28 Октомври, 2011 12:56 2 760 0

Отнети са имоти за над 21 млрд. EUR

  • имоти-
  • престъпна дейност-
  • отнети-
  • италия-
  • конфискация-
  • незаконно

За 22 години Италия е конфискувала 6555 недвижимости

Въпреки, че в България действа закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност и съществува Комисия срещу престъпното имущество (Комисията Кушлев), резултатите от тяхната дейност винаги са следени под лупа от обществото, а редица неправителствени организации провеждат дискусии как този процес може да стане по-ефективен.

Коренно различна е картината в Италия. „Само през 2009 г. и 2010 г. са конфискувани активи на стойност на 21 млрд. EUR”, казва италианският министър на вътрешните работи Роберто Марони. За периода 1983-2005 г. техният брой е 6555 имота. Рекордни в изземването на имоти се оказват годините 2000 и 2001 г., когато държавата е отнела съответно 942 и 1071 недвижими обекта.

Брой конфискувани имоти. Окончателни конфискации по години

Италия е уредила проблема с отнемането на имущество придобито от престъпна дейност още през 1982 г. Тогава е приета промяна в Наказателния кодекс, която позволява конфискуването на имот на лице, участващо в организация от мафиотски тип и с влязла в сила присъда. Това стана ясно на организирана днес конференция от Центъра за изследване на демокрацията на тема „Италианският опит разследване, отнемане и разпореждане с имущества, придобити от престъпна дейност”.

Според италианското законодателство, източниците на приходи на заподозрени в криминална дейност лица трябва да се оценяват в съответствие с начина им на живот, финансовите им средства, с които разполагат, тяхното имущество и стопанска дейност. Законът разрешава да бъдат разследвани и роднините, които са във фактическо съжителство със заподозрените от най-малко пет години. Докато текат разискванията за прилагане на мярката за отнемане на имуществото, съдът има право да изземе или запорира активите на обвиняемия. Това става при две условия. Първото е активите да са пряко или косвено на разположения на обвиняемия. Второто условие е да е налице разминаване между богатството на обвиняемия и ниските равнища на законните му доходи или съществуването на достатъчно доказателства, че въпросното имущество е придобито с престъпна дейност.

Какво става с иззетото имущество? В единия случай може да се предаде на държавата, която от своя страна го ползва за нуждите на съдебните, правозащитните органи. Другият вариант е да се предаде на местните власти, които го използват за институционални или социални цели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА