Last news in Fakti

20 Януари, 2016 14:57 2 349 6

В Чехия брокерите ще доказват квалификацията си

  • брокер-
  • закон-
  • чехия

В Чехия е готов законопроект за брокерите на недвижими имоти, според който те официално ще трябва да доказват квалификацията си, съобщи министърът по местно самоуправление на страната Карл Шлехтов.

„В Чехия за първи път ще започне да действа подобен закон. Той трябва да влезе в сила не по-късно от средата на 2017 г. Ние сме една от петте държави от Европейския съюз, в която този въпрос не е решен законодателно. Целта на нормативния документ е чрез него да се удостовери официално професионалната квалификация на работещите в сектора и най-вече да бъдат защитени правата на клиентите, тъй като отговорността, която носи посредникът ще бъде застрахована”, казва Шлехтов.

В Чехия през миналата година са работили 15 300 брокери на недвижими имоти. По-голям е техният брой единствено в Италия, Испания и Франция. На един брокер в Чехия се падат 688 граждани. По този показател страната значително изпреварва останалите членки на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Квалификация

    0 0 Отговор
    „Ние сме една от петте държави от Европейския съюз, в която този въпрос не е решен законодателно”, казва Шлехтов.

    А една от останалите четири е БГ, нали? Чакам коментари от нашите брокери. Какво мислите по темата, драги?

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Квалификация":

    те мислят само кого да усучат, другото не е важно
  • 3 111

    0 0 Отговор
    Нямам нищо против да си докажа квалификацията, да държим изпити периодично и т.н., но не ми е ясно каква отговорност можем да носим, при положение, че брокерите нямат достъп до никаква информация, освен тази от АВ, и се оказа, че на онлайн справка можеш да изгориш като стой та гледай. Първо трябва да се оправи мазалото там, после стои нотариуса, който реално има достъп до всички бази, да изчистят и тази кочинка и след това може да се търси отговорност от брокера. Иначе има една база от документи, и ред по който да се случват нещата, които ако не се спазват от брокерите е много лоша практика, но най-големият проблем са регистрите и администрацията. Залагаш някакви срокове и се оказва че община "Сердика" ги прави за еди колко си време, а община "Лозенец" за друго. И после брокера крив, че не може да се спази срока. Па излизат в отпуски, па главния на обяд и го няма да разпише, па документите за цял 8 етажен блок с 5 входа ги няма в нито една институция, ама данъците ги събират, че в ДАГ , институцията, която трябва да пази всичката документация свързана с строителството на сградите е разграден двор...и гледаш папката на сградата, ама в нея липсват половината документи...
  • 4 111

    0 0 Отговор
    Ооо, пропуснах Кадастъра. Точно вчера в неистовите си битки с тях на една от поредните опашки и чувам една жена как пита...Обяснете ми моля Ви, как така сградата не сте я нанесли, та тя съществува от 1950г., как преди я имаше, а сега я няма, как плащаме данък и изведнъж изчезна, а служителката...ама ся скандали ли ще правим? Ако искате пишете оплакване, а иначе еди коя си фирма, геодезисти, такси, заснемане и така, 30 дена е услугата, и като ти сервират нещо такова, ти иде да убиеш някой. Така, че вярвайте ми, колкото и да ни се иска а си вършим работата, успяваме с цената на мнооого нерви. Моя истина за нещата 30 % от работата е да харесаш имот, 40% да договориш нещата и останалите 30% да минеш през всички заспали инстиутции и администрации и да се справиш с документите.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "111":

    Тези % 30, 40, ......ги разказвай на някой баламурник. Брокерите сте просто едни нагли, не желани тарикати, прилагащи какви ли не хитринки за да си предадете важност и колко много зависят нещата от вас. Когато станеш материално отговорно лице по сделката, тогава ще ми се правиш на умна, до тогава обаче си просто една пиявица за мен, която се опитва да ме издои максимално.
  • 6 андреев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "111":

    Стига бе безочливи човечета,стига сте дъвкали старият рефрен с документите и колко е трудно, че чак почти невъзможно? Аха и точно служба кадастър, където всичко е като в казарма- теглиш номер, чакаш 10-15мин и ако всичко ти е наред след точно 3 мин си готов. Ма не ви ли омръзна да се правите на най-документално подготвените в целия свят. Сам човек се оправя с документите за продажба точно за една седмица по каналният ред, ако си доплати за експресна поръчка може и за 3 или 4 дни. И най-добре ще бъде ако гласуват да си плащате данък патент за година плюс задължително присъствие в договора като вещите лица, които карат курсове и са регистрирани към съответният съд за да има контрол и задължителна отговорност. Не като вашите "експертни лупинги" и постоянен рев за комисион и от двете страни. В настоящият момент законово не търпите никакъв контрол, от никъде но не е далече момента, когато самите клиенти ще започнат да ви контролират я с дърво, я с бухалка или като измамения пенсиониран военен от Банкя, преди месеци...Но и това няма да помогне, защото алчността и безочието са ви замъглили мозъците до крайна степен. Дори забелязвам, че напоследък се обличате горе-долу еднакво дамите с едни кичозни костюмчета задължително в тъмно а мъжката част от брокерската пасмина с едни сака като кондуктори, смешни сте!