Last news in Fakti

7 Февруари, 2018 12:03 5 611 2

Сградата на КТБ прехвърлена за 1 лев

  • ктб-
  • сграда-
  • софия-
  • гарибалди

С договор от 21 декември 2017 г. синдиците на КТБ АД и „Ню кооп инвест“ АД тайно прехвърлят на КТБ вземанията за над 102 млн. лв. на „Ню кооп инвест“ АД от „Евробилд 2003“ (в несъстоятелност), които са обезпечени с ипотека на сградата на площад „Гарибалди“ за 1 лев.

Синдиците би следвало да плащат наем за използването на сградата, в която беше централата на КТБ. Тайна е каква сума са изплатили до момента като наем и на кого.

Една от първите „сделки“ с разпореждане на актив на „Евробилд 2003“ ЕООД е от 31 октомври 2014 г. Това е емблематичната сграда на площад „Гарибалди“, в която се намира централата на КТБ. Пазарната стойност на имота – паметник на културата, построен в началото на ХХ век за централа на Българската търговска банка, известна като „Банката на Буров”, е над 50 000 000 лева. Всъщност, сградата е безценна от историческа и културна гледна точка, а само две години по-рано й е направена пълна реставрация. В схемата участват от една страна Лазов, като собственик на „Евробилд 2003“ ЕООД, Тихомир Иванов, като управител на „Евробилд 2003“ ЕООД и служител на Лазов, а от друга – Ненчо Трифонов, като изпълнителен директор на „Ню Кооп Инвест“ ЕАД и Лъчезар Христов като управител на „Еко Пазари” ЕООД, което тогава е едноличен собственик на „Ню Кооп Инвест“ ЕАД.

На посочената дата, „Евробилд 2003“ ЕООД (Лазов и Тихомир) учредява ипотека върху Централата на КТБ АД в полза на „Ню Кооп Инвест“ ЕАД (Ненчо и Лъчезар). Основание за тази ипотека е измислен разчет между двете дружества, скалъпено от Лазов споразумение от 01 септември 2014 г., уреждащо отношенията между двете страни. Точно за това споразумение става въпрос и в документа от Агенцията по вписвания.

Споразумението е сключено по повод договор за цесия между „Ню Кооп Инвест“ ЕАД и „Кастамо Трейдинг Лимитид“, Лимасол Кипър. Вижда се, че „Ню Кооп Инвест“ ЕАД е купило вземане на „Кастамо Трейдинг Лимитид“ от „Евробилд 2003“ ЕООД, което междувременно е преминало и през друга фирма, контролирана от Бисер Лазов – „Снежин 2003“ ЕООД, като накрая, по този начин „Ню Кооп Инвест“ ЕАД се превръща в кредитор на „Евробилд 2003“ ЕООД. Началото или първоизточникът на това вземане са фирми – кредитополучатели в банката.

Прозрачност и публичност за случващото се с активите на КТБ няма, коментират от блога voynataktb. Има корупция, разграбване, фалшиви договори, тайни договори, защитени свидетели, синдици на къса каишка или на конци. Схеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5ко

    24 11 Отговор
    Целата тая пладнешка афера е запазена марка и почерк, характерни за престъпниците, дошли на власт 9.09.1944г.( благодарение на трети украински фронт с 200 000 хилядна армия) и уродливите им потомци, независимо от коя партия са сега.
  • 2 Виктор

    4 0 Отговор
    Над сградата тегне проклятие да е дом само на престъпни групи и измамници..идеалният дом за Василев беше , а сега някой друг схемар ще му се радва