21 Май, 2018 14:27 2 525 7

Единственото решение на казуса в „Стрелбище”

  • стрелбище-
  • решение-
  • съд-
  • здравков-
  • небостъргач
Единственото решение на казуса в „Стрелбище” - 1
Снимки: Факти.бг ©

Казусът около строителството на небостъргач в столичния квартал „Стрелбище” може да бъде решен единствено чрез диалог. Това е мнението на главния архитект на София Здравко Здравков. Той поясни, че от медиите е научил за образуваното от Софийска апелативна прокуратура наказателно дело срещу него и че все още не е извикан на разпит.

Главният архитект припомни, че вече два пъти е бил глобен – един път 10 000 лв. и втори – 13 000 лв., като втората глоба беше събрана под формата на дарение от Столичния общински съвет.

„Имаме няколко висящи съдебни производства с инвеститорите от НИКМИ, които са свързани с решението на Общинския съвет. Прекратихме производството по одобряване „плана извадка” за „Стрелбище”, тъй като цялостният план на квартала е одобрен. Намираме се и в ситуация, в която за да издам т.нар. „искан акт”, стартирах производство по обявяване на плана и проведохме съответните съгласувателни производства”, обясни пред журналисти главният архитект на София.

Служебно е направено заснемане на растителността на терена, който се намира на ъгъла на булевардите „България” и „Петко Ю. Тодоров”, което е било задължително към 2007 г., когато е направено първоначалното искане. От там се е установило, че върху терена трябва да има 61 дървета, поради което Комисията по екология отказа да допусне каквото и да е строителство. „Въпреки това решението на Върховния съд от 2016 г. ме задължава да издам искания акт. В тази ситуация единственият възможен вариант е да се изчака да се приключи съдебното производство. Въпреки това по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова и председателят на общинския съвет през миналата седмица се проведе среща с инвеститорите от НИКМИ, за да се търси решение от излизане от ситуацията. Мисля, че ще намерим решението на принципа на диалога, защото след като миналата седмица е проведена такава среща, оттук нататък разговорите ще продължат”, казва главният архитект на София.

Единственото решение на казуса в „Стрелбище”

Казусът със строителството на небостъргача в кв. „Стрелбище” ескалира на няколко пъти през миналата година. Най-силно жителите в района протестираха, когато през август инвеститора – НИКМИ, разруши улицата, която е основен подход към част от квартала и я загради. Преговорите между общината и инвеститора на практика не са спирали. Обмисляше се и вариант, при който теренът да бъде заменен, но за съжаление не се стигна до конструктивно решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урбан

    6 4 Отговор
    Да продадеш на някого скъп парцел, много подходящ за висока сграда, тъй като не прави сянка никому и да искаш да е градинка е не само незаконно, но и много неморално. Това ще е най-скъпата градинка, и най-лошата. Мястото на градинките е от южната страна на жилищните сгради. И по далеч от булевардите. Ама кой да го разбере. Някой му плаща глобите, но ще се разбере някога...
  • 2 селчо

    6 1 Отговор
    Как ще бьдат вьрнати рушветите на изльганата фирма
  • 3 Градски

    8 3 Отговор
    Интересно е и становището на министъра Нено Димов, който ни убеждаваше че трябва да се взимат сериозни мерки във връзка с опазването на околната среда и замърсяването на въздуха!?
    Хайде да съсипем всички зелени площи, да отсечем дърветата и да "нацвъкаме" сгради! Девизът е " Във всяка градинка сграда, във всеки парк небостъргач"
    О на кое казваха, белите дробове на града, че нещо съм забравил? Значи колите замърсяват въздуха, а това което прочиства същият този въздух, искаме да го унищожим!
    София не е Хонг Конг, и нямаме нужда от небостъргачи. Този град не е проектиран нито за такъв трафик нито за подобно презастрояване. Мераците на разни предприемачи да застрояват всеки кв.м в София и да залагат по 300% печалба трябва да се пореже. София някога беше красив и много озеленен град, сега е едно грозно презастроено и мръсно гето, без собствен облик.
    Съжалавам че моите родители, моите дядовци и прадядовци са градили този град с любов, а сега го съсипват разни облечени във власт и пари селяндури!

    Коментиран от #4

  • 4 Знаещ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Градски":

    Има си закони и те са съвсем ясни. За всяко отрязано дърво се засаждат нови три в района. А точно в района се намира една гола и неугледна поляна, която е част от южния парк. Там спокойно могат да се засадят 200 дървета и то оформени в красиви конфигурации. Да не говорим, че когато общината е продала въпросния имот за 4 000 000 лева плюс, че е получила и друг имот в добавка, надали са казали на инвеститора, че си купува запуснато място на оживен и мръсен булевард за да го държи оградено.
  • 5 Йорданов

    7 2 Отговор
    Подобен казус има в момента и за градинката пред 20та поликлиника в "Борово". Тази зелена площ в момента искат да я застроят с 10етажна сграда (височина 32м). Теренът е купен с поредица от съмнителни сделки през 2006г. В момента инвеститорът иска смяна на статута на земята, така че да не е "за озеленяване", а "за жилищно строителство". В момента тече обществено обсъждане, а до 25ти май се приемат писмено и становища (вижте сайта на "Район Красно село"). Който има мнение, нека го изрази, после ще е късно.
  • 6 Йорданов

    3 2 Отговор
    Подобен казус има в момента и за градинката пред 20та поликлиника в "Борово". Тази зелена площ в момента искат да я застроят с 10етажна сграда (височина 32м). Теренът е заменен/купен с поредица от съмнителни сделки през 2006г (тогава е бил общински). В момента инвеститорът иска смяна на статута на земята, така че да не е "за озеленяване", а "за жилищно строителство". В момента тече обществено обсъждане, а до 25ти май се приемат писмено и становища (вижте сайта на "Район Красно село"). Който има мнение, нека го изрази, после ще е късно.
  • 7 Иво

    2 0 Отговор
    То в стрелбище си правят какото искат...скоро и Здравко ще го щракнат показно!