Last news in Fakti

27 Януари, 2012 10:47 12 532 54

Глад за жилища край морето ще има още през 2013-а

  • варна-
  • строителство-
  • жилища-
  • вълев

"Руските инвеститори у нас сега са по-богати, отколкото преди кризата", казва инж. Валентин Вълев, областен председател на Камарата на строителите във Варна в интервю за в-к "Строител".

- Инж. Вълев, проведохте първото за новата 2012 г. заседание на УС на областното представителство на Камарата на строителите. Как ще се отрази на организационния живот фактът, че се сдобихте с нов дом, събира ли ви той по-често и какви инициативи се очертават?

- Нашата идея и мечта да имаме клуб на строителя се сбъдна и първата инициатива бе официална дегустация на домашно приготвени вина от наши членове. Подготвихме събитието, на което поканихме специална комисия със сомелиер, за да бъдат оценявани вината и техните качества по достойнство и да има класиране на най-добрите.
На първото заседание на УС приехме плана за мероприятия в клуба – всеки трети четвъртък организираме събития. Една от идеите е да празнуваме рождените си дни – така ще се опознаем по-неформално. Ще каним лектори – известни архитекти, дизайнери. Освен това решихме всеки член на Камарата на строителите да може да ползва клуба срещу минимален наем от 50 лева за лични тържества. Искаме да вдъхнем живот на този клуб и като няма толкова работа в тези трудни кризисни години, да имаме възможност поне повече да се събираме и опознаваме.

- Като казахте трудни години, кризата най-много се отрази на строителството, особено край морето, предвид темповете до 2008 г. Как се очертават прогнозите за тази година – има ли повече оптимизъм във фирмите от отрасъла?

- Продължава да намалява обемът на строителството. Някои от инвеститорите бягат. Имаше за довършване обекти – някои се довършиха, други бяха замразени. Имам предвид големи строителни обекти. Жилищното строителство продължава да върви някак си – тъй като има търсене, хората трябва да си удовлетворят нуждите, но се търси максимално ниска цена – 500-600 евро на кв. м застроена площ. Това е трудна цена, защото голяма част от обезщетенията бяха направени преди кризата. Тези петна, които се застрояват и довършват сега, бяха купени от собствениците с обезщетения над 30-40%. И да се продават сега готовите апартаменти на 500-600 евро за кв. м при направените разходи и при дадените тогава високи заплати, това е направо невъзможно. Затова и сега трудно се започва ново жилищно строителство, защото собствениците, които имат парцели, не се пречупват под тези цени, които вземаха преди кризата. Ако трябва да отговорим на цените, на които продаваме, обезщетенията трябва да са 20%. Но те не се съгласяват на тези цени да продават имотите и това блокира новото жилищно строителство. Всъщност кой спечели най-много? Спечелиха собствениците на имоти. Ако преди кризата печелбата в чистото строителство беше 20%, сега тя падна на 7%.

- Има ли много непродадени жилища?

- Намаляват, защото има търсене. Всеки, който продава, за да балансира в предлагане и търсене, сваля цените. Но тъй като от дълго време не се строи нищо ново, предполагам, че тази и 2013 г. ще има глад за жилища. Реално миграцията от малките населени места към големите градове продължава да съществува, хората идват да търсят работа и съответно и жилища, за да се устроят. Търсенето ще се увеличи.

- Ще се строят ли ваканционни селища? Не избягаха ли и основните им инвеститори – руснаците?

- Ще се строят ваканционни селища, но не така стихийно и неконтролируемо, както беше до кризата. Руснаци има и, дай Боже, да ги има. Те купуват непрекъснато градски имоти, апартаменти в курортните комплекси. Имаме дори по-богати руснаци – купувачи отпреди.Те купуват скъпи имоти, които вървят по 1500-1800 евро на кв. м застроена площ в центъра, където обезщетенията на парцелите стигнаха 50-55%. Варна за тях е важна дестинация – тук се чувстват като у дома си.

- В бранша залагат ли на участие тази година в големите инфраструктурни обекти?

- Малко са фирмите от Варненската строителна камара -„Пътища и мостове“, “Хидрострой“, “Инжстрой“, които участват, но не в големи инфраструктурни обекти. Те въобще не ни топлят. Ние залагаме на участие повече в обекти от градската среда, енергийната ефективност – на такива проекти се надяваме. Общината е с намален бюджет с близо 30 млн. лева, разчитаме да влязат пари по европейските програми. Общинската администрация трябва да бъде в по-тесни връзки със Камарата на строителите в България не за да се облагодетелства някой, а за да си бъдем взаимно полезни. Вече имах среща след преизбирането му с кмета Кирил Йорданов и скоро ще инициираме такава с наше домакинство в офиса на Камарата, за да си изясним взаимоотношенията, да изясним как ще се развива градът. Очакваме скоро окончателното приемане на ОУП. Това е важно за инвеститорите, а и за нас – фирмите изпълнители.

- Има ли фалирали фирми в бранша край мо­рето?

- Сигурно има, но те не са фалирали по начина, по който се възприема думата фалит. По-скоро са преустановили дейност, изпаднали са в задлъжнялост и не могат да си плащат сметките. Фалитът в България не е регламентиран съвсем. Междуфирмената задлъжнялост е голяма, дори огромна. Но най-голямата задлъжнялост се предизвиква от държавата – не се плаща навреме по обществените поръчки, а с голямо забавяне. В същото време, ако фирмата не си плати ДДС или данък печелба, следват суперрестриктивни мерки. Социалният министър Тотю Младенов направи изявление, че ще праща в затвора работодателите, които не плащат заплати. А ако работодателите работят само за държавата, защото има и такива строителни фирми, и очакват да си вземат парите от нея, за да платят, какво правим тогава?! Ползваме предприемача като изкупителна жертва?!
Това е безсмислено – като няма предприемачи, е ясно, че няма да има и икономика.

- Колко е сега средната работна заплата или по-скоро надницата в строителството във Варна?

- Надницата на общия работник в строителството беше стигнала преди кризата 35 лева, сега падна на 20 лева. Майсторите вземаха преди 70-80-100 лева, а сега – 40 лева. Заплащането се срина почти 50 на сто от това, което беше преди кризата. Най-трудно беше през 2009 г. – никой от нас не беше чувал за световна криза, знаехме за нашата. Бяхме шокирани. Но ще продължим да се борим. Оттук нататък ще се работи трудно, мъчително, но който е останал на пазара, ще работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кандитат Купувач

    5 0 Отговор
    Търсенето се увеличило, нямало ново строителстов......леле,
    а бе тоя не гледа ли колко имоти се продават и няма кой да ги купи?
    Той да не е си мисли че сме 2008 година?
  • 2 Пешев

    5 0 Отговор
    Бисерът, че фирмите не били фалирали - просто били задлъжняли и не можели да плащат. То друга дефиниция за фалит няма - ако не можеш да обслужваш задълженията си, си фалирал, без значение дали имаш много тухли или не.

    Очевидно така са се напили в този клуб, че съвсем са объркали нещата.
  • 3 Величка Кръстева - брокер

    2 3 Отговор
    по повод написаното на останалите гости -
    - между фалиране и замразяване на бизнеса има разлика, г-н Пешев
    - търсене има (да, то е по-малко от предлагането) - няма стойностни имоти като качество/цена и вие ще се убедите, докато търсете имот
  • 4 тони

    5 1 Отговор
    този инж. Вълев, ако целта му е да си пласира новото си строителство, защото вижда че хората вече не се хвърлят на него като овце на ливада, да не се мъче да лъже хората с прогнози за в бъдеще време и да се прави на Баба Ванга за да започнат да купуват, че нещо май многа станаха гледачките и врачките в БГ. А и е хубаво господин Вълев да се запознапознае молко по-добре с предлагането и търсенето на имоти във Варна и София. Но е явно че се движи поне с 3 години назад... :)))))))))
  • 5 руснака

    4 0 Отговор
    в момента купуват само руснаци, то и те не са същите каквито бяха преди 4-5 години. Днес са по-богати, но и по взискателни. Тези строители които строиха за български пазар или за европейски клиенти - те в момента са закъсали здраво и няма и да се оправят! Дори на низки цени, руснаци не искат да купуват некачествени и неинтересни имоти. Хубавото строителство в момента доста е намаляло, затова на хубавите обекти вече не дават и кой знае какви отстъпки! Правилно е казал - новото строителство не се започва, затова хубавите обекти намаляват, а нови качествени обекти не се започват. Този "глад" за руски клиенти ще се осети още това лято. Иначе сульо и пульо дето ги строяха всеки, който не го мързеше - такива обекти си стоят и няма и да се продадат скоро....
  • 6 papagal

