4 Юли, 2018 20:56 3 925

Къде се местят компаниите, които имат офиси в Лондон

  • люксембург-
  • офиси-
  • брекзит
Къде се местят компаниите, които имат офиси в Лондон - 1
Снимка: Shutterstock

Малкият Люксембург с миниатюрния си финансов център и ограничен брой предлагани офис площи продължава да привлича фирми, чийто представителства в британската столица ще бъдат закрити след излизането на страната от Европейския Съюз.

„Зададохме си въпроса дали имаме достатъчно офис площи и дали ще може да отговорим адекватно на търсенето. И се притеснихме. Добрата новина обаче е, че лесно може да се намери офис с площ 500 кв.м. лошата – че големи офиси в центъра и около него няма и това ще затрудни реализирането на очакванията на клиентите”, казва Жулиен Пило от компанията Inowai.

Това означава, че фирмите които търсят големи пространства, вероятно ще им се наложи да търсят помещения в покрайнините. Към момента на 4 км южно от центъра на Люксембург се строи нов квартал с жилища и офиси. Там също така ще бъде построен търговски център, ресторанти и магазини, училища и нова жп гара. Планиран е за 30 000 души. Проблемът е в това, че проектът ще бъде завършен през 2025 г., а това е шест години след влизането на Брекзит.

Към днешна дата над 30 компании, основно застрахователни и такива управляващи активи, търсят офис площи в Люксембург. Към днешна дата, благодарение на Брекзит, в страната са разкрити 250 работни места. В края на Брекзит техният брой ще бъде 3000, прогнозират от статистическото бюро Statec.