25 Май, 2016 17:33 19 855 6

Как се промени търсенето на гаражи за 10 години

  • imot.bg-
  • гараж-
  • предлагане-
  • покупка
Как се промени търсенето на гаражи за 10 години - 1
Снимки: М. Богданова ©

Колкото повече се застрояват София, толкова повече се повишава дефицитът на гаражи и паркоместа. Така например, една от причините купувачи на жилища да се отказват от покупката на имот в центъра и съседните на него квартали е понякога липсата на място за паркиране на втори автомобил. Не са рядкост обаче и случаите, при които дори бъдещият купувач да разполага с една кола, пак да намира трудно място за паркиране.

Това е и причината за дефицит в предлагането на гаражи, което от своя страна обосновава и високата цена, там където се предлагат. Прогнозите са, че в по-централните части на столицата и по-големите градове на страната този проблем едва ли ще намери решение скоро.

Къде се търсят гаражи

Ако направим ретроспекция със ситуацията преди 10 години, то ще видим, че първите два района с най-силно търсене на гаражи за покупка остават центъра и Лозенец (макар и с разменени места). Сред новите квартали, в които се наблюдава интензивно търсене на гаражи са Манастирски ливади, Редута, Младост 2 и района около Медицинска академия, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. За разглеждания период от класацията са отпаднали Стрелбище, Борово, Иван Вазов, Изток и Гоце Делчев.

Къде се предлагат гаражи

Към момента в столицата се оферират малко над 400 гаража. От тях едва 35 се намират в центъра на София. Средната цена е около 500 EUR/кв.м., докато в центъра е с около 70 EUR/кв.м. по-скъпо. Преобладаващата част от гаражите в централната градска част са ново строителство и могат да бъдат купени направо от строителя. Така например, гараж от 20 кв.м. в нова сграда на ул. „Позитано” може да се купи срещу 7000 EUR. На ул. „Пиротска” 17 кв.м. гараж се оферира на цена от 9200 EUR.

Банишора, Бели брези, Витоша, Лозенец, Манастирски ливади, Оборище, Овча купел, Студентски град и Хаджи Димитър са кварталите в София, със силно предлагане на гаражи.

Как се печели от гаражи

Гаражи в районите с трудно паркиране се търсят не само от живеещите в тях, но и от лица, които искат да печелят от отдаването им под наем, споделят анализатори. Да, месечният наем не е много висок, но подобна инвестиция се възвръща лесно, не натоварва семейния бюджет и доходността е добра и дългосрочна, допълват те.

ТОП 10 на столичните квартали с най-силно търсене на гаражи
 

  2006 г.   2016 г.
1 Център 1 Лозенец
2 Лозенец 2 Център
3 Гео Милев 3 Манастирски ливади
4 Стрелбище 4 Стрелбище
5 Борово 5 Младост 1
6 Иван Вазов 6 Гео Милев
7 Изток 7 Редута
8 Бели брези 8 Бели Брези
9 Гоце Делчев 9 Младост 2
10 Младост 1 10 Медицинска академия
Как се промени търсенето на гаражи за 10 години

Една от причините за липсата на гаражи (най-вече в центъра на София) се дължи на факта, че част от тях са с променен статут и могат да се ползват като търговски обекти.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    5 1 Отговор
    Този абсурд отдавна трябваше да се прекрати на национално ниво. Гаражи и 1-ви етажи със стълбички в блокове превърнати в търговски обекти, а партерни помещения пустеят. Мила родна картинка.

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Нормално е да говориш така,след като нямаш подобна собственост.Все пак е добре да асимилираш,че е абсурдно НЯМАЩИТЕ ДА ДАВАТ АКЪЛ НА ИМАЩИТЕ!
  • 3 jambazina

    7 0 Отговор
    Колите стават все по-големи, гаражите все по-малки.......
  • 4 Джими

    5 2 Отговор
    аБСУРДНО Е , ЗАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА ЗАДЪЛЖИ ИНВЕСТИТОРИТЕ ВЪВ ВСЯКА НОВОСТРОЯЩА СЕ КООПЕРАЦИЯ ДА ИМА РАВЕН БРОЙ ГАРАЖИ КОЛКОТО ИМА И ЖИЛИЩА
    А СЕГА НАЙ ВАЖНО Е ДА ЗАБРАНЯТ ВСИЧКИ ТЪРГОСКИ ОБЕКТИ И МАГАЗИНЧЕТА ПОМЕЩАВАЩИ СЕ В ГАРАЖИ!Извинявам се че съм писал с главни букви.
  • 5 ВЕСО

    0 0 Отговор
    Това е задължително отдавна-справка: Закон за Устройство на Територията /ЗУТ/
  • 6 променен статут

    1 4 Отговор
    Гаражи и 1-ви етажи са НАЙ-СКЪПИТЕ ПОМЕЩЕНИЯ за кв.м. в цивилизованите страни с пазарна икономика!