5 Май, 2018 16:23 4 954 2

Нестандартен имотен пазар привлича чужденци

  • никарагуа-
  • имоти-
  • цени-
  • инвестиция-
  • чужденци
Нестандартен имотен пазар привлича чужденци - 1
Снимка: Shutterstock

Държавата, която през последните години доби популярност сред инвеститорите, желаещи да купят втори дом, е Никарагуа. Леко отдръпване на чуждестранните предприемачи се наблюдава през последните месеци във връзка с масовите протести против реформите в социалната сфера, предложени от правителството, коментират местни брокери. „Някои купувачи временно отложиха сключването на сделки по придобиването на жилища, но никой не се отказва окончателно. Клиентите са привлечени от тропическия климат в Никарагуа и разнообразния ландшафт под формата на плажове, езера, гъсти гори и вулкани, разположени около съвременни градове”, казва Хуан дел Сур от агенцията Century 21. Той не пропуска да отбележи и друго предимство на местния имотен пазар, а именно по-евтините жилища и къщи в сравнение със съседни държави и като цяло в региона на Централна Америка.

Имотите в горната граница на средния ценови диапазон започват от 200 000 USD. Срещу въпросната сума може да се купи къща в близост до плажа и малко по-далеч от града. Често сделки се сключват на цена малко над 1 млн. USD. Аналогичен имот в Коста Рика се купува срещу минимум 50% по-скъпо.

С 3%-4% са се повишили цените на жилищата в луксозния сегмент от началото на 2018 г., а в останалите сегменти – с около 10%. Силният ръст се дължи най-вече на стимулирането от страна на държавата на частни чуждестранни инвеститори – по-ниски данъци при прехвърляне на имота и възможност за вземане на гражданство. Също така властите продължават модернизирането на инфраструктурата – пътища, летища и телекомуникации.

Преобладаващата част от чуждестранните инвеститори са от САЩ, Канада и Европа. Също така обаче има и клиенти от Коста Рика и други близки държави. Повечето купуват с цел почивка или да живеят постоянно в страната след като се пенсионират. Много са и тези, които купуват с инвестиционна цел и последващо отдаване под наем.

Повечето чуждестранни клиенти, особено тези с малки деца, се насочват към имоти разположени по крайбрежието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умни

    1 0 Отговор
    … тия Никарагуанци май се превърнат в централно-американския Китай - хем комуняги, хем капиталисти! А ние? Да му се не види! ха, ха!
  • 2 Умни

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: … тия Никарагуанци май могат да се превърнат в централно-американския Китай - хем комуняги, хем капиталисти! А ние? Да му се не види! ха, ха!