23 Май, 2018 16:21 3 723 0

Имот, който се наема още по време на строеж

  • склад-
  • наем-
  • строеж
Имот, който се наема още по време на строеж - 1
Снимка: М. Богданова ©

Логистичният сегмент може да бъде определен като един от най-бавно развиващите се в сектора на недвижимите имоти. Може би причината донякъде се крие във факта, че той е тясно свързан с изискванията на бизнеса. Преди кризата акцентът беше върху реновирането на съществуващата база, чиято голяма част изградена преди 1989 г. При втория подем на пазара на недвижими имоти, който наблюдаваме през последните години, акцентът е върху новото строителство. Близо 70% от строящите се в момента логистични и складови бази вече са отдадени под наем.

„Търсенето на модерни складови и логистични площи в София остава високо и пазарът през последните месеци го доказва. Ръстът на предлагането не е голям, но очакваме новите площи да бъдат усвоени бързо и наемната активност да е по-висока в сравнение с предходната година“, казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Данните на компанията показват, че през първото тримесечие на 2018 г. общият обем на усвоените индустриални площи в София е бил 39 400 кв.м. Част от тях са новозавършени сгради за собствено ползване и се намират в района на летище София. Тази част от столицата остава предпочитана от логистичните оператори и куриерски компании, чиито бизнес в голяма степен е свързан с въздушен транспорт. Складове за продажба там няма, а помещенията, които се отдават под наем са много малко, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Склад от 2000 кв.м. може да бъде нает срещу 10 000 EUR на месец. Помещението се намира в нова и модерна сграда, построена през 2010 г. Най-скъпият имот от този сегмент в района на летище „София” е склад с площ 8000 кв.м. и месечен наем от 32 000 EUR.

Доказателство за дефицит в сегмента е, че само 2% е делът на свободните площи. През първото тримесечие наемите на модерни складови и логистични площи в столицата се задържаха на 4.5 EUR/кв.м. и на 4 EUR/кв.м за по-големи имоти. В района на летището нивата надхвърлят 5 EUR/кв.м. Засиленият инвестиционен интерес към индустриални площи доведе до лек спад на доходността, като към началото на годината тя намаля до 8.75%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА