24 Август, 2018 15:33 5 581 3

Поредното застрояване на плаж

  • плаж-
  • натура 2000-
  • застрояване
Поредното застрояване на плаж - 1
Снимка: Shutterstock

Общинските съветници на Царево обсъждат днес на извънредно заседание застрояването на Природен парк „Странджа” в близост до плаж Силистар. Става дума за терен, на който е имало постройки на местното ТКЗС. Цялата схема е опит да се прокара прецедент, от който впоследствие да се възползват и други собственици на имоти и така Силистар да бъде напълно застроен, коментират природозащитниците.

Как цялата схема става законна? Имотът се намира в Природен парк „Странджа”, който е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Имотът не е бил планиран за застрояване от териториално-устройствения план (ТУП) на Община Царево от 1998 и от незаконно приетия общ устройствен план (ОУП) на община Царево от 2008 г., чието действие в момента е спряно, докато се изчаква актуализацията му спрямо българското и европейско законодателство, уточнява offnews.bg.

Съгласно последния предложен вариант на ОУП от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство. Имотите са като новопредвидени в зона Ок – к – 8 Зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но дори този неодобрен ОУП не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000.

Също така инвестиционният проект е в нарушение на наредба на регионалното министерство (МРРБ) да не се одобряват подробни устройствени планове (ПУП) на парче преди приемането на Общ устройствен план (ОУП) на Община Царево.

Природозащитниците припомнят случая „Златна перла" с изградения незаконно ваканционен комплекс в Природен парк Странджа и община Царево, в който имоти бяха закупили дори британски и други чуждестранни граждани. След няколкогодишна сага и решения на съда комплексът беше разрушен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооо

    24 1 Отговор
    Данчо ментата как ще стане цар на Силистар, той с лъжа взе земята пред плажа на Силистар и от години събира такса на колите там, което няма никаква логика. Всички се правят, че не виждат и не чуват тази откровена кражба и лъжа.
  • 2 Българин

    6 1 Отговор
    Напишете "Коста дел Кроко" и разгледайте снимките в мрежата, за да видите какво е станало преди 10 години на Попския плаж в Царево. Тези хора не могат ли да разберат, че вършат престъпления срещу децата и внуците си?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.