Last news in Fakti

23 Декември, 2015 13:57 2 729 0

До 3 години затвор за незаконно притежаване на имот в Австралия

  • австралия-
  • закон-
  • инвестиции

От началото на декември 2015 г. Австралия въведе нови правила за чужденци, които искат да инвестират в недвижим имот в страната. Собствениците на жилища или селскостопански имоти, които ги притежават незаконно ги грозят сериозни наказания - от глоби до затвор. От началото на декември чужденците също така могат да притежават имоти само от първичния пазар, но не и от вторичния.

За законодателните промени правителството съобщи още през месец май. Причината донякъде се корени в това, че през последните години цените на жилищата в Австралия бележат съществен ръст, като това засяга най-вече пазарите на Сидни и Милбърн. Властите са обезпокоени от факта, че богатите чужденци, най вече китайци, „надуват” пазара.

„Правителството приветства чуждестранните инвестиции, които не противоречат на националните ни интереси. Без тези вложения равнището на производство, заетостта и доходите, биха били значително по-ниски. Но е много важно чуждестранните инвестиции да се проконтролират - нещо, което ще е от полза за всички австралийци", казва Скот Морисън, главен ковчежник на Австралия.

Съгласно новите законодателни промени чужденци, които придобиват австралийски недвижими имоти на незаконно основание ги очаква до три години затвор или глоба от 93 000 EUR за физически и 465 000 EUR за юридически лица. За нарушение също така се смята укриването на доходи от сделки с недвижими имоти и помагане на чуждестранните инвеститори да извършат незаконни сделки.

Подаването на заявки за първични инвестиции в австралийски недвижими имоти ще се облага с мито. Властите направиха по-прозрачна процедурата по управление на земеделски земи от страна на чуждестранни предприемачи, тъй като именно чрез този вид имоти най-често става прането на пари от страна на граждани на други държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА