Last news in Fakti

23 Април, 2018 14:21 2 521 0

Сагата със спорния небостъргач в „Стрелбище” продължава

  • стрелбище-
  • небостъргач-
  • никми-
  • парцел
Сагата със спорния небостъргач в „Стрелбище” продължава - 1
Снимка: Факти.бг ©

Оградата, която строителната компания НИКМИ издигна около спорен терен в столичния квартал „Стрелбище” и загради пътя, ще остане. Това е окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС). Става дума за терен на строителя на ъгъла на булевардите „Петко Тодоров” и „България”, който компанията е придобила чрез заменка. Причината за съдебното решение е, че ВАС не смята за достатъчни определените от общината мотиви. Също така съдът преценява, че няма значение, че в имота има канализационен колектор и водопровод и с оградата е затруднен достъпът до тях. ВАС няма да гледа въпроса, касаещ сервитутите на енергийните обекти, които са разположени в имота, като например кабел със 110 киловолта мощност на ЧЕЗ. Подмяната му през 2017 г. беше най-мащабният проект, който дружеството реализира през миналата година.

Сагата със спорния имот стигна кулминационна точка през август 2017 г., когато собственикът на терена – НИКМИ, загради парцела, през който минава и път и разруши асфалта буквално за няколко часа. Според компанията улицата е незаконна, независимо, че се ползва като общинска инфраструктура от над 10 години.

Заповедта за премахване на оградата и възстановяване на улицата е издадена в средата на август миналата година от директора на дирекция „Общински строителен контрол” в средата на август 2017 г.

От началото на текущата година прокуратурата започна дело като оспорва законността на заменката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА