17 Януари, 2018 18:03 11 671 19

Все по-големи отстъпки при продажбата на жилища

  • жилища-
  • цени-
  • тенденции-
  • павлов
Все по-големи отстъпки при продажбата на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Дву- и тристайните жилища продължиха да бъдат акцента при покупката на апартаменти през 2017 г. Сключените сделки са съответно 38% и 35%. Относно ценовия сегмент най-много сделки са били сключени в диапазона между 50 000 и 70 000 EUR. Следва ценовата група – 70 000-100 000 EUR. Незначителен ръст има при покупко-продажбите на стойност над 100 000 EUR. Близо 20% от сделките са сключени над тази сума.

Активността на пазара през 2017 г. се вижда и в кратките срокове, необходими за покупка. Близо 60% от купувачите сключват сделки в рамките на един месец. Най-много сделки са осъществени в срок от 1 до 3 месеца след обявяване на офертата – общо делът им надхвърля 55%. Макар значително да намаляват жилищата, които престояват на пазара между 6 и 12 месеца, все още 20% от реализираните имоти престояват 1 година след пускането им на пазара.

„Дългият престой може да се обясни с надценяването на имотите от страна на продавачите. Немалка част от тях все още не искат да приемат, че ръстът в цените, който отчитаме като среден, може и да не се отнася до тяхното жилище. Ако държат на по-високата цена, обикновено се налага да изчакат и в един момент да отстъпят“, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес”. Близо 30% от сделките през годината са сключени след отстъпки между 1000 и 5000 EUR. Предоговарянията за суми между 10 000 и 20 000 EUR са нараснали двойно спрямо 2016 г. Макар и като по-малък процент, присъстват и продажбите с отстъпки за над 20 000 EUR – 3%.

Раздвижването на жилищния пазар беше характерно не само за София, но и за останалите големи градове. За първите девет месеца на 2017 г. в страната са издадени разрешителни за строеж на почти 18 000 жилищни единици с над 37% увеличение спрямо същия период на 2016 г. Средното покачване на цените беше около 6%.

По-активният икономически живот във Варна през изминалата година даде своето отражение - ръстът на сделките е над 10%. Част от това повишение се дължи на покупко-продажби на чуждестранни граждани, но и вътрешната миграция към Морската столица оказва своята роля. Друг фактор за по-сериозната динамика е ограниченото предлагане в периода 2010-2015 г. - голяма част от клиентите дълго време са отлагали решението за покупка, но сегашните условия им дават увереност и спокойствие. Експертите посочват, че значително се повишава информираността на участниците на пазара - купувачите правят добре обмислен избор, а продавачите предлагат имотите си на пазарни цени. В резултат, времето за покупка се съкращава, тъй като купувачите бързо намират търсения имот и то на цената, която ги устройва.

В другия голям морски град Бургас също имаше висока активност на купувачите и ръст на сключените сделки. Интересът за покупка се оказа по-голям от предложения брой имоти за продажба, заради което покачването на цените от 2016 г. се запазва. С развитието на инфраструктурата в периферията на града, непредпочитани доскоро квартали стават привлекателни за купувачите и цените на имотите в тях достигнаха средните за града.

Пловдив се позиционира все повече като алтернативна на столицата бизнес дестинация. Увеличават се жителите от Северна и Южна България, които избират да работят и да се установят в града. Пловдив се радва на голям интерес и от чужденците, налагайки се като предпочитано място за купуване на имоти от чужди граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изясниел

    33 8 Отговор
    Спихва се леко-полеко балона.... до следващия път!
  • 2 1111111

    33 7 Отговор
    Най - добре всички продавачи да разберат, че ръстът в цените, който се отчита като среден, не се отнася до тяхното жилище. Да се подготвят за отстъпка между 10 000 и 30 000 EUR, ако искат някога да продадат.

    Коментиран от #18

  • 3 НЕразбирач

    18 4 Отговор
    Трудно се "преглъща" спадът на "ГОЛЕМИТЕ ОЧАКВАНИЯ" за хипер-трипер цени! Така беше и при предния балон! Но...нещата тръгнаха полека, но уверено да се нормализират НАДОЛУ! НО скалъпъха ни едно КТБ и този случай се използва за "ново 20"... И ето докъде я докарахме - пак балонче! Ама с толкова оФци...нормално....няма кой да си е взел поука, то оФци!
    Който е продал наскоро- продал е, изллъгали са се някои купувачи - да са живи и здрави! Оттук натам...лека полека идва времето на "принизяването" и на трезвомислещите купувачи, ако изобщо продължат да имат интерес да купуват в залязващата ни държавица...
  • 4 гост1

    19 0 Отговор
    Балон
    И в балона балон
    И в балона балон друг
    И в другия балон още един балон
    ....
    Буууууум
    И така си живеем живота
    . .....
    От балон...
    До следващ балон
    Бууум
  • 5 гост

    21 2 Отговор
    По мои наблюдения от провинцията цените са двойни на реалното. Няма значение колко искаш щом жилището е занемарено, а няма и желаещи да го купят. Значи искаш да продадеш апартамент, в който си живял 30г., без да си сменил и бравите на вратите, искаш му 50х.лв. Идва човек с оферта за 30х.лв, защото апартамента ще погълне поне още 20х.лв докато се приведе в подобаващ вид, но ти го гониш. Ами не става така. Все едно в САЩ да няма къщи за по 20х.долара наред с тези за 200х.долара. Ами има, но едното е барака, а другото е приятна и добре оформена къща.
  • 6 JEEP

    19 0 Отговор
    Без значение от типа на сделката (имот/кола) винаги и двете страни се чувстват прецакани. Продавачът, защото е взел по-малко от очакваното, а куповачът, защото е платил повече.
    В поне 80% от случаите цената в обявата отразява мокрите сънища на продавача. Виждал съм имот за 155 хил да се купува на 120хил, че продавача даже пое част от разноските по-прехвърлянето. Всичко е въпрос на преговори, но някои просто не знаят какво искат.
  • 7 statistikus

    2 15 Отговор
    може. Това като с Коледните промоции. Вдигам изкуствено цената с 30% и давам огромна отстъпка от 10% после. Иначе до пролетта е нормално да има затишие преди новото надуване на 'балона'. Който има да купува сега не е лош момент

    Коментиран от #9, #12

  • 8 бббббб

    26 2 Отговор
    Преди коледа купих в София 62кв.м.жилище,което беше непипано и за ремонт.Успях да избегна брокера и свалих 7000EUR от продавача.Цената ми стъпи на нива от преди 2 години.Доказателство ,че брокерите товарят.
  • 9 Въпрос

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "statistikus":

    Четеш ли статиите под които коментираш или просто се опитваш да плашиш овците да купуват? Затишие до пролетта - как го реши това? А защо не до есента? Боб ли хвърляш или в кристалната топка гледаш? Тогава кажи още колко да чакам преди да си продам къщата за 2 милиона евра на някой холивудски актьор? Причини - да ги изреждам ли: България ще бъде икономическа сила номер 1 на междупланетарно ниво; купувачи ще дойдат тук от цялата галактика; дори да започнат вертикално строителство пак няма да могат да смогват на търсенето; заплатите ще започват от по 100К дневно за ниско квалифицирана работа; 2030 тук ще се проведат междугалактически олимпийски игри и т.н. Виждам до 2030 скачане на цените с 3 000 000% Но все пак чаках и твоето мнение, за да съм сигурен дали да изчакам с продажбата още...
  • 10 Контра

    8 4 Отговор
    СОФИЙСКИЯ БАЛОН ГО ПОТДЪРЖАТ ПРИХОДЯЩИТЕ ПРОВИНЦИАЛИСТИ . БАЛОНА ЩЕ Е ВСЕ ТАКА СТАБИЛНО НАДУТ ОСОБЕНО В БЛИЗКИТЕ 20 -30 Г. ЗАЩОТО В МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ ЦИГАНИЗАЦИЯТА Е СТРАШНА И СЕКИ БЪЛГАРИН КОЙТО ГО Е ГРИЖА ЗА ЖИВОТА СИ ЩЕ БЯГА Я КЪМ СОФИЯ БУРГАС ИЛИ МАЙ НЯМА ДРУГАДЕ .

    Коментиран от #11

  • 11 Въпрос

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Контра":

    И това ще се случи понеже в София, Бургас и т.н. няма циганизация ли? Я се запознай със София примерно: https://www.lentata.com/page_4561.html
  • 12 One

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "statistikus":

    Средните цени на тухла монолит са същите от една година насам
    Ако цените продължат да се надуват ,пазара ще рухне от веднъж
    Хората вече не могат да ги поемат тези ценови нива

    Коментиран от #14

  • 13 111

    0 4 Отговор
    В провинцията е трагедия и безнадеждност...Който може продава ниви, ливади, гори и купува предимно в София каквото може.
  • 14 Да ама не

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "One":

    Тези които не могат няма да купуват.

    Коментиран от #17

  • 15 Патриот

    11 1 Отговор
    Пука се балона. Продажби няма, цените космически. Тия цени съобразени със заплатите са нереални. 700лв заплата 800 евро квадрат.
    Някой трябва да е луд за да направи такава инвестиция.

    Коментиран от #16

  • 16 Патриот

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    Лека полека цените ще достигнат реалните. Аз лично съм гледал обява, в която брокера беше натоварила около 4000еуор цената на имота, отделно комисионните.
    Приземяваме се полека. Хората бягат от страната останалите застаряват, нацията се топи, имоти се строят като луди.
    Кой купува? Бежанците не са се утрепали да купуват. ТЕ искат да ходят в Германия, а не робуват тук.
  • 17 Пешо

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Да ама не":

    Звучи чудесно! Процента на неможещите расте пропорционално с вдигането на цените! Следователно все повече гладни брокерчета с празни джобове. Дано тая пасмина брокерска се понагладува, па се захване с нещо по-полезно за обществото!
  • 18 Анани

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "1111111":

    Става много интересно до месец.
  • 19 Балоон

    4 0 Отговор
    Спиххххххххване на балона