6 Октомври, 2017 16:10 3 673 6

Огромна инвестиция в съседна Румъния

  • румъния-
  • инвестиции-
  • инфраструктура
Огромна инвестиция в съседна Румъния - 1
Снимка: Shutterstock

Мащабна инвестиция в размер на 1.1 млрд. EUR ще бъде направена в пристанището на Koнcтaнцa до 2030 г. Парите ще дойдат от правителството и от генералната транспортна стратегия на Румъния. Средствата ще бъдат вложени в строителството на складове и нови помещения за обработка на контейнери. Това ще спомогне за по-бързото обработване на стоки идващи от Изток и предназначени за западния пазар и суровини транспортирани от Запад на Изток.

Пари ще бъдат вложени и в модернизирането на комуналните услуги, развитие на кейовете, създаване на специални терминали, включително и за съхранение на втечнен газ. Пристанището ще разполага и със специални дълбоки докове. Обновяване ще има и на съпътстващата инфраструктура – пътища, ж.п. и речни връзки.

Пристанището в Koнcтaнцa е най-голямото в северната ни съседка и 18-то по площ в Европа. Има стратегическо значение, тъй като е част от два паневропейски транспортни коридора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Северняк

    22 2 Отговор
    Е те това е новина за оня чукундур, дето все обещава "Хемус" и само защото не може да нареди приятелчетата си на баницата (още) целият Север е силно изостанал....нищо не пречеше такъв терминал да има и по нашето Черноморие или Дунавски бряг, ама цък....
    То това не е като да се занимаваш с геополитика, докато не говориш ни един европейски език...
  • 2 Марто

    9 0 Отговор
    Пак ни удариха в земята Румънците ! Докато се наиграят нашите тюфлеци и ходят по молитвени закуски да им кажат кой сектор и регион да съсипят , съседите ни изпревариха . И Албания е по-напред вече във всяко едно отношение .
  • 3 МАК

    5 0 Отговор
    Честито умиране на наще две пристанища!!за толкова мандати можеше наполовин да е разширено поне Варненското!! Така все пак живееме в Парцаландия!!
  • 4 mediator37

    4 0 Отговор
    Не случайно заплатите им са два пъти по-големи и като дойдат на почивка в БГ ни гледат като петел грахово зърно.
  • 5 Един

    3 0 Отговор
    А честито! Мамалигарите тотално ни отвяха!
    Ма то не може да мислиш само за крадене и комисионни и да върви работа! една камара фирми се изнесоха от БГ и се преместиха в Румъния, а нас даже макетата ни подминаха по стандарт на живота, нищо, че не са в ЕС!!!
  • 6 Хорацио

    3 0 Отговор
    Ами "Калиакра" маслената фабрика се изнесе в Румъния още преди много години, последвана и от други фирми защото отказаха да плащат рекет на мутрите дето ни управляват тук. Ама от друга страна не може да се сърдим на никой друг освен себе си понеже румънците протестират, когато нещо не им изнася. Иначе средностатистическия румънец по малките градове и села е толкова окъсан, колкото бай Минчо от Плачковци обаче тяхното малко по малко се подобрява, а нашето се влошава.