Last news in Fakti

8 Май, 2015 15:47 10 755 20

IKEA помага на българските предприятия

  • ikea-
  • борисов-
  • кампрад
IKEA помага на българските предприятия - 1
Снимка: М. Богданова ©

Шведската мебелна компания IKEA възнамерява в скоро време да увеличи поръчките си на мебели от българските си партньори и да направи съществени инвестиции в краткосрочни нисколихвени  кредити за технологично обновление на местните предприятия, с които работи. Това стана ясно на проведена днес среща между премиерът Бойко Борисов и собственикът на IKEA Ингвар Кампрад.

Шведската компания има над 25-годишна история в България като поръчка и купува крайни изделия и детайли за магазините си в цял свят.

Кампрад е петият най-богат човек в света, по данни на Bloomberg. Състоянието му се оценява на 40 млрд. USD.

IKEA откри първия си магазин в София през есента на 2011 г. Първоначалните планове бяха за създаването и на втори магазин във Варна, но той така и не стана факт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    2 2 Отговор
    Как може да се говори толкова за ИКЕЯ, след като ние имахме същите мебели за зглобяване преди 1985 г. Къде са сега нашите производители? Изместени са от ИКЕЯ. Жал ми е направо.
  • 2 Пламен

    1 1 Отговор
    Старчето дали предполага за каква експлоатация иде реч!...

    Коментиран от #9

  • 3 ееее

    1 1 Отговор
    пак на черното бяло .. взим апазара на бг производители а едва ли не помагало ..

    все едно кауанд да е от полза на българското производство и земедели...

    вън транснационалните чужди вериги не на колонизацията

    Коментиран от #11

  • 4 талк

    1 1 Отговор
    Мебелите на Икеа не са нещо особено, но цените им са прекалено високи а българския пазар. Освен това списанията им са направени, така че не може да се разбере какво се продава - цяла страница с мебели и в долния ъгъл гледаш, че от всичко това се продава само килимчето, намиращо се под масата с цена от 100лв.

    Коментиран от #6

  • 5 11111

    1 2 Отговор
    А дали някой от коментиращите преди мен някога е пазарувал от IKEA?
    Тази компания не случайно е номер едно в света.1
  • 6 Jesika

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "талк":

    Напротив, мебелите са им хубави, има много добри решение за малки пространства, да - скъпички са, но не всичките. Но пък за сглобяване са супер. Преди време бяхме закъса с едно бебешко креватче и креват с механизъм от друг магазин, два дена се бориха мъжете вкъщи да ги сглобят. На Икеа мебелите в това отношение са много добри и предпочитам оттам да си купя мебел. За списанията си прав))
  • 7 Учуден

    2 1 Отговор
    Няма по паянтови и грозно изглеждащи от мебелите на ИКЕА. Всеки български производител прави в пъти по добри мебели, трябва да си много закъсал, че да си купуваш мебели от там.
  • 8 mediator37

    0 1 Отговор
    Действително в Русе има цял завод, който работи детайли и цели изделия (маси, корнизи) за ИКЕЯ . Дава се работа на много хора и ИКЕЯ увеличиха поръчките си, защото заводът купи и направи нов цех, с нови машини.
    Но това, че мебелите им са грозни и нищо икейско не ми лови окото, е факт.

    Коментиран от #10

  • 9 PlimP

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    2, капиталистическа ;), искахте капитализъм, на ви ся капитализъм, даже леко извратен, щото сме в БГ все пак, мебелите са им добри но са скъпи, единствената далавера от там ми е една малка масичка за 10лв., на която седи аквариум
  • 10 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "mediator37":

    (Дава се работа на много хора) . Защо не напишеш и какви мизерни в сравнение с европейските им заводи заплати дават.Нали затова са тук, да ни експлоатират.
  • 11 Александър

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "ееее":

    И защо вън!? После да разчитам, че някой българин ще направи нещо хубаво, качествено.. или ще предложи разнообразие на пазара? Вън, и после ще има пак да чакаш по 1 месец за банани..

    Коментиран от #12

  • 12 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Александър":

    За елементарни мебели като тия в стил "направи си сам" едва ли има разлика в качеството и сглобките между мебелите на икея и другите марки. Разликата е, че Икеа работят в огромни мащаби в сравнение с някой наш производител. И дедето не случайно е в топ 5 по богатство - защо според вас доставчиците му са от т.нар. развиващи се страни? Ми поизтисква ги колкото може да свалят цените и останалото е меркетинг, реклама и чиста печалба - то в крайна сметка именно първите две продават стоките! Сега щял да налее малко кинти в нашенските доставчици - а познайте защо. Защото те така или иначе нямат пари сами да се развиват и увеличават, а на него хем му трябва, хем му е и изгодно да има повече като количество и евентуално по-евтинка като себестойност продукция!
  • 13 георги колев

    1 0 Отговор
    Целувки няма ли да има...
  • 14 като гост

    1 0 Отговор
    значи икеа скоро ще фалира.....
  • 15 мимо

    2 0 Отговор
    Със всяко мое посещение в Икеа- София се задълбочава моето недоумение как този магазин все още не е затворил! Единственото струпване на хора с цел купуване на някаква стока е опашката при хот-дога в Събота и Неделя по обяд, а иначе за магазина нямам думи! Някакво долнопробно ъглово легло в стил "работническо общежитие от средата на 80-те години", което между другото в Икеа-Испания струва 29 (двадесет и девет) евро - 4 дни по-късно в нашата Икеа го гледам - 209 (двеста и девет) лева! Това е нещо, което съм го видял с очите си, а не ми го е разказвал на баджанака на брат му, на първия братовчед най-добрия приятел...
  • 16 Симьончо

    0 0 Отговор
    Като изгоним всички ще купуваме буклуците на Роз-Мари или турски мебели. Икеа с нищо не ни вреди , те като са се юрнали българите, всеки мебели прави. Русофилите ще си седите вкъщи и ще гледате паради и ще коментирате в кръчмата на по ракийка
  • 17 Учуден

    0 0 Отговор
    Скоро си купих нов голям апартамент и го обзаведох всичко по-поръчка. Фирмата е Българска, отлично качество. В България ако има някакъв бизнес който е на топ ниво това е мебелният, толкова много фирми има които ще ти направят каквото поискаш на супер качество и то за прилични пари.
    А за ИКЕА нямам думи, това е все едно да ти се яде риба и да ти предложат консерва. Нищо против фирмата, да си работят в България обаче аз бих купил от там само нещо за апартамента който давам под наем.

    Коментиран от #18

  • 18 Шеф 5556

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Учуден":

    Ти си купил по поръчка кухненски шкафове, спални гардероби и секция в хола. Мебелите на икеа са друг отрасъл в мебелите - столове, маси, дивани, килими и тн. Има хубави неща и други не чак толкова, като цяло е добре
  • 19 Учуден

    0 0 Отговор
    Също си купих и ъглов диван по поръчка отново Български.
    А също и маса и столове отново Български макар и не по поръчка.
    Моето мнение е, че за независимо какви мебели българските са на топ качество.
  • 20 ян куКОЗЕЛ

    0 0 Отговор
    Какъв е този козел дето се ръкува в премиера? Викам Бойко да не е отчувал стадо пръчове, за разплод... поне яке да си беше купил по мярка, а то 5 номера по-голямо.