Last news in Fakti

31 Март, 2017 16:37 10 437 14

Ще имаме ли нов имотен балон

  • имоти-
  • балон-
  • тошев
Ще имаме ли нов имотен балон - 1
Снимка: М. Богданова ©

Все още в България няма имотен балон, но сме тръгнали към него, споделят експерти. „Ако се запазят сегашните темпове на нарастване на цените на имотите, в следващите две-три години това е доведе до последващ имотен балон”, коментира Тихомир Тошев, управител на „КредитЦентър”. Според него обаче ще има период на задържане на цените и спад в броя на сделките. Това би следвало да охлади пазара.

Що се отнася до поскъпването на имотите, то то се дължи преди всичко на голямото търсене на имоти. Наблюдава се едно „изкушение от всички да пробват по-високи ценови нива и да разберат до какъв етап купувачите ще са в състояние да плащат. Към този момент търсенето изпреварва много предлагането и затова е налице тази тенденция”, обяснява Тошев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 той

    30 5 Отговор
    Това е нормално,все пак ни чака светло бъдеще
  • 2 гошо

    11 5 Отговор
    Обичам да пускам балоните
  • 3 Plovdiv

    30 4 Отговор
    Имотният балон е бушонът в сбърканите икономики... Когато нещата в един момент се объркат, имотите гърмят първи.
  • 4 nkavrakov

    33 5 Отговор
    Официално ви го казаха вече ,цените на имотите в момента са нереални с тенденция да стават още по нереални.
    От това повече какво искате.
    Хайде теглете ипотечни кредити и се заробвайте до гроб за два живота ,докато банките не ви изхвърлят на улицата.
  • 5 onq s konq

    13 16 Отговор
    Като средноинтелигентен индивид бих посъветвал потенциалните купувачи ДА КУПУВАТ ДОКАТО ИМАТ ПАРИ щото в един момент дори и нещо да поевтинее за момента,когато човек се е охарчил това е без значение.
  • 6 мяу

    25 9 Отговор
    Купуваите балъци.То реално дори и тая цена да остане такава.Банката като ви изхвърли пак ще сте много вътре.Но тя няма да остане такава.Ще се срути веднага след като банките раздадат кредити на балъците. Никога няма да може да продадете тия бърлоги дори на 80% от тая цена.Което значи че при купуването сте вътре с 20% а сега си сметнете и колко ви е лихвата.А сега си сметнете и парите за ремонта и обзавеждането.Сега погледнете колко много обзаведени се предлагат на цената на тия дето са на шпакловка.Да това са балъците от миналата вълна.
  • 7 stefan

    32 9 Отговор
    Цените на имотите са доста надценени. Не е нормално един апартамент в Брюксел да е 60 000 евро а в София да е по-скъп при по-ниски доходи в пъти.

    Коментиран от #9

  • 8 gouest

    8 10 Отговор
    ОК !! НЕ ЧЕ МИ СЕ ИСКА ЦЕНИТЕ ДА СЕ ПОКАЧВАТ, ОБАЧЕ НЯКОЙ ДА ЗНАЕ КЪДЕ ПО СВЕТА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ СА ПО ЕВТИНИ ОТПРЕДИ 50- 60 ГОДИНИ ЧИСТО НОМИНАЛНО. ОЩЕ НЕЩО , ЩАТСКАТА ВАЛУТА СЕ Е ОБЕЗЦЕНИЛА 100% ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 100 ГОДИНИ САМО ЗА ПРИМЕР. КАК ЗАПАЗВАМЕ СТОЙНОСТТА НА ПАРИТЕ?
  • 9 кроко

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "stefan":

    В Брюксел за 60 хил. евро не знам какво ще си купиш?! И там са доволно високи цените, но лихвите са устойчиво ниски - около 2 процента и то не само за няколко години. В София цените са такива, щото има кой да плаща, т.е. има търсене. Лошото у нас е че държавата позволява на банките буквално да се ебават с хората и да вдигат лихвите както си искат. Т.е. когато е трудна икономическата ситуация и започне да се увеличава дела на лошите кредити, банките вместо да понесат загуба или малка печалба, те увеличават лихвите. А и у нас лобито им спъва законодателите да приемат фалит за физически лица. Т.е. винаги си дължиш на банката с лихвите. И ако теб също те засегне кризата и не можеш да плащаш по-високите лихви, няма как да продадеш жилището и да се разплатиш с банката, че и да ти останат някакви пари, защото освен че търсенето и цените ще се свият заради кризата, ще има и още много жилища за продан от банки, чиито собственици не могат да плащат по-високите лихви.

    Е това е пукането: не просто да спаднат цените, а рязко да се промени ситуацията с лихвите и цените. И за това са виновни банките.
  • 10 Попа

    14 2 Отговор
    Имам дежа ву с 2007ма. До 2г. тоя балон (само и единствено в София, Пловдив и Варна) ще се е спукал, в България няма толкова пари, които да го надуват. Трябва да съм ненормален за да купувам сега. Мераклиите, що не купите в Монтана или Ямбол,а?
  • 11 Грую

    15 3 Отговор
    Като вдигнат постепенно за няколко години данъците за имотите и за един апартамент ще трябва да се плаща м-у 500 и 1000лв на година в големите градове, и нещата ще си дойдат на мястото.
  • 12 Бай Коста

    1 5 Отговор
    Айде давайте този балон, че имам за продаване...
  • 13 фен на Грую

    9 2 Отговор
    Евала брато! Много точно го написа! Знаеш ли коло много за продан ще има тогава? 1000 лв годишно и тези с по няколко апартамента без наематели - ще се озъбят :-)
  • 14 Истина

    4 3 Отговор
    Прочетох какво сте написали и съм съгласен с вас, при условие, че живеем в стабилна икономика!А сега ми кажете какво ще стане като се срути еврото или по лесното ,като девалвират лева!Парите си остават в имота!На пазара винаги има флуктоации дигат се и падат цените!След спукване идва надуване, стига да имаш време да чакаш!