Last news in Fakti

17 Февруари, 2016 17:14 4 664 5

Чехия: данък при покупка на имот плаща купувачът

  • данък-
  • имот-
  • покупка-
  • чехия

От 1 април в Чехия купувачите на недвижими имоти са тези, които ще са задължени да плащат данък върху придобития имот. Досега купувачите и продавачите имаха право сами да решават кой да плаща налога. Той е в размер от 4% от стойността на сделката.

Причината за промяната е, че при сегашната ситуация данъкът значително по-късно влиза в хазната, а и в много от случаите въобще не достига до нея. Според Министерство на финансите, ако купувачът бъде задължен да плати данъка, то в бюджета на страната ще влязат за година 370 млн. EUR.

От опозиционната Гражданско демократическа партия като цяло искат данъка да бъде отменен, но това е малко вероятно да се случи. На партията й липсват достатъчно гласове за приемането на това решение.

Това ще доведе до ръст на сделките, тъй като много от клиентите ще искат да купят имот преди 1 април, за да спестят от данъка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 1 Отговор
    Хаха!Тъпите чехи си правят едни сметки "на зелено" как някакъв данък щял да потече като река в хазната им...В БГ данъкът при покупко-продажба е абсолютно същият процент,но важна е ОБЯВЕНАТА СТОЙНОСТ НА "СТОКАТА"...която си знаят само купувача и продавача.А за по-ясно ще дам пример с БМВ-то ми-преди 3г. си го избрах от автокъща,платих 15хил.лв кеш на шефа,а данъкът/4%/ го беше платил той.Само дето в нотариално завереният договор цената беше...200ЛВ.
  • 2 гост

    1 1 Отговор
    Явно само БМВ-то ти е по-голямата покупка в живота.Няма нищо общо между кола и недвижим имот(данъчни оценки,остатъчни стойности,пари по банка и т.н.)
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Във Варна от Януари месец месният данък е 3% + нот. такси, такса вписвания и т.н. общо излиза над 4%. Та както написа "onq s konq", важно е какво ще пише в самият нот. акт. Повечето сделки започнаха да минават именно на дан. оценка, но общината и там се изхитри....данъчната оценка в много случаи надхвърля реалната цена на имота. За пример: тристаен апартамент на Червения площад с площ около 70 кв.м +тераса около 40 кв.м се продаде на 64 000 евро а данъчната му оценка е - 148 000 лева :))))
  • 4 Ама ееей

    0 0 Отговор
    Ама недейте да ми говорите за чужбина . Както сте написали заглавието се подразбира че е за у нас .
  • 5 Ето

    0 0 Отговор
    КОЙ ПЛАЩА ДАНЪКА ПРИ ПОКУПКА НА ИМОТ - това е заглавието в имот бг.