Last news in Fakti

19 Юли, 2011 14:48 2 409 9

Започва саниране на многофамилни сгради в 36 града

  • саниране-
  • схема-
  • плевнелиев

Започва схемата за саниране на многофамилни жилищни сгради, която ще се изпълнява на територията на 36 града в страната. Това обяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от агенция „Фокус". По схемата са предвидени средства от Оперативна програма „Регионално развитие" (ОПРР). Насоките за кандидатстване са публикувани на сайта на МРРБ. Общият размер на безвъзмездна финансова помощ е 63 млн. лв.

"Има огромен интерес към санирането. Радваме се и можем да обявим, че ние стартираме най-изгодната схема с най-високия грант от 50 %, който е договорен с ЕК", обясни министърът.

Предстои мащабна публична кампания за популяризиране на схемата, за да стане ясно на всички как може да се кандидатства по нея. Освен тези безвъзмездни 50 % за саниране, гражданите ще получат и голям бонус. "Подаряваме 100 % от разходите на проджект мениджмънт за енергийно обследване на сградите. Това ще бъде за сметка на бюджета на ОПРР, ще бъде допустим разход по програмата. Така, реално ще бъдат предоставени 60-65 % от средствата за саниране, уточни министърът.

"Разчитаме на големия интерес, както и със строителния сезон на 2012 г., да започне реалното строителство", обясни Плевнелиев. От следващата пролет хората ще могат да подават документи за кандидатстване.

Зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни още, че ресурсът по схемата е разпределен в две категории. В първата са отделени 50 млн. лв., чрез които ще се предостави безвъзмездна финансова помощ на бенефициентите. С тях ще се осъществи реално реновирането на сградите, въвеждането на мерките за енергийна ефективност и дейностите по подмяна на дограма и др.

С остатъка от 13 млн. лв. ще бъде обявена процедура за избор на една или няколко банки, които да предоставят ниско лихвени кредити на бенефициентите. Банката трябва да предостави и собствени средства минимум близо 7 млн. лв., така че с ресурс от 20 млн. лв. да бъдат давани кредити, за да могат собствениците на многофамилните жилищни сгради, които нямат средства, да участват по схемата, обясни Павлова.

Дирекция „Жилищна политика”, която е реалният бенефициент по схемата, до края на януари ще кандидатства по ОПРР с изготвената вече крайна методология за реалното отпускане на средствата – с формуляри за кандидатстване, с примерни договори и др. Докато се подготвя методологията за начините на предоставяне на средствата, Управляващият орган на ОПРР ще проведе процедура по ЗОП, чрез която ще бъдат избрани банките, които ще предоставят кредитите с ниски лихви. Тези два процеса трябва да приключат до края на тази година, за да може от следващата да започне реалната работа на място в самите блокове.

Другият заместник-министър в регионалното министерство Екатерина Захариева посочи, че целта е била схемата да бъде максимално лесна и достъпна за хората. Новите сгради няма да са допустими за подпомагане, тъй като би трябвало да отговарят на изискваните за енергийна ефективност. Всички панелни блокове обаче отговарят на изискванията за финансиране и ще могат да бъдат санирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 varna

    16 1 Отговор
    още една престъпна схема, през която някои богопомазани политици и техните приятели ще напълнят джобовете на гърба на обикновения българин.
    тези згради трябва да се събарят, а с парите да се строят къщи излиза по евтино и 100 пъти по удобно за живеене.
  • 2 zlatni

    1 0 Отговор
    varna ne te vijdam na plaja?
  • 3 Бургас

    8 0 Отговор
    До Варна: Ще ми кажеш ли как с 10000лв ще построиш къща, и от къде ще намериш свободна земя за 126 къщи- толкова апартамента сме в нашата панелка. Истината е че това ще е още една схема за източване на пари от Европа. И да не забравяме банките - г-н Плевнелиев казва ще договорят нисколихвени заеми, те хората вече почти изплатиха старите заеми сега ще ги зарибяват с нови - щот нали и банките трябва да връткат кинти! А че в повечето панелки живеят хора едвам свързващи двата края от аванс до заплата, пенсионери - забравени от всички, и изтормозени от недоимък , ще ми правят саниране - от къде го питам Плевнелиев да намеря пари като вече 6 месец съм без работа и карам на помощи? Дори и за миячка вече искат да имаш стаж и препоръки, а да не говорим че сезона след месец свършва.Само си чешат езиците, дефилират по телевизиите, чупят шампанско в багерите и обещават чудеса! Съжалявам но този път не мога да ви вярвам, снощи отново си легнах гладна - за да има за децата!

    Коментиран от #4

  • 4 varna

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бургас":

    бургас; искрено ти съчуствам трагедията в българия е пълна, такива хора като теб са напълно забравени и никога, запомни никога, нещата за вас няма да се оправят.
    не знам какво ти е положението, семеино, възраст но ако имаш възможност се махаи, на запад или където и да е.
    тук дори да седнаш на улицата без да просиш ще изкараш 50 евро а има и специални кухни където да се храниш ти или цялото семеиство, никои не те пита кои и откъде си, а ако си намериш и работа още по добре.
    нали имаше фирми за селскостопанска работа, важното е да се вържеш някъде, след време всичко си идва на мястото.
    сега за къщите, това съм го мислил много и ти гарантирам, че има начин да се построят къщи за всички за по 10-15 хиляди лева дизаина е много прост,такива къщи ги имаги тук много.

