Last news in Fakti

8 Октомври, 2018 13:39 1 896 5

Драмата с царските имоти продължава

  • сакскобургготски-
  • имоти-
  • писмо

У нас

Драмата с царските имоти продължава - 1
Снимка: Shutterstock

Отворено писмо на група хора с различни професии е внесено в Народното събрание, президентството, Светия синод, Министерски съвет, върховни съдилища, омбудсмана и медии. В него се изразява мнение относно развитието на казуса с „Царските имот” в съдебните институции. Внеслите писмото настояват с въпроса да се наеме парламентът

„Основният ни аргумент е, че през 1947 г. комунистическото правителство отнема собствеността на царското семейство със закон. Друг е въпросът какъв е този закон, доколко е обоснован и аргументиран, защото, както открихме в стенографските дневници на НС, дискусиите по този закон се свеждат до една политическа декларация, без каквито и да било юридически аргументи. Ясно е казано, че всякаква следа от царската династия трябва да бъде изтрита", казва историкът Малвина Господинова.

„Дори не е необходимо да се пише някакъв специален закон. В момента действа реституционен закон от 1992 г., който възстановява собствеността, отнета през годините на комунистическата власт. Именно към този закон, който е бил допълван, да бъде допълнен текст, който да касае именно царската собственост. В откритото писмо сме дали предложение какъв да бъде този текст. Да се добави: "Възстановява се собствеността върху всички движими и недвижими имущества, отнети по обявения с решение номер 12 на Конституционния съд, за противоконституционен закон за обявяване на държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис Трети, и на техните наследници. Не се допускат претенции за права върху същите имоти от трети лица, от държавата, от общините и кметствата. Ако при влизането в сила на това допълнение към закона са в ход съдебни дела за право на собственост върху тези имоти, те трябва да бъдат прекратени поради незаконосъобразност и противоречащи на решение номер 12 от 98-ма година на Конституционния съд".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    3 5 Отговор
    Правилно!
  • 2 народът не го иска

    15 1 Отговор
    крадецът да си ходи в мадрид !
    народът не го иска !
  • 3 Мирослав

    9 1 Отговор
    Маргинални личности с големи амбиции си търсят поле за изява. С надеждата да си видят името написано във вестниците. Толкова за авторите на въпросното писмо.
  • 4 Един

    10 1 Отговор
    Лакоми царски наследници!!!
  • 5 Clerc

    5 1 Отговор
    А бе до кога ще се дава поле за изява на долнопробни антибългарски, чуждопоклонни лизачи. Какви хора живеят в тази държава, българи ли са изобщо ?!!