Last news in Fakti

30 Януари, 2018 13:21 4 552 1

Гърците по-малко имотни, заради високи данъци

  • гърция-
  • жилища-
  • собственост-
  • наем
Гърците по-малко имотни, заради високи данъци - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки втори грък предпочита да живее под наем, поради високите данъци, които бяха въведени заради продължаващата вече 8 години криза. От 81.6% през 2006 г. делът на собствениците на недвижимости се е понижил до 73.9% през 2018-а, сочат данните на Гръцката федерация на собствениците на имоти (POMIDA). Допитване до гърците пък показва, че 49% от тях смятат, че е по-изгодно днес да се живее под наем, а 42% както преди, желаят да имат собствено жилище.

Едва 20.3% от гърците са готови да си купят имот днес. За сравнение, през 2009 г. техният процент е бил 53.5%. Три от всеки 10 анкетирани заявяват, че са готови да продадат жилището си, дори на по-ниска цена, а след това да си наемат апартамент. Наемните нива за последните няколко години са се понижили с близо 40%.

През 2018-а 38.3% от анкетираните заявяват, че ще продължат да си плащат данъците, а 25.4% казват, че няма да имат тази финансова възможност, тъй като спестяванията, които са имали, са ги изхарчили за плащане на налози в предходните години. 28.7% заявяват, че както и досега ще са принудени да изплащат заем. Тревожен е фактът, че 24% от тях заявяват, че няма да могат да продължат да се издължават на банките през 2018-а.

Всеки втори грък прогнозира, че независимо от високите данъци, имотите ще продължат да бъдат привлекателни и през следващите няколко години за чуждестранните инвеститори, особено тези, които са разположени на острови и по крайбрежието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мая

    6 3 Отговор
    А ние сме цъфнали...да не говорим, че наемите и жилищата в Гърция са по-евтини от катакомбите в България.