16 Юни, 2015 09:32 4 555 0

Сливен залага на 3-стайните жилища

  • сливен-
  • жилища-
  • цени

Миграцията от по-малките към по-големите градове на страната е един от основните фактори, които движи пазарът на жилища. В някои от по-малките населени места през тази година се наблюдава леко раздвижване. Става дума за Сливен, където със 66% са се увеличили жилищните сгради пуснати в експлоатация през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата. Половината от 15-те нови сгради са тухлени. Над 50% от апартаментите в тях са тристайни, сочат данните на териториалното статическо бюро.

В повечето квартали на Сливен за изминалите 12 месеца се наблюдава повишение на цените на жилища с около 6%, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти – imot.bg. Най-силно е поскъпването в Клуцохор – 9%. Там средната цена на квадратен метър жилищна площ се е повишила от 258 EUR на 282 EUR. В центъра на Сливен, както и в кварталите Младост и Ново село поскъпването е в рамките на 6%. В централната градска част най-скъпо се търгуват двустайните жилища – 409 EUR/кв.м. Много е близка цената на квадратен метър жилищна площ при гарсониерите и тристайните апартаменти, съответно 377 EUR/кв.м. и 378 EUR/кв.м.

Поевтиняване на жилищата има в кварталите Стоян Заимов и Българска, съответно с -8% и -4%.

Относно предлагането, то остава сравнително ограничено. Към момента се оферират не повече от 140 жилища. Най-евтиният имот, който може да се купи е гарсониери с площ 30 кв.м срещу 22 500 лв. Тристаен апартамент с площ 92 кв.м е най-скъпият офериран жилищен имот в града. Цената му е 51 000 EUR.

Жилища в строеж не се предлагат за момента. Причината е ниските цени на апартаментите в по-малките градове, което кара предприемачите да продават най-рано на шпакловка и замазка, коментират специалисти.

Цени на жилища в Сливен (в EUR/кв.м)

квартал юни.14 юни.15 изм. %
Българка 303 293 -4
Даме Груев 284 272 -5
Дружба 281 280 -1
Център 377 402 6

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА