Last news in Fakti

18 Ноември, 2011 17:13 3 175 3

Ситуацията в Гърция още ще се влошава

  • гърция-
  • криза-
  • имоти-
  • цени-
  • жилища

Според анализатори ситуацията на пазара на недвижими имоти в южната ни съседка през следващите месеци само може да се влошава. Над 150 000 новопостроени жилища остават непродадени. В близко време към тях ще се прибавят още няколко хиляди обекта от вторичния пазар, а именно тези, чийто собственици не могат да си обслужват заемите или да плащат по-високите данъци, които държавата въведе преди време, за да увеличи приходите в хазната.

Понижението на цените е съпроводено с по-малкото търсене. Купувачите не разглеждат Гърция като добро място за съхранение на спестяванията си, било то и под формата на недвижима собственост.

През третото тримесечие на 2011-а цените на жилищата спаднаха с 4.1% на годишна база. Най-силно поевтиняха имотите в Атина и Солун, съответно с 4.3% и 6.7%. В останалите по-големи градове понижението е 3.5%.

Независимо, че през последните години цените на жилищата станаха по-достъпни, броят на сключените покупко-продажби непрекъснато спада. През 2008 г. са били регистрирани 100 000 сделки, а през 2010 г. – 75 000.

С още 10% ще поевтинеят жилищата през 2013 г., прогнозират от Националната банка на Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фатален

    1 2 Отговор
    аз бях преди 2 м в гърция на гости може да са зле ама повярвайте ми ние сме сто пъти по зле и пак си траем

    Коментиран от #2

  • 2 Мирослав Първанов

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "фатален":

    @1 Е ти па страшно сравнение направи. Какво ми сравняваш държава в коята ЕС е наливала десетилетия милиарди евро с нашата бедна държава, която тепърва получава пари от Европа. Повярвай ми, гърците не са по-добре от нас в момента, заради отрудеността си! Просто бяха галениците на Европа, но всичко свърши. Ще се наложи да си свиват перките следващото десетилетие. С хубавото лесно се свиква, но сега като започнат да им го отнемат ще има много рев и сълзи
  • 3 оцеола

    0 0 Отговор
    Абе дето се вика:
    гърци,турци и албанци.....
    и испанци и вся остальная св...чь!