22 Май, 2018 06:21 2 890 4

Как един град страда от туристите

  • лисабон-
  • имоти-
  • пазар-
  • туристи
Как един град страда от туристите - 1
Снимка: Shutterstock

Лисабон страда от популярността си. Градът с население от половин милион души посреща ежегодно по шест милиона туристи. Цените на имотите са станали астрономически, все повече лисабонци са принудени да се изнасят.

Атмосферата в лисабонския квартал Грака е нагнетена: жителите му стават все по-малко, а настроението им все повече се влошава. Нищо чудно, защото още от ранна утрин тълпи от туристи тракат с куфарите си по криволичещите улички и все повече стари жилища биват преустройвани в модерни хотелски стаи. Шест милиона туристи са посетили миналата година португалската столица - истинско проклятие за жителите на старите градски квартали, за които остава все по-малко място родния им град.

Все повече лисабонци се оплакват от туристическата инвазия. Градът плаща висока цена за нея - той губи своя характер, а качеството на живота за жителите му спада. Че нещата са излезли от релсите, доказват и статистиките. В града с население от 500 хил. души ежегодно пристигат по шест милиона туристи; в испанската столица Мадрид жителите са 3,3 млн., а туристите 12 млн.

"Трудно ще срещнеш лисабонец в Лисабон", шегува се Луиш Пайсана. Той е председател на сдружението на жителите в традиционния квартал Байро Алто, който е сред най-посещаваните от туристи. По-лошо е обаче, че както тук, така и във всички традиционни квартали в историческата част на града се отчуждава все повече жилищна площ. "Предишните евтини квартири биват преустройвани в модерни курортни апартаменти", посочва Пайсана. Бишите наематели, които не могат да плащат новите, изключително високи наеми, биват изхвърляни от жилищата им, обяснява той. Все повече лисабонци са принудени да се изселват в околните градове, защото вече не могат да си позволят скъпотията в столицата.

Бившите наематели са принудени да се изнасят

Срещу този процес на масова подмяна на населението започва да се надига недоволство. "На 79 години съм, роден съм тук и ще се махна оттук, чак когато умра", казва Фелисидаде Силва, която живее в известния лисабонски квартал Алфама. Хазаинът ѝ прекратил договора - по междувременно вече познатата в Лисабон схема, а именно, като първо обявил, че жилището му трябва за лично ползване, след това го ремонтирал и после започнал да го отдава под наем на туристи.

Администрацията на града междувременно е ангажирала вече няколко адвокати, които оказват помощ на граждани в сходни случаи. Пенсионерката Фелисидаде Силва иска да се бори за жилището си. Кварталният квет Мигуел Коельо говори за социална пропаст, която се отваря в традиционните квартали на града вследствие на туризма. Близо 3500-те жилища, модернизирани и превърнати в апартаменти за туристи, са недостъпни за лисабонци със среден месечен доход под 1000 евро.

На това отгоре се прибавя и нашествието от туристи. Още от ранна утрин опашката от туристи на площад „Мартим-Мониз“ вече е безкрайна - всички искат да се повозят из града на знаменитата трамвайна линия номер 28; а за по-възрастните лисабонци от квартала, които вече не могат да карат кола, тя е единственото превозно средство и за съжаление – често недостъпно.

Качеството на живота пада

Цените на имотите в квартала са станали буквално астрономически, някогашните дюкянчета са преустроени в магазини за сувенири. Включително и по тази причина кметът Коельо е стартирал гражданска инициатива срещу обезлюдяването на старата част на града. Дали инициативата ще помогне, не се знае. "Общината се интересува само от парите, които носи туризмът. На главния кмет не му пука, че качеството на живот на лисабонците пада", възмущава се Луиш Пайсана.

Кметът на Лисабон Фернандо Медина има големи планове. Лисабон вече се е наложил като туристическо средище, но може да приема и още повече туристи, смята той. Международни прояви от рода на песенния конкурс "Евровизия" са направо идеални за целта, те биха направили Лисабон още по-популярен, смята той. Благодарение на "Евровизия" за Лисабон сега говорят всички, броят на туристите през тази година със сигурност отново значително е нараснал. За нещастие на лисабонци, гневи се Луиш Пайсана. В знак на протест той изобщо не гледал тазгодишната "Евровизия".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 паралел

    9 2 Отговор
    Странно е, че се оплакват от туристи. Та нали те носят приходи? Само че, приходи само за богатите - тези, които имат много имоти, които отдават под наем. И там, като у нас, богатите стават все по-богати, а бедните са принудени да се изселват.

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "паралел":

    А ти какво искаш , да си подарят имотите или държавата да ги "национализира" ? Не ви влезе в комунистическите мозъци , че винаги ще има бедни и богати , ако мислиш , че имаш нещо в главата можеш д а се пробваш , ако не , спри да мрънкаш !! Все едно ако ти имаш апартамент в Лисабон няма да го дадеш на туристите , а ще го оставиш на някой пенсионер за една десета от реалния наем , щото той искал да си живее там !!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Реститутка

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    И аз не харесвам чужденците- туристи в София, въпреки, че имам няколко апартамента в центъра, които могат да ми носят много добра доходност от ЕР БНБ; Големи простаци и нахалници са. И тия куфарчета като почнат да тракат по тротоарите денонощно се вбесявам. Отделно ходят по кръчмите, напиват се и после викат по улиците; Отвратителни са.
  • 4 борислав

    2 1 Отговор
    Линията на посочения трамвай е 300-400м. Квартал Грака няма.Имотите са скъпи и хотелите също ,но има голямо търсене.Ако в България имаше такъв градски транспорт,метро и огромни пешеходни тротоари нямаше да си купя кола никога.Това описано в статията е за три стари квартала с малка площ ,където нощно време влизат през отворени прозорци и крадат,останалата час на града е хубава и няма никакви куфари .Спокойни и толерантни са лисабонците.