25 Януари, 2017 06:16 2 111 2

По-евтини ипотечни заеми в Албания

  • албания-
  • ипотечен заем-
  • лихва
По-евтини ипотечни заеми в Албания - 1
Снимка: Shutterstock

До рекордно ниски нива паднаха лихвите по ипотечните заеми за жилища и къщи в Албания. Към ноември 2016 г. средната лихва по този вид кредит в национална валута е била 3.9%, сочат данните на Националната банка на Албания. През цялата минала година този показател е бил под 4%. Анализатори смятат, че се формира стабилна тенденция към понижение на лихвените проценти, особено като се има предвид, че през 2015 г. лихвеният процент е бил 5.1%.

Аналогична е тенденцията и при заемите в евро. През миналата година цената на заема е била 3.39%, докато през 2015-а – 4.59% на годишна база.

Увеличението на достъпността по ипотечни заеми трябва да доведе до привличане на повече инвеститори в албански имоти. Изгодните условия по кредитите не само ще увеличат обема на отпуснатите ипотечни заеми, но ще провокират ръст в търсенето. Последното, от своя страна, ще стимулира строителния сектор в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАТЕ ЖОРО

    2 1 Отговор
    в албания и банкова система ли има вече?
  • 2 Дани

    0 0 Отговор
    Страхотна като природа държава ! Много красива , но населена с много кофти племе....