Last news in Fakti

11 Септември, 2015 10:39 4 358 7

Регистър на заведенията с разрешение за тротоарно право

  • регистър-
  • тротоарно право-
  • кмет-
  • стоянова

Кметът иноватор

Не веднъж и два пъти са възниквали спорове относно каква част от тротоара могат да ползват заведенията и ресторантите по централните софийски улици. Гражданите дори и да искат няма как да проверят бързо и без да ходят до съответната община дали заведението пред блока им има право да разположени маси и ако „да” каква част от пространството те могат да заемат.

Ситуацията обаче се промени, поне за община „Средец”, която е столичният район с най-много търговски обекти – 3 924 броя, от които 410 са заведения. От тях 145 имат разрешение да поставят подвижни съоръжения. По инициатива на кмета на общината – Вергиния Стоянова, на сайта на общината вече има „Регистър на подвижни съоръжения пред стационарни търговски обекти върху общинска собственост”.

Той съдържа изчерпателна информация за всички обекти, като се посочва вида на обекта (сладкарница, ресторант и друго заведение), адреса, на който се намира, името на фирмата, името на материално отговорното лице, квадратурата, за която е дадено разрешение и е прикачена схема, на която се вижда разрешената площ, броят и разположението на масите. Улиците в района, на които има завадения, са по азбучен ред и обектите са подредени по номера на улицата. За по-лесното намиране на информацията – обектите са групирани по съответните улици.

„Има голям интерес на хората към разрешителния режим за заведения по тротоарите – точно какво е разрешено, поставени ли са повече маси, поради което реших, че един такъв регистър е необходим с цел публичност и откритост на условията по разрешителните“, обяснява нововъведението г-жа Стоянова, кмет на район „Средец“. „По този начин както гражданите, така и проверяващите органи могат много лесно и бързо да разберат дали се спазва одобрената схема или търговецът е поставил повече маси и столове. Освен това трябва да се знае, че търговците са длъжни да поставят жълти ъгли, боядисани на тротоара, указващи границите на разрешеното пространство, което отговаря на това по схемата“.

Новият регистър ще отразява всичките изменения в разрешителния режим на въпросните обекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Повече прозрачност, това е добре.
  • 2 kukoto

    0 0 Отговор
    Това трябва да се въведе и в другите общини. В Триадица е пълен хаос. На ул.М-р Първан Тошев 26 изобщо не може да се мине по тротоара .

    Коментиран от #6

  • 3 Калин

    0 0 Отговор
    "Кметът иноватор" определено приляга чудесно на ситуацията. Поздравления за инициативата на Стоянова, дано и нейните колеги последват примера!
  • 4 mediator37

    0 0 Отговор
    А регистър на писоарите в тоалетните, кога ще се направи? Регистър на пейките в парка също няма. Всеки дърпа и мести пейката където си иска. Безобразие!
    Регистър за закачалките в кабинетите също няма. Докога ще търпим това безобразие ?
  • 5 Коня

    0 0 Отговор
    Това е много полезно, направо съм потресен как е възможно да се занимават с такива глупости!Хората умират от немотия а те тръгнали да налагат ред по тротоарите с регистри!
  • 6 Лорд Дерек

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "kukoto":

    Ти какво бе "порта" и ушенце ли си?
  • 7 невидим

    0 1 Отговор
    А какво ще кажете за увеличението на тротоарното право от 01.09?
    Това са 110 %. Това е непосилно за малките обекти. От две маси с по
    4 стола - как могат да се изкарват по 200 лева на месец за 4 кв.м
    Тази нещастна община убива всички малки обекти