13 Февруари, 2017 06:21 2 020 1

Парк на мястото на сметище

  • парк-
  • сметище-
  • виена
Парк на мястото на сметище - 1

Някога на територията на днешния Дунавски парк в 22-ри виенски район Донаущад се е намирало учебно стрелбище, което след края на Втората световна война е превърнато в сметище, и се използва за тази цел до 1960 г. След санирането на депото тази местност, отдалечена само на четири километра по въздух от централния площад “Щефансплац”, предоставя възможността за изграждане на парк. Градската управа на Виена решава да да го направи по повод “Международното градинско изложение”, което се провежда в австрийската столица през 1964 г. Цялостното проектиране се поема от тогавашния директор на градската градина проф. инж. Алфред Ауер.

Изложението дава представа за нивото на развитие и възможностите на австрийското и международното градинско изкуство. Засадени са 7 млн. цветя и 30 000 широколистни дървета. Шест по-големи главни изложби представляват гръбнака на това мероприятие. Една от главните атракции на изложението са градините под открито небе на десет различни нации. За съжаление, с годините това международно дело е изгубено за поколенията и може да бъде видяно единствено на стари фотографии.

Парк на мястото на сметище

До основните изложби се нареждат няколко съпътстващи, едно изложение на дървета, конкурси за рози, ириси, летни цветя, бегонии и далии. За придвижване на посетителите на територията на изложението са на разположение Дунавското парково влакче, наричано влакчето-лилипут, съществуващо и до днес, и междувременно излезлият от употреба седалков лифт. След края на изложението този район се превръща в днешния Дунавски парк.

По онези места, където преди са се намирали градините на нациите в рамките на Градинското изложение от 1964 г., днес са построени съоръжения за игри и спорт. Паркът, който се намира в близост до един от ръкавите на Дунава, заема територия от 604 хил. кв. метра. Около възобновеното от общината през 1993 г. езеро на ирисите все още има стари гори от сребриста топола.

За малките посетители са предвидени много места за игри, както и специална зоологическа градина със свободна зона, където животните могат да се погалят. За по-възрастните има шах. Популярни са и безплатните тенискортове в близост до Дунавската кула, както и площадката за миниголф. Дунавският парк има добра връзка с виенската мрежа от велосипедни алеи и днес вече е едно цяло със зоната за отдих “Новият Дунав”. През зимата паркът се превръща в идеално място за каране на шейни за малки и големи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХБЩ

    3 0 Отговор
    аз пък си помислих , че на мястото на виетнамските общежития ще правят парк , язък !