    1 0 Отговор
    ami ,kato ima glad - otivam da qm,a na tozi spec mnogo mu zdrave :D
  • 7 строител

    2 0 Отговор
    абе за какви 7 % печалба говори това момче ., по добре да ги вложи на депозит паричките ако е така ., в строителство при днешни расходни цени ( труд и материалите) печалба стана много по добра от преди минимално 25%.,
  • 8 дорн дьорд

    2 0 Отговор
    Гладните кокошки сънуват просото което са яли !
  • 9 Stroitel

    2 2 Отговор
    Този да спре да горови глупости и да опитва да лъже купувачите (ако изобщо са останали някакви). Сам е признавал печалба от 50% и нагоре. Заедно с гореспоменатите си дружки са се наредили по държавните поръчки и само чакат данъците на данъкоплатеца. Иска му се да се повишава търсенето.
  • 10 ahaha

    0 2 Отговор
    ahah hah, ot doveren izto4nik znam, 4e na goliama firma srednostatesti4eski 1 kvadraten metur ima sebestoinost 150-220 euro! ako slojim dvoina pe4alba to 1 metur e okolu 400 euro! pitam az kakva e pe4albata pri 1200 euro na kvadrat? kolko procenta e? kakvi namalenia kakvi pe4albi? a pri 2500 euto luxozno stoitelstvo apartament? pfffff bulgaristan!!!!!
  • 11 void

    2 0 Отговор
    Толкоз ще са гладни някои хора, че чак жилища ще ядат още през 2013...
  • 12 анастас анастасов

    2 0 Отговор
    до 2013 още 10 процента от населението там ще бъдат безработни а други 20 процента ще работят на 200-250 лева и несе знае дали щеим ги плащат отвори някой весник или сайт да видиш писнало мие от много разбиращи хвърчила като тебе дасе изказват в момента райфайзен продават 100-150 жилища в областа 80 квадрата около 18 000 евра земеги всичките не набутвай хората
  • 13 Георги Георгиев

    1 0 Отговор
    Този господин го докарва на философстване точно като футболист след загубен мач. Много глупости, много нещо в единица текст е напляскал...
  • 14 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    до коментар №12 г-н АТАНАСОВ
    Коментара Ви е изключително точен.Това е истината.Аз се
    страхувам да не стане и по лошо!
  • 15 aаааахххх

    1 0 Отговор
    тоя си мисли,че ядем домата с колците, ахахахаха
  • 16 Калоян

    1 0 Отговор
    Прост народ - слаба държава.
  • 17 ВАНКО ВВП

    1 1 Отговор
    до началото на есента 2012г. руснаците почти ще изчезнат от пазара на ваканционните жилища.след изборите на 04.03 за президент ще се променят много неща в Русия. А и този така чакан Шенген не се вижда в скоро време.Разберете ,че богатия руснак(пр.с активи над 2 милиона евро)въобще не се интересува от България, а средната класа ще бъде заета с това панически да се задържи на това ниво на което и изобщо няма да й до покупка на имоти зад граница.
  • 18 Пешо

    2 2 Отговор
    Ха! Ха! Ха! Гладна кокошка просо сънува. Тя тази се свърши. Било каквото било. Който не реинвестираше си направи парички и сега гледа сеир.Ще продават ешек гиби. Няма къде да мърдат. Тоя симпатяга може би смята, че една стара съборетина в Аврен, която преди лудостта се продаваше за 3-4-5 хил.лева пак ще стигне 50 000 евро?!!! А дали си вярва?
  • 19 хо-хо-хо

    5 2 Отговор
    Tука си прав друже че себестойността на м2 застроена площ е около 250 е/м2.
    Само не си включил в калкулацията цената на парцела върху който ще влагаш тези 250 е/м2.
    Не си включил разходите за проектиране и одобрение на проектите.
    Не си включил нотариалните такси за учредяване на право на строеж.
    Не си включил таксата за разрешение за строеж към общината.
    Не си включил лицензната такса към камарата на строителите в БГ.
    Не си включил таксите за окончателните договори към ЧЕЗ, ВиК и ТЕЦ.
    Не си включил изграждането на трафопост и абонатна станция.
    Не си включил заплащането към надзорната фирма както и паспортизирането на сградата.
    Да не говорим за ще купища дребни административни норми, като обезопасяване, трудова медицина, депониране на отпадъци, тротоарно право, такси за всеки камион който влиза в централната част на София, и т.н.
    Това уважаеми дървени философи и разбирачи са все дйности неизбежни при строителството на една сграда.
    Ако се сумира всичко това ще видите че цената ще набъбне с поне още 200 е/м2.
    Не бъдете с плоски мозъци ами се поинтересувайте малко повече преди да пишете глупости.
  • 20 реалност

