Last news in Fakti

3 Август, 2011 00:00 4 975 0

Държавата си хареса хотела на Ванко 1

  • хотел-
  • държава-
  • ванко 1

Бившият хотел на осъдения за сводничество рапър Ванко 1 в Пловдив да не се продава, а да се управлява от държавата, предлага областният управител Иван Тотев.

"Продажбата може да донесе два-три милиона лева, които ще влязат в републиканския бюджет. Повече полза ще има, ако ползваме сградата, като настаним там държавни институции", обяснява областният управител, цитиран от в. "Марица". И припомня, че много държавни служби са зле със сградния фонд, а в същото време хотелът не е завършен и лесно би могъл да се пригоди за нуждите на администрацията.

Преписката за съдбата на имота на бул. "Шести септември" в момента се намира в Министерството на финансите. "Работим по този въпрос, откакто излезе съдебното решение. Разбрали сме се с финансовия министър Симеон Дянков, че ще бъде по-добре хотелът да не се продава, а да се предостави в управлението на областната администрация или на общината", обяснява Тотев.

През 2010 г. съдът окончателно разпореди 7-етажният хотел на фамилията на Иван Главчев да бъде отнет в полза на държавата. Имотът бе оценен на 810 502 лв. По документи хотелът бе собственост на "Главчев груп" ООД.

Искането на комисията "Кушлев" за конфискация бе прието, след като семейството не можа да докаже, че доходите им са от продажбата на животни и селскостопанска продукция. Магистратите не приеха и твърдението, че хотелът е финансиран със заем от 400 000 лева от "Евробанк", a кредитът бил погасен предсрочно през 2003 г. За проверявания период от 1981 до 2006 г. семейство Главчеви са реализирали доходи в размери на 155 905 лева, разходите им в домакинството, както и за 98 задгранични пътувания, са на обща стойност 1 165 136 лв., стана ясно по време на делото.

Предоставянето на хотела на областната управа трябва да стане с решение на Министерския съвет. Интересно е дали идеята ще бъде подкрепена от кабинета при заявените очаквания на премиера Бойко Борисов комисията за конфискация на престъпно имущество да започне да вкарва поне по милиард годишно в хазната от бандитско имане. Основните критики към предишното ръководство на комисията в лицето на Стоян Кушлев бяха точно заради това, че няма реална полза от конфискацията на имоти, а комисията основно налага запори и възбрани. Заради това, че НАП не успява да продаде конфискувани имоти, а междувременно те се разграбват, и кметът на Сунгурларе поиска къщата на несебърския бос Митьо Очите в родното му село да стане център за рехабилитация на деца инвалиди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА