Last news in Fakti

6 Май, 2016 16:37 4 864 1

ОАЕ искат да строят изкуствена планина

  • оае-
  • проект-
  • планина

Обединените Арабски Емирства са известни със своите грандиозни и често граничещи с фантастиката проекти. Един от тях беше са създаването на цял град, който да има собствена вентилационна система. Сега обаче властите са взели друго решение, което е пряко свързано с климатичните промени – да създават планина. Тя ще е толкова голяма, че ще доведе до изменение на климата и до повече валежи, които са жизнено необходими на региона.

В новия национален проект участват специалисти от Университетската корпорация по атмосферни изследвания на САЩ. Те вече строят модели, за да определят най-добрата височина на бъдещата изкуствена планина, проектират под какъв ъгъл ще е най-целесъобразно да бъдат изградени склоновете, които ще спомогнат за промяна на климата в един или друг регион на страната, тъй като мястото предстои да бъде избрано.

Учените трябва да представят отчета пред арабските власти през лятото на тази година. Техният доклад е базиран и на направените през последните 10 години експерименти в американския щат Уайоминг за изменение на времето. В резултат там снеговалежите са се увеличили с 10%. „Но да построим планина в пустинята ще е далеч по-сложно” признават учените.

Най-важният въпрос остава без отговор, а именно откъде ще бъде взет материал за строителството на планината. Така например, ако трябва да се построи планина, подобна на Фудзияма в Япония с височина 3776 метра, то ще е необходим 1 трилион тона скална маса. А ако бъде изградена от бетон, то ще е нужно една четвърт от произведеното количество бетон през 2015 г.

При изграждането на изкуствена планина трябва да се вземе под внимание и фактът, че падналите дъждове в един регион няма да достигнат до нито един друг регион в света. Това означава, че на противоположната страна на планината влагата ще бъде още по-малко. От тази гледна точка, подобни проекти могат да доведат до повече вреди, отколкото ползи за природата и в частност климата, обясняват учени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plodviv

    0 0 Отговор
    http://www.vbox7.com/play:54493620?pos=src --- Текстът казва всичко...