    2 1 Отговор
    Всичко е включено в 250 евро.Иначе себестойността е 250 лева на квадрат за самото строителство.Цените трябва да слязат много надолу за да има търговия.Тази пирамида която направиха набута много хора.Сега всички се мъчат да държат цени и строителите и набутаните за да не са само те зле.
    "Кьорав карти не играе".Това е положението цените тепърва ще падат кризата е световна и може да стане като великата депресия.Последното нещо за което ще дадат пари хората е български коптор.
  • 21 varna

    2 0 Отговор
    ама какви руснаци бе сакън, ние тях не ги обичаме защото те умираха с хиляди и то доброволци за да ни създадът държава.
    ние като ганиовци не уважаваме хората които ни обчат, ние искаме хамериканци и арабски емигранти които да ни изнасилват жените по улиците.
    абе глупаци парите не миришат бе целия цивилизован свят се опитва да им вземе парите ние се дърпаме и проблеми им създаваме, а те са едиствените които могат да съживят пазара и от там икономиката п.
    правителството също може разбира се, но те са в зимен сън от три години.
  • 22 хо-хо-хо

    3 0 Отговор
    До пост №20..... Предизвикателство!

    Хайде щом си толкова категоричен по цените, да ти възложа да построиш една сграда с 1000 м2 РЗП на цена от 250 е/м2 със всичко включено в тази цена.
    А пък аз ще ти намеря клиенти да я продадеш за 700 е/м2.
    И ако успееш ще гушнеш цялата печалба, ако загубиш обаче-губиш всичко.
    Като става въпрос за центъра, Лозенец, Изток, Ив. Вазов, Гео Милев, Бели Брези или Борово.
    Хайде чакам оферта, но я побликувай тук за да може да се посмеят повече хора.
    Дерзай половин милион евро не са малка награда за да докажеш че си прав.
  • 23 руснака

    1 0 Отговор
    след избори през март Путин отново ще стане президент, промени ще има, но те ще са положителни - както е било през последниет 12 години на управление на Путин! Така че следващите 6 години, руснаци стабилно ще присъстват на пазара. Руснак с бюджет 2млн евро наистина не се интересува от България, не се интересува и от Европа, нито пък от сащ, нито пък от ОАЕ..... той ще ги инвестира в имот в центъра на Москва! В момента навсякъде по света цените падат, а в Москва хубавите имоти поскъпват или поне се държат в цената + винаги има търсене за подобни имоти в Москва. Ако си купят имот където и да било другаде, най-вероятно ще изгубят. Купуват си в България, не за да спечелят от цените на имота, купуват си имоти за да идват на почивка лятото или по-възрастни, за да се преместят в България след пенсиониране. Пък боли ги *** че имот който са купили за 50 000евро, след година ще струва 40 000евро - те не смятат да препродават. Те купуват за да ползват имот, а не за да спечелят нещо от него. България като място за инвестиране - изобщо не интересува никой!
  • 24 до 22

    1 2 Отговор
    А не щеш ли и един парцел пред президенството да ти вземе и да ти го построи за 250 евро че да можеш после евентуално да му вземеш 700.Ама той първо да затвори 500 000 пък ти после ще му кажеш ''Извинявай пошегувах се".
    Като си много отворен що не продадеш всички обявени за 700 евро , сигурен съм че продавачите ще ти дадат поне 70 евро на квадрат комисионна.Айде ето ти предизвикателство.
    Дерзай в тази работа им милиони евро давай продавай!
  • 25 Бял човек

    0 2 Отговор
    varna, ние българите сме се създали като държава преди 2000 години, отест 1600 годи преди да има руснаци.
    А на "вие" кой ви е направил държавата не знам, слугинажа няма държава, има Господар или Господарь ако така го предпочиташ
    А господина, който чака глад на пазара ще получи глад в стомаха.
    Никакви руснаци няма да дойда, и те са в криза.
    А и откриха че в Гърция и Италия е по-евтино и много по-спокойно
    Печалбари като този на снимката ос.аха Черноморието с грозни огромни бетонни кенефи
  • 26 йотко

    1 0 Отговор
    Надеждата крепи човека и умира последна
  • 27 До Хо хо хо

    1 1 Отговор
    Абе друже как докара тази цена от 250 евро на м2 за застрена площ, ти да не си купуваш мат'рияла от Бриколаж или слагаш посипка със сребърни нишки. 3 блока сме построили вече, повече от 180 евро с нормална надница на бачкаторите треа да си голям балък за да ти излиза. За проектите и останалите държавни рекети съм съгласен, парцела много зависи къде е и каква ти е договорката, но повече от 400 евро себестойност не е реална. Като сложиш 25% печалба, спокойно може да се продава на 500 евра, но инвеститорите са алчни искат да сложат 100 % печалба, което и пуканки да продаваш пак е нереално. Мой колега в момента в Княжево продава готови апартаменти на 450 евра, по твоите сметки да не би да ги продава без печалба, ей така за спорта?
  • 28 :)))))))))

    0 0 Отговор
    Веднага прати ХО ХО ХО при твоя приятел.Той ще му ги продаде без проблем за 700 евро.Нали така обеща.Те такива продавачи като Хо Хо Хо много за това сега строителството е в криза.
  • 29 живот

    0 0 Отговор
    А господина, който чака глад на пазара ще получи глад в стомаха.
    Това много ми хареса и е истина докато чакаш другите да обеднеят забравяш за себе си...
    Останалите, които казват че строителството излиза по малко от 200Е квадрата няма какво да ги мислиме.Само немога да разбера като имате приятели строители,които така подробно ви обесняват защо чакате цената да пада а не си купите по-евтино от тях направо.Какво по хубаво от това да си помагаме взаимно...
  • 30 bubblehead

    2 0 Отговор
    Ха-ха-ха! не един път съм казвал че много вежди ще живеят под наем в имотите на руснаците дето "не идват" всяка година със поне 15% повече ... Евала на руснаците за показаното пазарно поведение ( като контраст нашенските иконмически игнорамуси)... колкото цените на едно място падат ти купуваш все повече , разчекваш се да купуваш , размазваш се да купуваш ... а не да стоиш и да си зализваш мустака и да се мислш за тарикът ( като оная сврака с двата крака) и да гледаш сеир , защото капитализма е саморегулираща се система колкото повече я натискаш надолу толкова по-страшно ще те прасне в челото когато вече нама накъде налоду ... тоя урок трудно ще го учим у нас но-добре поне за следващия имотен цикъл да го понауцим ама с тоя отровен от нездрави емоции народ не знам ... ха-ха-ха!
  • 31 Гладен Брокер

    1 0 Отговор
    Мехур, все по-несвързани са ти приказките.
    Тежко ли е а?
  • 32 БГ балон

    2 0 Отговор
    Мехура го е ударила пружината на капитализма.Натягаха натягаха цените и като хвръкна пружината всички такива имотни "специалисти" сега се чудят къде е дъното.Беше добре като искаха 1500 евра на квадрат без замазка.Сега виновни им били веждите щото не купували и нямали достатъчно пари за такива цени.Ами балоне дай им пари на веждите и ще купуват , като нямат ще чакаш някой да ти надуе спукания балон.
    Но какво да ви жаля като ви е толкова акъла да купувате нещо което струва 250 евро за 1500 сега се ядосвайте и обвинявайте вежди и всякакви там образи олицетворение на вашата глупост.
    Цените падат ще чакате руснаците да ви спасяват.Да видим колко ще ви спасят.
  • 33 ВАНКО ВВП

    0 0 Отговор
    Путин не е човека,който може да извърши положителни икономически реформи за Русия.Неговата главна мисия свърши и с нея той се справи добре(съхраняване на териториялната цялост на Русия ,узаконяване и охрана на новото статукво на олигарсите,съгласни да играят по новите правила). При идването му на власт през 2000г. апартамент от две стаи с кухня в краен квартал(Москва) можеше да се купи до 18.000USD а сега този апартамент струва около 160.000евро.Но това е друга тема.
  • 34 AXXX

