Last news in Fakti

1 Март, 2018 20:56 6 398 5

90% ръст на чуждестранни инвестиции в Гърция

  • гърция-
  • инвестиции-
  • чужденци
90% ръст на чуждестранни инвестиции в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

С 86.5% са се увеличили продажбите на жилища на чужденци през 2017 г. спрямо 2016-а, посочват от Националната банка на Гърция. Това е най-силният ръст за последните 10 години. Днес чуждестранният интерес се е върнал на нива отпреди началото на финансовата криза.

Стабилната тенденция на ръст на чуждестранните инвестиции се потвърждава от факта, че през 2016 г. също е имало своеобразен рекорд в сегмента. Притокът на капитали в тази сфера е възлизал на 270 млн. EUR. За миналата година той е 500 млн. EUR. Това не само доказва увереността на чуждестранните купувачи в перспективите за възстановяването на гръцкия пазар на недвижими имоти, но и подчертава по-привлекателните инвестиционни възможности, които предоставя южната ни съседка в сравнение други държави, пише гръцкото издание Ecathimerini.

Повишената популярност на платформи като Airbnb, чрез които може да се отдаде краткосрочно жилище под наем, показва, че собственици на определени имоти могат да се сдобият с високи приходи от рентиерство. Този факт в съчетание с перспективата за бъдещо поскъпване на жилищата и програмата „Златна виза” доведе до небивал интерес от чужденци към недвижими имоти в Гърция. Това се отнася не само за ваканционни крайбрежни имоти, но и за такива в Атина.

Данните за първите 11 месеца на 2017 г. показват, че над 560 чуждестранни граждани са получили гражданство чрез програмата „Златна виза”. Половината от тях са китайски инвеститори. На второ място са руснаците, а трети – граждани на Турция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко селянина

    4 5 Отговор
    най скоро време ,, Гърците ще си продадат и задниците за пари
  • 2 Slavic Vibes

    4 3 Отговор
    Гърция е земя под наем. След поредния кредит от страна на Германия, гърците си дадоха и последните летища и пристанища на концесия за 40 години. Умно. До 40 години Гърция няма да съществува като страна. Навремето оръжия са правили, машини, даже коли са правили. А сега единственото, което произвеждат е Узо.

    Коментиран от #3

  • 3 Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Slavic Vibes":

    Какви са тези митове и легенди, че за да има някоя държава икономика, трябва да се произвеждат машини, оръжия, коли и други такива? В най-богатите държави над 80% от икономиката е в сектора на услугите. Обратно - в по-бедните секторът на услугите е по-малък за сметка на производството.
  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Честито пак се оправиха...............
  • 5 The TRAPPER

    0 0 Отговор
    Данните ЗА ПЪРВИТЕ 11 МЕСЕЦА на 2017 !!! ??? А за вторите 11 месеца ??? Че 560 чужденци - от които-500 БГ магистрати ... ДА СЕ ВЪРНЕ ОТКРАДНАТОТО!!!