    Коментиран от #5

  • 5 DrINKO

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "varna":

    Варна много си в грешка пич. Как за 10 000-15 000 лева се строи къща? Та аз имам апартамент и само за вътрешният ремонт(без обзавеждане) ми трябват повече??? А с 10 000-15 000 леваможеш да си построиш къща от 25 квадрата може би. Малко по голяма ако е тип "барака" както в САЩ. А от там вече кой ще ти даде земя безплатно, и кой ще ти направи инфраструктура(улици, канализация, ВиК и т.н.)
    Санирането трябва да се случи и не можем да чакаме на държавата. Комунизма свърши отдавна.
    За съжаление наистина в БГ има много хора в положението на тази жена по долу. За пенсионерите не ги съжалявам толкова, пак е грашка на мисленето в следствие на комунизма.
    Имат апартаменти в центъра на Варна но просят!!! Взимат 60 000 ЕВРО от апартамента, купуат си едностаен в Добрич за 15 000 лева и си живуркат но системата им е повредена!!!

    Коментиран от #6

  • 6 varna

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "DrINKO":

    разбирам те защо не вярваш, хората по принцип в българия са - не може, няма да стане.
    аз ще ти дам един пример, моят брат си ремонтира и обзаведе апартамента 85 кв.м. за повече от 50 000 лв. а аз обзаведах и ремонтирах 320кв.м. къща за малко повече от 25 000лв.
    сега за къщите пак пример, като купих моята къща стария собственик е искал да прави магазин защото е на главния път, беше излял плочата, и аз си викам да не стои така даи да го построя.
    купих тухли от наи евтините тези газобетоните блокчета за около 1000лв дограма-два огрони прозореца неотваряеми с врата посредата за 800лв покрив и битомни керемиди и всичко ми излезе 4000 лв. за зграда 34кв.м. с още толкова подпокривно пространство - строи го тъста ми.
    значи къщите които аз имам предвид са още по опростени спалня и детска горе и дневна кухня и баня долу.
    наи скъпата част от проекта е разрушаването на стария блок за целта могат да се използват затворници.
    на площадката от стария блок може да се строят къщите тъи като комуниказиите съществуват, в последсвие други те къщи ще се строят в между блоковите пространства и ще струват малко по скъпо защото за тях ще се лее бетона плоча.
    за да си представиш какще изглеждат представиси старите згради за хивотни по селата само че на два етаха разделени по средата едната къща от едната страна другата от другата с малко дворче от пред за една две коли.
    докато се строят къщите хората могат да се настанят в няколкото хиляди общински жилища които яе бъдат разрушени след това без да се строят нови на тяхното място.
    разбира се държавата трябва освободи проекта от всякакви административни спънки и да изгради новите улици в квартала но парите ще бъдат спестени защото общината няма да се грижи за между блоковите пространсва,не че го прави, но те вече няма да съществуват.
    за да излезе евтино, строителството може да се извърши от безработни като им се палаща два пъти повече от бюрото по труда.
    еми това е в наи общи линии, надявам се да си ме разбрал. някои сега ще кажат, че това е много евтино и некачествено стрителство, може и да е така но панела е далеч по лошо о некачествено.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 DrINKO

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "varna":

    Варна, извинявай, но това може да се случи в"Страната на чудесата"". Първо няма как на мястото където е един панелен блок от 24 апартамента да се построят 24 къщи. После не брой тази постройка която ти си направил за стандарт на строителство. Няма нужда да събаряме един боклук за да строим друг такъв. Както и да го смяташ ще излезе поне 200 евро на квадрат ако искаш нормално строителство.
    Тук ти си помисли тези 2.6 милиона българи(делим на 3.5 за да получим нужните къщи за семейства) колко нови къщи ще са необходими и колко ще струва всичко. Даже и на цената която ти обявяваш което според мен(а сигурен съм и всеки строител) е немислима цена. Сега умножи тези 743 000 къщи по 20 000 лева и отговори ми от де тези пари? Моят калкулатор няма достатъчно място, сигурен съм, че държавата също. Скоро вуйчо ми смени дограмата на панелният си апартамент(качествена такава) и плати близо 5 000 лева.

    Коментиран от #8

  • 8 varna

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "DrINKO":

    аз сега като си бях в българия си смених дограмата на вилата на три етажа 160 кв.м. с 4-ри камерна по австриски лиценз за 2000 лв. с вклучен демонтаж.
    имам едно место в варна и исках да построя там 4-ри подобни къщи, но си промених плановете тъи като не виждам преспектива за пазара на НИ през следващите 10 години, и затова не ми се затварят пари в тухли и бетон.
    изчисленията ти сигурно са вярни, но аз не искм да събарям всички панели в бг, само тези в два три големи града в българия.
    но за едно съм напълно съгласен, това може да се случи само ако българия е страната на чудесата.
  • 9 Pernik

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "varna":

    varna, приятелю, така като ти чета писанията (без да се връзвам много-много на безобразния ти правопис), мога да ти дам само един съвет - Пий си хапчетата, приятелю и кротувай! Че да не те усетят онези с белите престилки!
    Къща за 10 000 лв. - 20 000 лв.!?
    Това в мокрите си сънища ли го видя???