    0 0 Отговор
    Ами балоне дай им пари на веждите и ще купуват
    ............
    Веждите като нямат пари, къде са ръгнали у форума за имоти? Те апартаментите са за онези, дето ги печелят парите с труда и акъла си и сами си купуват. Купуват на 700 евро, и с радост купуват, защото знаят, че не само 250 евро няма да има, ами и читавите имоти все по-рядко се срещат, а нови не се строят и цените им отдавна не падат, даже напротив.
    Във Варна глад, недостиг и дефицит на имоти ще има, защото много руснак има във Варна и все повече става – неслучайно там е по-скъпо от София. Всъщност братушките настъпват по цялото Черноморие, а напоследък и по планините. През 2011 визите за руснаци бяха с 50% повече, това преди последното облекчаване на визовия режим.
    Така че, събирайте пари за наема и по повечко събирайте, че наемите и те взеха да растат – София се качи на 17-то място по привлекателност на доходността от наеми... Току-виж се изпълнила мечтата на веждите за 100 наема купуват имот, ха-ха-ха. Да му мисли който плаща наема... Добре че с наемите растат и цените, че иначе ще изплащате имотите на подлите рентиери за нула време. Ха-ха-ха.
  • 35 bubblehead

    1 1 Отговор
    Мехур, все по-несвързани са ти приказките.
    Тежко ли е а?

    ----------------------------------------------------------------------------

    не не е тежко, напротив все по-леко ми става защото колкото цените падат толкова по-близо сме до дъното а стигнем ли дъното се тръгва нагоре и тук идва именнио тежкия въпрос дали няма да тръгнем нагоре с по 20% за 3 месеца ( и не ми казвайте неееее защото примерите са много и да не се повтярям... ха-ха-ха!) И това като компенсъция за копането под дъното което аз виждам от поне една година или пък ще изкарате късмет и пазара сте замре на дъното. Един вид ще сътворите ново икономическо чудо, като първото беше цените да паднат така драматично в развиваща се икономика... Тук е тежкия въпрос, другари. А то късмет, късмет ама късмета на веждите е като на коиравото пиле дето господа го храни ама то горкото коираво и не знае къде да клъвне ама ей късмет е това и да не го пордритвате така... ха-ха-ха!
  • 36 до БАААХлоните

    1 0 Отговор
    И тука ли дойдохте да пишете глупости.
    АХХХ наемите през последната година спаднаха чувствително.Така че твоите приятели веждите са по добре под наем отколкото на лихва при банкерите.
    А онзи балон дето предсказва ръст с 20% ще има много да почака.Тези анализи за развиваща се икономика с падащи цени на имотите са много интересни.Може да напишеш книга за българското икономическо чудо.Само недей да предсказваш не те бива за това. И преди съм ти чел писанията и анализите , но не се случва това , което си мислиш. Просто не ги разбираш тези работи опитай нещо друго.
  • 37 bubblehead

    1 1 Отговор
    И преди съм ти чел писанията и анализите , но не се случва това , което си мислиш.

    ------------------------------------------------------------------------------------

    Не се случва защо и аз не знаех за фактора вежди... а той дет са вика сговорни вежди икономически фундамент повдигат... вече го повдигнаха, изтърбушиха и оплюха фундамента като ненужна теоретична измислица нашите вежди, ами от тук нататък какво правим още един път го преобръщаме ли!? И кво става тогава!? ха-ха-ха! Уа-ха-ха!
  • 38 varna

    0 0 Отговор
    икономически фундамент за българия, абе ти в час ли си бе.
    явно не ти върви с недвижимите имоти и в бг и в калифорния цените продължават да падат това, че си до уши в дългове не ти ли говори нещо,и като инжинер не те бива щом работиш охрана и то парт-тайм.
    пробвай с нещо друго може да ти излезе късмета.
  • 39 Никито Иванов

    0 0 Отговор
    гладна кокошка просо сънува .......
  • 40 bubblehead

    1 0 Отговор
    Аксаковски по IP-то ли позна че работя охрана!? Абе как ги проверявате тия IP-та бе никoй до сега не ми е отговорил на тоя въпрос а все заплахи да буда разконспириран та сега даже и охрана работя...къде в коя комапния ... IP-то!? ха-ха-ха!
  • 41 някой

