20 Юли, 2017 09:33 5 757 5

Ковачев: Празните помещения могат да изглеждат много по-малки, отколкото обзаведените

  • жилище-
  • интериор-
  • съвет-
  • ковачев
Ковачев: Празните помещения могат да изглеждат много по-малки, отколкото обзаведените - 1

„Интериорен дизайн”. Не е тайна, че за много хора това словосъчетание е доста сложно и непознато. То обаче се явява невероятно свързано с ежедневието на всеки от нас и буквално ни преследва навсякъде – било то на работа или у дома, в хотел или ваканционен комплекс, та дори в мола. Влизайки в един дом или друго закрито пространство то или ви харесва или не. Разбира се, всичко е въпрос на вкус, гледна точка, възприемане на околния свят. Но за да бъде по-уютно и възприето от повече хора като нещо красиво и хармонично е необходима намесата на професионалист. Именно тук се появява интериорният дизайнер. За мнозина тази професия остава далечна – едни хора, които подреждат едни мебели. В действителност става дума за експерти, които могат да улеснят ежедневието ви като направят помещенията в дома ви по-функционални.

Две са основните причини, поради които услугите на интериорния дизайнер не са популярни у нас. Първата е манталитетът на българина – той има ясна и точна визия коя мебел в какъв цвят я иска и къде точно трябва да бъде в помещението. Е друг е въпросът, че като ги подбери веднага вижда грешките, които най-често трябва да преглътне, защото или не му се занимава, или трябва да даде доста пари, за да ги отстрани. Другата причина е, че услугите на интериорният дизайнер е скъпа. По този въпрос може да се поспори, както се казва „за всеки пътник си има влак”. Не е задължително интериорният дизайнер да ви обзаведе дома „от А до Я”. Дори една разходка с него по магазините и един разговор ще ви помогнат да се ориентирате по-правилно в ситуацията и да отговори на доста от въпросите ви.

Какво трябва да имате предвид като обзавеждате дома си? Отговор на този въпрос дава в интервю за imot.bg Алекс Ковачев. Интериорният гуру, спечелил приза “Дизайнер на годината”, е по-известен в чужбина, отколкото у нас. А за нас това е още едно доказателство, че професията му е не е толкова широко позната на нашата географска ширина. Сред проектите му е впечатляващото нощно заведение “Dstrkt” в Лондон, което три поредни години печели призът за най-добър клуб на престижните награди “London Club Awards”.

Ако съберем всички обзаведени от него проекти, то общата им площ надхвърля 100 000 кв.м., които обхващат Москва, Токио, Лос Анджелис и редица европейски градове.

Господин Ковачев, през последната година и половина българинът активно се насочва към покупката на апартамент ново строителство. Какво трябва да има предвид, когато се стигне до етапа на обзавеждането му?

- Ще ви издам нещо: всъщност, празните помещения могат да изглеждат много по-малки, отколкото пълните. Дори не можете да предположите какво е възможно да се случи в помещение от 30 кв.м. с правилната намеса.

Това, което забелязвам при новото строителство (отчасти и в резултат на изискваниКовачев: Празните помещения могат да изглеждат много по-малки, отколкото обзаведените

ята по Закона за устройство на територията) е, че има доста ненужни пространства, например малки коридорчета.

Другото, което повечето новодомци не предвиждат са разходите от шпакловка до ключ. Голям част от финансите отиват в невидими, но с изключителна важност, неща: замазки, грундове лепила, конзоли, камери и други артикули. Близо 60% от бюджета е за подобни материали, а останалите само 40% са за електрически уреди, плочки, мебели - нещо много по-видимо.

Съветът ми е да помислите за всичко това преди покупката на имот.

Много често хората се заблуждават, че обзавеждайки самостоятелно даден обект, сметката ще бъде по-ниска, но практиката показва друго. Не правилното пресмятане на квадратните метри плочки, тапети и сгрешен размер на диван водят до набъбване на бюджета, отколкото, ако се използват услугите на интериорен дизайнер, който ще сведе грешките до минимум.

Ковачев: Празните помещения могат да изглеждат много по-малки, отколкото обзаведените
Бар DISTRIKT Лондон

Споменахте множеството коридори и коридорчета при новото строителство. Това означава ли, че сте привърженик на open space пространствата – американки тип разпределение?

