Last news in Fakti

21 Май, 2018 16:56 7 825 9

Накъде разширяват метрото в София

  • метро-
  • софия-
  • разширение
Накъде разширяват метрото в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Безспорно един от най-успешните проекти в София за последните години е строежът на столичното метро. След като първият и вторият метродиаметри се експлоатират успешно, а третият се строи усилено, вече се обмисля и варианта за неговото разширяване в три посоки. Едната е след спирка „Бизнес парк” в посока лифта на Симеоново, втората е в посока Люлин при бул. „Царица Йоана” и третата продължение до „Кремиковци”.

В най-напреднала фаза е продължението на подземната железница в посока планината Витоша. Проектът за продължението е готов. Насрочено е обществено обсъждане на 31 май от 18.30 часа на третия етаж в сградата на Дирекция „Архитектура и градоустройство „ на ул. „Сердика" 5. „Водят преговори със собствениците на терените в подножието на планината Витоша след Околовръстното шосе, над които би преминавало продължението на лифта”, поясни арх. Здравков.

Що се отнася до разширението в района на Люлин, то там се предвижда не само нова метростанция, но и изграждането на буферен паркинг за 1000 автомобила към нея.

Спирката в квартал „Кремиковци” е с най-далечна перспектива на реализиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 001

    33 4 Отговор
    УВАЖАЕМИ ОБЩИНАРИ!
    МолЯ!
    спрете всякакви строежи на молове и сгради....!!!!
    ДАВАМЕ ВИ ПРАВО САМО МЕТРОТО И НОВИ ПАРКОВЕ
  • 2 Азазел

    18 5 Отговор
    Не е лошо да помислят за разширение под бул. България до около последната спирката на трамвай 7 или дори до резиденцията. И в момента движението е драматично в натоварените часове, а с оглед издадените разрешителни за строеж (вкл. небостъргач) ще е пълен блокаж.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Хoй

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Ми Люлин е топ квартал, ти на селяните ли искаш да строят метро?
  • 5 Дъмп Всезнайков

    5 2 Отговор
    Бай...,сложи си верната буква за да си граджанин печен
  • 6 Еленски

    3 1 Отговор
    Чудесна идея е метрото да стига до началото на Симеоновския лифт. Но нека общинарите да не забравят, че спешно трябва да бъдат приети промени в плана за управление на Витоша. Само така ще може да бъдат подменени старите и опасни съоръжения в планината.
  • 7 СКАЙ

    1 2 Отговор
    Имаше проект и за Банкя- най- ефтиния,защото трябва да се направи вр.с метрото при Обеля и да се загради съществуващата жп.линия и хиляди коли дневно и мн.автобуси няма да влизат в София
  • 8 Софиянец

    5 1 Отговор
    Очаквах нещо по-конкретно да прочета. А то - само общи приказки.
  • 9 Надежда

    0 0 Отговор
    А до Илиянци...Нали имаше рисунки ...