    1 1 Отговор
    Не знам къде работиш но от имоти не разбираш.Ако си се набутал на дебелите цени просто чакай десетина години , тогава може и да се върнат цените от 2008.
    Тази година вече е ясно че ще има спад.Само дъното е още непредсказуемо.
  • 42 Николай

    1 0 Отговор
    По време на "Великата Депресия" в САЩ цените на стойностните недвижими имоти се сриват около 4- ри пъти.
    Иконономическата криза през 70-те години миналия век доведе до поевтиняване на имотите в Испания с около 40 %.
    Логично в днешно време "свиване" на стройтелството и спад в цените на имотите в България. Но Историята го доказва след време цените ще бъдат нагоре !
  • 43 мнение

    0 0 Отговор
    Да , но след време я камилата я камиларя.Просто сега цикълът е спадане и не е момент да се купува защото дъното е много по надолу.Естествено ще загубиш по малко от инвестиралите в имоти през 2008 ма но все пак ще загубиш.
    Така че спокойно цените спадат който иска да инвестира да почака а който му трябва кеш да продава веднага защото след година ще загуби още.
  • 44 bubblehead

    1 0 Отговор
    Николай, не мога да се съглася с теб за историята на имотните кризи. Когато казваш че имотите по Великата Депресия са паднали 4 пъти не е верно и подвежда някоя вежда да очаква такива неща и у нас. Неща които не са ставали никъде и никога, става за въпрос за повече от 50% средно падане на цени на имоти на някои национален пазар. Такова чудо не е имало никъде и никога по света а ние сме почти там, по моя преценка сме към 45% под пика от 2008... Има една популярна графика на Кейс -Шилер от която се вижда че цените на имотите в САЩ падат през депресията около 50% , но тогава е друго време , където няма почти банково кредитиране, искат се големи самоучастия, както се казва по български, и статистиката не е била това което е днес, и най-важното деца са умирали от глад за това се пише с главна буква Велика ... абе друго време. Само да не ми заразправя някоя вежда че днес и България е толкова зле или може би по-зле а другари!? ха-ха-ха! Виж съвременна Япония от 90-те много прилича на днешна България много ( знам че е кощунствено но двата големи фактора за имотния пазар са налице- развиваща се икономика ( с растящи заплати) и катастрофална демография. За Япония говоря другари - японките раждат по-малко от българките и по-късно.... И въпреки това големите им градове стават по-големи абе като у нас...) В Япония цените паднаха с около 50% през 90-те но искам само да си представят наши вежди от къде са тръгнали по пика след като и сега няма боксониера от 30м2 в Токио под 1 милион американски долара, след падането!!! Това което се случи в България беше чудо, просто чудо е това вече 50% падане от тия смешни цени ( смешни ако се знае за къде сме тръгнали) и на нашенските икономически аборигени им се види малко !? А щях да забравя... Ха честито на тия дето им се види скъпо днес! Ха-ха-ха!
  • 45 надолу,надолу

    0 0 Отговор
    Смей се смей се.Тази година ще видиш ново чудо.Още 10% надолу , пък ти си смятай колко е общо. И тези тъпи примери как било в Япония,Америка,Китай.....Тези държави нямат нищо общо с нашата.Така че сравненията са просто смешни.
    А като няма платежоспособни купувачи цените ще си падат.Толкова ли не можете да го разберете това,че си измисляте някакви статистики с които да се заблуждавате.
  • 46 bubblehead

    2 0 Отговор
    Ей ти го типичния нашеснки гьонсурат! Ти му викаш в България за последните две години имаме най-големия ръст на заплати в Обединена Европа (а вероятно и далеч извън нея) то ти разправя че нямало платежоспособно търсене... То че няма няма ама за цените в нормалния свят като по 8000 евро/м2 в Париж ама в като за в Лилин има щото двустайните идват към две годишни дохода на средно софийско семество дето евтиния такава няма никъде по света... кафа от тая дискусия!
  • 47 български балон

    0 1 Отговор
    Типичния продавач на балонени цени това си мисли.Абе хората като имат някакви пари трябва непременно на цените които аз кажа да купуват.Свали си цените и ще има търговия до тогава парите ще си стоят и няма да става нищо.
    Толкова са прости нещата не знам защо не ги разбирате.Търсенето е малко предлагането голямо.За да се срещнат двете криви ЦЕНИТЕ НАДОЛУ.
    Иначе ПАРИЖ ЛОНДОН НЮ ЙОРК каквито си щеш примери давай.Там нещата са други.Всеки пазар си има особености.На българския му трябва още спад в цените за да се раздвижи.
  • 48 стилмоп

    0 1 Отговор
    Защо като търся жилище в София на цена 250евром2 излизат само парцели.Не е ли това цената на застроена площ че иобзаведен апартамент в центъра.Питам само реалисти разбиращи от пазара на недвижими имоти
  • 49 стилмоп

    1 1 Отговор
    Защо като търся жилище в София на цена 250евром2 излизат само парцели.Не е ли това цената на застроена площ че иобзаведен апартамент в центъра.Питам само реалисти разбиращи от пазара на недвижими имоти
  • 50 надуй балона

    0 0 Отговор
    Не бе човек в София трябва да плащаш по 2000 евро квадрата и въобще не чакай да има замазки и теракот. После си ги правиш сам.
    Всичко е полуфабрикат за да може после сам да си дострояваш.
    Такива са мечтите на балонените маниаци.Всеки ден сънуват покачване и всеки ден се будят и реват как някакви лоши необразовани хора не искат да си дадат парите за тяхната стока.
    Такъв е живота хора вечен растеж няма сега е момента в който ще чакате по добрите времена.Който дочака дочака , скоро на хоризонта покачване не се вижда.
  • 51 Гладен Брокер

    0 0 Отговор
    Айде почна ли гладът???
  • 52 Иван

    0 0 Отговор
    Балончо-пий си редовно хапчетата, спри дрогата и твърдия алкохол,че мозъкът ти се е изпекъл-минимална заплата-270 лв,средна 680 лв.,безработица над 11%,повечето фирми на кантар,гарсониера във Варна-под наем за 180 лв.на пазара за 35 000 Евро-някаква диспропорция да ти се види,София-двустаен в Люлин -под наем 250 лв.за продан 45 000Евро и тук ли нищо не те впечетлява,най-ниски заплати в Европа-най-високи лихви по кредити...
  • 53 имотен консултаннт

    0 1 Отговор
    кризата в имотите ще се задълбочи тази година като корекцията ще е двуцифрена от цените които има в момента и всички имоти ще са здраво и стабилно -НАДОЛУ .
    Милион и половина новопострооени имоти отлежават.
    и чакат купувачи повече от 4 години .
    Стари застояли имоти мухлясали и рушащи се с пукнатини в бетона неработещи комини, нескопосани изработка на пространства канализационни и ел мрежи всичко това клиентите започват да го доглеждат
    Строено е без никакви стандарти за минимално качество с пропуски и с дефекти с хиляди недомислици от маломерност до токсични цементи и материали с цел да се вземат парите на хората и сега се чудим защо не купуват
    Изобщо трагични боклуци има на пазара за които ще плащате доживот ако мине номера при някой колега
    Всички висококачествени апартаменти обаче от хиляди лева на квадратен метър гответе и при тях двуцифрени здрави корекции надолу защото смисленият доход на 98 % е до 1000 лв Гответе се за нови банкрути защото търсенето никога не е било по липсващо а и няма да се възстанови в предкризисните нива задълго -напротив кризата се развива и задълбочава и рефлектира в нова безработица което означава че все по малко и по малко хора въобще се интересува от апартаменти и повече ги е грижа за насъщният
    За нормализация на пазара ще измине поне десетилетие преди да се реализират новопостроените недоразумения в моимента а сега да строите и да очаквате смислена доходност е самоубийство по добре с инвестирайте кеша в сттици други високодоходни отрасли защото имотният сектор е пред колапс дългосрочно
    Осъзнайте че българия не е лондон или прага или словения и че държавата ни лежи на съвсем различен паралел и меридиан и нищо общо няма в икономиките на една банкрутирала държава като българия бивш сателит на комунизмът и една напреднала икономика като германската и паралела ,сравненията и съпоставките са не само неадекватни те са плачевни и нереалистични и винаги ще останат такива .Търговските площи и там ще има значително ощипани наемодатели защото големи вериги и фирми осъзнаха и все повече осъзнават българският балон на цени в търговси площи и е все по трудно да се намерят балъци и там
  • 54 стилмоп

    0 0 Отговор
    Ама че косултацииии.Това има на пазара,това ще купуваш и на тази цена.Е има и друго но то е за други ина друга цена.Пазааааааар.