Зависи от помещението. Всеки обект има “лични” проблеми, а те имат индивидуални решения. Не мисля, че съществува универсална формула. Все едно доктор да лекува всички пациенти с една и съща рецепта.

Зависи от много неща – светлина на помещението, гледка, интереси на собственика.

Апартамент ново или старо строителство се обзавежда по-лесно?

Без значение. Най-важното е да се направи адекватна оценка от специалист и да се действа. Не е редно в нова сграда с пластмасова дограма, интериорът да е класически. Класиката е прекрасен дезайн, но той изисква се базира на ритъм в конструкцията, размер на прозорците, разстояние между тях.

Ковачев: Празните помещения могат да изглеждат много по-малки, отколкото обзаведените
Ресторант "Ал Султан" Лондон

Какво трябва да изискват клиентите от дизайнера, за да бъде неговата работа по-лесна, съответна и да е максимално полезен на собственика?

Ние изискваме от клиентите, не те от нас. Изискваме информация - с какво се занимават, какво харесват, интересни истории от миналото им, от коя страна леглото спят, сами ли спят, бъдат ли се нощем и още куп детайли, които помагат на съвместната ни работа.

След това решаваме какъв да бъде матракът на леглото, от коя страна да има ключ за осветлението. Правим живота на клиента ни по-лесен, удобен, красив. Преплитаме лични истории в интериора. Говорим чрез предметите. Разказваме.

Най-важното е клиентът да е ясен, откровен, категоричен. Сигурен в решенията. Ако е колеблив и след две седмица реши да смени напълно гамата на цветовете, например, рискува резултатът да не е съвършен.

Клише ли е че услугата на интериорния дизайнер е само за богатите?

Още ли се говорят подобни неща? :) Да, на пръв поглед изглежда, че нашата задача е да изберем цвета на пердетата и колко да е дебел мокетът, но, всъщност, работата на интериорно студио IDEA обхваща доста по-мащабни аспекти.

Споменах Ви и преди това - ние се грижим за функционалността на пространството, аерогономиката, борим се да няма и един излишен контакт или ключ. Поставяме климатиците, така че да не се схващате, докато спите. Поставяме нощно лед осветление, за да станете спокойно до тоалетната в късните часове и да не се налага да светкате цялото пространство, нарушавайки покоя си. Дръжката на вратата е на точното място, за да не се навеждате. Ако говорим за офис пространства - акустиката е наше задължение. Не бихме искали работещите да се надвикват и натоварват от излишни звуци.

Използването на интериорен дизайнер пести пари и много главоболия, ако сте избрали правилния такъв.

Резултатът от намесата на професионалист трябва да е лесно употребяемо помещение, което да помага, да носи комфорт.

Дизайнерът вече се е сблъскал с неправилно лепене на тапети, в загуба на повече поръчани плочки. Той дава своя опит на клиента, спестявайки му излишни разходи.

„За” или „против” тенденциите в интериорния дизайнер?

Против! Вярвам, че е отговорност на професионалиста, който обзавежда имота, да го направи така, че след 5, 7 или 10 години той да изглежда толкова актуален, колкото и в деня, който се предава.

Отчитайки бързото развитие на технологиите, както се случва с ъпргейда на имотите?

Технологиите в интериорния дизайн не се развиват толкова бързо. Големите промени в нашия свят за последните 15 години са диодното осветление и автоматизацията. Всъщност, автоматизацията е стара технология, която датира още от 60-те години на миналия век. И двете не са новости, но влизат като потребителски продукти през последните 15 години.

Няма нов вид прозорец. Няма нов вид врата. Няма неща, които да правят промяната на интериора задължителна. Още повече, че и автоматизацията и диодното осветление, може да се интегрира в съществуващи и обзаведени нови домове без необходимост от нов основен ремонт.

Ковачев: Празните помещения могат да изглеждат много по-малки, отколкото обзаведените
Санта Моника

Съществуват ли универсалните мебели и цветове?

Моето виждане е, че ако формата и функцията на дадена мебел правилна, цветът е просто един аксесоар. Той може да се сменя всеки сезон. Не дамаската и тънкото перде прави интериора, а функцията, ергономичността и лекотата на употреба. Къщата е машина за живеене. Ако я сравним с машините, които държат хората живи в болниците и карат сърцето да помпа, подозирам, че няма много голямо значение какъв е цветът на апарата, нали така?

Ковачев: Празните помещения могат да изглеждат много по-малки, отколкото обзаведените
Санта Моника

Пет съвета за хората, които биха желали да си освежат дома.

Решавайте смело с размах! Правете каквото ви харесва! Цветът на стените, тапетите, пердетата могат да се сменят в зависимост от настроението на хората или в някаква цикличност – на две-три години. Живейте в интересно, приятно и жизнерадостно пространство и ако това означава да си сложите турско сини тапети – сложете ги, щом това ви прави щастливи. Не е задължително продуктите да са скъпи.

Обърнете се към професионалист, дори да е само за консултация! Помолете го да се разходите по магазините. Ако не друго, поне получавате още една гледна точка. И не Ви съветван да се съгласявате за всичко с него, а просто да изслушате едно компетентно мнение.

Ковачев: Празните помещения могат да изглеждат много по-малки, отколкото обзаведените
Санта Моника

Ковачев: Празните помещения могат да изглеждат много по-малки, отколкото обзаведените
Санта Моника


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    11 0 Отговор
    Предния апартамент си го направих изцяло сам, разбира се с много гледане на готови модели и копиране от тях. И си изглеждаше много добре, но стаите бяха с доста правилна форма и като цяло задачата беше лесна. След това се преместихме на по-голямо и поради специфичната форма на хола реших, че е добре точно такъв дизайнер да си взема. Дойде едно приятно момче, измери всичко, изслуша ни изискванията - през едното му ухо влизаше, от другото излизаше. Бяха ми го рекламирали точно така както в статията - ще пита как живеете, какъв стил харесвате и прочее. Нищо подобно не се случи.
    След определено време излезе с едни картинки в тотално противоречие с нашия вкус. Тип съвременен кубизъм, при услове, че ние харесваме по-домашен стил, ако мога така да се изразя. Нещата му изглеждата много повече съобразени с това което е лесно и изгодно да направи мебелната къща с която работеше отколкото с нашето ежедневие. Та сега пак си правя нещата сам с помощта на мебелиста който ми ги прави - човека сяда с теб с едно моливче и една гумичка и едно по едно нещата си идват на мястото.
    Исках да имам от онези красиви стаи които можеш да намериш в нета с идеални съчетания на форми и цветове, с някакъв интересен мотив който минава през всичко и на които просто е изписано с големи букви - "направено от професионалисти". Имам и парите да си го позволя, но пак ще се задоволя със собствените си възможности, защото нямам нито времето нито желанието да играя на тото с още 5-10 дизайнера.
  • 2 юрист

    4 4 Отговор
    Домът би следвало да отразява собствените ли личности, а не визията на дизайнерът Х или Y за това как да се структурира пространството. Далеч не всеки харесва стерилността на “модерния“ дизайн и не всеки намира за естетично и красиво да внесе в дома си заемки от промишлешления дизайн. Съжалявам, но не се ли получи съвпадение между вкусът на собствениците на жилището с вкусът на дизайнера, нещата не се получават добре- в крайна сметка, собствениците на жилището ще живеят в него, а не интериорният дизайнер....
  • 3 ъто

    7 0 Отговор
    Поредната "невероятна" статия която изобщо не ме убеди , че ми трябва Дизайнер, който да ми каже как да си обзаведа апартамента по негов вкус...
  • 4 Ив Ив

    0 0 Отговор
    От скромният ми 22 годишен опит в строителството започнал в Испания и след преглед на творбите на господин Ковачев бих казал ,че същият има талант от Бог!Бих се радвал да се запозная с един талантлив българин!
    Абсолютно съгласен съм с всяка казана от него дума!Красивите работи винаги стават с проект!
    А човека ,с когото работите трябва да е проверен/имам впредвид работата му/.
  • 5 Ив Ив

    0 0 Отговор
    P.S./послепис/
    Относно преждепишещите:
    "Г-н Ковачев не е лъжица за вашите уста"!