Last news in Fakti

20 Юни, 2018 10:11 2 445 1

Турците избират покупката пред наема на жилище

  • турция-
  • жилища-
  • наем
Турците избират покупката пред наема на жилище - 1
Снимка: М. Богданова ©

Високият темп на повишаване на наемите на жилища и желанието да се живее отделно от родителите са двете основни причини поради, които все повече турци прибягват към покупката на подобен имот. За последното десетилетие броят на решили да купят вместо да наемат апартамент, се е увеличил с 2.2 млн. души, или със 60%. През 2017 г. в Турция домакинствата от по един човек са били 3.5 млн. За сравнение, през 2007 г. те са 1.3 млн. Налице е почти тройно увеличение, сочат данните на Eurostat.

Разглеждайки пазара на наеми, то там се отчита ръст от 115% за периода 2007-2017 г. Значително по-високо е повишаването на наемите в мегаполиса Истанбул.

Близо 10 милиона жилища са продадени в Турция за разглеждания десетгодишен период. Високите наеми и режийните разходи карат все повече хора да изберат покупката пред наема на жилище, обясняват брокери. Най-много на брой домакинства от по един човек има в близост до университети и бизнес центрове. Техният брой ще се увеличава, което означава, че строителните предприемачи трябва да се активизират. Прогнозите са, че през следващите няколко години ще бъдат изградени близо 4 млн. нови жилища, коментират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    6 4 Отговор
    Това не е само в Турция, това е обща практика вече в целият свят, или по скоро който може да си го позвоши.