okaiva6to sle. As polsvam invalidna koli4ka i se isnenadvam 4e vse o6te 4ervata mi sa si na mjasto
  • 15 ДИМИТРОВА

    0 0 Отговор
    Чудя се как така уж се прави нещо, а то се оказва нищо - след като няма контрол и никаква проверка на това дето се прави ще си живеем в абсурда и ще сравняваме с по-лошото, а не с по-доброто.
  • 16 Варненец

    1 0 Отговор
    супер ви изглеждат тротоарите, елате да видите нашите