Last news in Fakti

20 Март, 2018 18:05, обновена 20 Март, 2018 21:49 2 435 4

Леко поскъпване при новопостроените имоти в Китай

  • китай-
  • строителство-
  • жилища
Леко поскъпване при новопостроените имоти в Китай - 1
Снимка: Shutterstock

За последните пет месеца цените на новопостроените жилища в Китай през февруари са се повишили най-малко. На практика мерките, които правителството въведе преди две години за предпазване от образуването на имотен балон, дават желаните резултати.

Цените на новопостроените апартаменти, с изключение на държавните, са се повишили през февруари в 44 от общо 70 разглеждани града. За януари техният брой е бил 52, сочат данните на Националното статистическо бюро. Цената на жилищата се е понижила в 16 града, а в 10 не се отчита промяна.

Ограничаването на поскъпването на жилища дойде след като властите решиха да вложат максимални усилия за намаляване броя на спекулативните сделки с имоти. Националният народен конгрес на Китай вече разглежда законопроект за данък върху недвижимите имоти, а управителят на Централната банка отново призова за намаляване на ипотечната задлъжнялост на местното население.

За година цените на жилищата в ключови китайски градове спадна. В Шънджън стойността за последните три тримесечия е спаднала с 0.6%, в Гуанджоу - с 0.4%, в Пекин - 0.3% и в Шанхай - с 0.2%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бездомен

    1 0 Отговор
    Страхотен материал! Браво г-жо Богданова, сега вече се чувствам наистина информиран относно ръста на имотният пазар. БРАВОС!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИМОТЕН БАЛОН

    5 0 Отговор
    В България и град София ,имотните агенции,подкрепени от банките и строителните фирми ,формираха нов имотен балон на пазара на недвижими имоти.
    Цените ги направиха извратено високи,спекулативни и нереални спрямо заплати,икономика и жизнен стандарт.
  • 4 Коко

    3 0 Отговор
    "Ограничаването на поскъпването на жилища дойде след като властите решиха да вложат максимални усилия за намаляване броя на спекулативните сделки с имоти."

    А в София всеки купува на картинка, слага едно 300-400 евро на m2 отгоре и на другия ден го пуска пак за продажба и като мине през 2-3 ръце докато стане на сграда и струва майка си и баща си. Въпросът е в ръцете на кой от прекупвачите имота ще стане златен и непродаваем. В това време строителят гледа, че цените за това, което прави са двойни и почва и той да иска същите пари. И балона се надува.