3 Май, 2017 11:43 5 221 0

Жилищата в Швейцария остават недостъпни

  • швейцария-
  • цени-
  • жилища-
  • къщи
Жилищата в Швейцария остават недостъпни - 1
Снимка: Shutterstock

Покупката на собствено жилище в големите швейцарски градове остава недостижима мечта за много хора със средни доходи, независимо от ниските лихви по ипотечните заеми, смятат експертите от Credit Suisse. Причината за създалата се тенденция е съчетанието от високи цени и високите изисквания към кредитоискателите.

Темпът на поскъпване на имотите в Швейцария се забавя последно време. С 5% са поевтинели луксозните апартаменти и къщи от 2015 г. досега. А ако се вземат под внимание офертните цени, то спадът е между 1% и 20%. „Наблюдава се несъответствие между пазарните цени и очакванията на продавачите”, отбелязват анализатори. Това води до стагнация при продажбите.

В района на Женевското езеро цените на имотите „излетяха” след 2008 г., когато там се установиха много на брой квалифицирани чуждестранни кадри. От 2012 г. обаче в района се отчита спад, който за къщите е средно с 20%, а при апартаментите – 15%.

Важно е да се отбележи, че цените на имотите силно варират от региона. Луксозен апартамент в Лозана се продава средно за 10 000 USD/кв.м. и двойно по-скъпо в Гщад. В Женева подобни обекти се оценяват на 13 000 USD/кв.м.

В покрайнините на Женевското и Цюрихското езера луксозните апартаменти могат да се купят съответно срещу 12 000 USD/кв.м и 18 500 USD/кв.м.

Основните групи чуждестранни купувачи са граждани от Франция, Великобритания, Германия и Белгия. Също така има и много инвеститори от САЩ, Канада и Русия. Като цяло обаче на пазара преобладават местните купувачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА