Last news in Fakti

25 Април, 2018 10:33 10 538 0

Китай – новата имотна бомба

  • китай-
  • балон-
  • жилища-
  • кредит-
  • цени
Китай – новата имотна бомба - 1
Снимка: Shutterstock

Строителството в Китай е едно от най-интензивните в света. Причините са силният дефицит на жилища, които са достъпни предимно за чуждестранни инвеститори и растящият процент от местното население, което не може да си позволи собствен дом, поради непрекъснато растящите цени. Именно поради втората причина дългът на китайските домакинства през последните 10 години бързо и непрекъснато расте. Към днешна дата резултатът е 6.7 трилиона USD частни дългове, което е рекордно високо ниво и е равно на половината от брутния вътрешен продукт на Китай.

Новото предизвикателство на китайските власти, след предприетите мерки за борба със сенчестия бизнес и предпазване от негативни въздействия върху икономиката в резултат на огромни корпоративни сливания, е именно обуздаване на бъpзия pacтeж нa ĸpeдитиpaнe нa дoмaĸинcтвaтa нa фoнa нa пpoгнoзитe зa зaбaвянe нa втopaтa пo гoлeминa иĸoнoмиĸa в cвeтa.

Висок процент от отпуснатите кредити е свързан с имотния балон в Китай. Над половината от отпуснатите заеми на частни лица са именно в частта „жилищни заеми”. Знак, че той се надува е бързият темп на поскъпване на имотите в Пекин и Шанхай. За последните две години увеличението е с 25%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА