Last news in Fakti

14 Юли, 2015 16:27 2 833 0

Новото строителство тегли цените надолу в Румъния

  • цени-
  • жилища-
  • румъния

С 4.7% поскъпнаха жилищата в Румъния през първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на 2014-а. Изключение е Букурещ, където е регистрирано поевтиняване, отчита специализираният сайт Imobiliare.ro. От 890 EUR/кв.м. до 930 EUR/кв.м. се е повишила цената на квадратен метър жилищна площ за последните шест месеца. Относно столицата, там се регистрира спад от 1.8%. Ако в началото на годината сделки са се сключвани на нива от 1060 EUR/кв.м., то към момента покупко-продажбите стават на цени около 1040 EUR/кв.м. Важно е да се отбележи, че спадът е по-съществен при апартаментите от първичния пазар – 7.2%. При жилищата старо строителство се наблюдава лек ръст от 2.1%.

Относно ситуацията в страната, най-силно поскъпване е регистрирано в Клуж – 7.1%. Там продажби се реализират при средна цена от 1010 EUR/кв.м. В Тимишоара цената е с 4.7% по-висока в сравнение с началото на годината и апартамент може да се купи срещу 880 EUR/кв.м.

Най-скъпата квартира в Румъния се продава за 4 млн. EUR. Става дума за мезонет в Букурещ с разгъната застроена площ от 400 кв.м, който разполага със шест спални.

В България също се отчита поскъпване на жилищата през първото полугодие на тази година. То е по-голямо в столицата, докато в по-големите градове продавачите са предпазливи и не вдигат много офертните цени. Влияние оказва и фактът, че миграцията към големите градове не е толкова голяма, колкото към столицата, респективно предлагането остава по-голямо от търсенето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА