Last news in Fakti

27 Април, 2017 16:53 2 758 3

Отново скандал с имот в центъра на София

  • къща-
  • паметник-
  • архитектура-
  • японеца
Отново скандал с имот в центъра на София - 1

Къща, която е била паметник на културата и статутът й на такъв е отменена по времето, когато министър е бил Вежди Рашидов, ще бъде съборена. Става дума за имот, разположен на ъгъла на бул. „В. Левски” и ул. „6-ти септември”.

Известна като „Двойната къща” е построена от арх. Георги Тодоров преди 110 години на т.нар. „рингов” булевард в столицата. Той е създаден след Освобождението и застроен с къщи предимно на видни хора. Въпросният имот придобива статут „паметник на културата” през 1976 г., който остава до 11 ноември 2016 г. Тогава Министерството на културата премахва въпросния статут.

„Някой мастит бизнесмен купува имота, иска да построи нещо голямо, сградата е защитена. Почват процедури, които никой не знае къде отиват, къде стигат. Накрая сградата или губи статута си, или се събаря, въпреки че е със статут”, коментира Борис Бонев от „Спаси София” в разследване на bTV. Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца.

„Той е супер арогантен. Тази сграда принадлежи на други хора, изнуди ги чрез много сериозен физически натиск да му я продадат за смешни пари”, казва пред bTV жител от района, пожелал да остане анонимен.

Имотът е няколко пъти опожаряван през годините. Според съседи става въпрос за умишлени палежи с цел предизвикването на нов строеж. „Втория път, като се случи, аз минавах оттук. Качвайки се, беше към 12.00 през нощта, 2 минути по-късно цялото гореше. За 2 минути, за да стане, е залято с нещо”, допълни анонимният жител на района.

Плановете на Киро Японеца са на това място да се изгради подземен гараж. Събарянето на сградата ще започне до няколко дни.

При появата на екипа на bTV охраната на Киров опъна полицейска лента, за да не снимаме, а Киро Японеца ни повика на разговор, за да ни убеди, че няма смисъл да работим по темата. „Тази къща не е паметник на културата и репортажът ви ще е излишен. Била е, сега не е паметник на културата. Има решение на МС”, заяви Киров.

От Министерството на културата заявиха, че режимът е променен, след като е установено, че „сградата стои чуждо и нехармонично в средата около нея и че липсва частен интерес за нейното запазване”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    19 0 Отговор
    Държава=Мафия
  • 2 сойка присмехулка

    13 1 Отговор
    Що пипнат и то фане, че изсъне!
  • 3 Случаен

    1 0 Отговор
    От години се знае че Киро Японеца обслужва интересите на определен кръг Политици.Прокуратурата никога не се е интересуеала от парите му,от бизнеса му,и от сенчестия му бизнес.Нямаме държава,нямаме управлвние,всеки да се спасява по единично.Мафията управлява Българския народ.