21 Март, 2012 12:43 2 824 5

Да има минимално задължително застраховане за жилища

  • застраховка-
  • имот-
  • жилища-
  • катастрофичен пул

„Всички жилищни имоти в България да могат да бъдат застраховани за природни бедствия на някакъв минимален праг, под който да не се пада. Примерно, за покритие от 5000 или 10 000, или 20 000 лева, и съответно премиите да са достатъчно малки и достатъчно позволими за населението, за да може да ги плаща. Оттам нататък всеки може сам да прецени дали да се дозастрахова", предлага Румен Гълъбинов, председател на инициативата за национална програма за управление на катастрофичните рискове, цитиран от Darikfinance.

Българинът няма културата да застрахова дома си. Доказателство за това е, че само 300 000 недвижими имота имат подобна застраховка. Тази цифра се повишава единствено при природни бедствия като това в село Бисер, но много бързо след това броят на полиците отново се понижава.

За по-висока защита на жилищата ни от природни бедствия е добре да бъде създаден катастрофичен пул. В него минималния праг на застраховката може да обхване рисковете наводнения, пожар и свлачища. „Този пул трябва да се изгради на основата на публично-частно партньорство. Застрахователите, като представители на индустрията, и българската държава" е мнението на Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вундершлафен

    2 1 Отговор
    Знаете ли каква е разликата между засраховка и данак,точно така думичката "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО" щом е задължително това си е чист налог.Така че моля ви поправете заглавието на статията на: "НОВ ДАНЪК СГРАДИ".
  • 2 потърпевш

    1 1 Отговор
    И за автомобили!Или ги палят,или ги крадат,а собственикът "пие една студена вода"...
  • 3 мунчо

    1 1 Отговор
    ами аз викам направо маргина премиер и всеки българин да му дължи застраховка по рождение, че иначе бухалки, така ше са най-чисти нещата, за кво ни е изобщо държава
  • 4 Jack Western

    1 0 Отговор
    Като мутри проходиха и такива си останаха до днес. Всяко задължително плащане към частна организация е рекет, а към държавна - данък. Свободната воля на хората трябва да е на първо място. След като не се застраховат значи нямат мотивация.
  • 5 gгггг

    0 0 Отговор
    Тъп е българина и това се вижда от коментарите, затова и трябва да страда - народопсихология на наш ГАНЯ