6 Декември, 2018 13:47 11 667 12

По-високи данъци за собственици на имоти

  • данък-
  • имот-
  • софия-
  • сос

Промените не касаят основното жилище

По-високи данъци за собственици на имоти - 1
Снимка: БГНЕС

По-висок данък ще плащат собствениците на втори имот в столичните квартали Банкя и Панчарево, както и за тези, които притежават къщи в парк Витоша. Заместник-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов внесе проект за изменение на Наредбата за местните данъци. Това се налага от последните промени в Закона за местните данъци и такси, които Народното събрание прие в края на ноември

Столичният общински съвет обаче е този, който трябва да вземе решение за повишаване на данъците. В промените в Закона за местни данъци и такси е записано, че от началото на 2019 г. собствениците на имоти в курортни селища, които не са основно жилище, ще плащат по-висок данък сгради. Това не важи за имоти, регистрирани като туристически обекти по смисъла на Закона за туризма.

В СОС Барбалов е внесъл предложение за размера на данъците, като минимумът, посочен от законодателя, се увеличава с 5 промила за имот в Банкя и 4.5 промила – за кв. Панчарево и парк Витоша. „Промените няма да засегнат собственици, чийто в тези селища са основни жилища. Те ще продължават да плащат, както досега, половината (50%) от данъка, дължим за имот в София – 1.875 на хиляда върху данъчната оценка”, уточни Барбалов. По данни от данъчната система на Столична община, засегнатите от новия данък партиди в Банкя ще бъдат 14 152, а в Панчарево – 677.

Във въпросните три района собствениците ще плащат по-високи налози, тъй като Банкя е със статут на балнеолечебен курорт от национално значение, в Панчарево – с такъв от местно значение. Природен парк „Витоша“ е климатичен планински курорт от местно значение.

Определените в закона ставки за имотите в курорти от национално значение са от 5 до 7 промила върху данъчната оценка, а за курортите от местно значение – от 4.5 до 6 промила. В тези граници решението за размера на данъка се взима от общинските съвети в съответните населени места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 miro

    26 4 Отговор
    Изображения за теа управници само доят народа
  • 2 Волен Валерков Джамбазов

    21 3 Отговор
    Това е невъзмо та ние обещахме друго.Аааа или съм луд,или пък сме луди.Дали не съм се побъркал.
  • 3 патриотъ

    36 5 Отговор
    Срам и позор е България в 21 век!Първо изравнете доходите и стандарта на живот с централна Европа,пък тогава правете подобни експерименти,господа управляващи!Няма такава държава,не е възможно!Протестите стихнаха поради студа,но това не значи,че ще се успокоим!

    Коментиран от #8

  • 4 Справедлив

    19 2 Отговор
    Къде е европа?нашите доходи са унизителни,а всичко друго се преравнява към европа.ужасно е
  • 5 321

    27 1 Отговор
    Ами те доходите на тези, които могат да си позволят къща в полите на парк Витоша, или в Панчарево или в Банкя отдавна са изравнени с тези в Европа. Като погледнеш автопарка около тези къщи за по 400-500 хил. евро, малко европейци могат да си го позволят.
  • 6 Чочо

    9 1 Отговор
    Ето така без много шум вдигнаха всички данъци е това е управление. Всички тези уж политици тихомълком вдигнаха всички данъци с ние.си траен. Докога ще търпим това задкулисие и арогантност..Вечно ни сравняват с Европа а за европейски заплати не се чува е как се живее с 650лв господа къде в Европа има такава заплата или работим по малко от тях по думите на един газолизец който през живота не е ловил работа а само чантаджий службички.
  • 7 дженко

    14 0 Отговор
    тая година беше на автомобилите догодина на имотите а през 2020 на голите дупита щот не остана друго
  • 8 Димитър Х

    7 11 Отговор

    До коментар #3 от "патриотъ":

    Ти какво бе? Лозунги ли ми вдигаш? Отворил си ей-такава уста и само искаш. От къде държавата ще вади тия пари, дето всички искат. Тия с по два апаратмента ще блащат, щото ги дават под наем, вместо аз да ида там да живея. Ама и вие сте едни протестиращи, мине не мине и имате дъждовни или снежни. Поне на трудоден ли ви плащат от Позитано?

    Коментиран от #9

  • 9 Марто

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Димитър Х":

    Така е по-добре, щото има хора с по няколко апартамента - тъмните прозорци.

    Коментиран от #12

  • 10 Модерен селянин

    13 0 Отговор
    Банкя от национално значение ха ха смех голем. Банкя вече е едно модерно село вичко затриха в тоя град всичко построено от "лошия Живков" открито кино,закрито кино лекари , зъболекари за вичко вече се бие път до София щото тука сме от " национално значение" бойко толко го е страх да не кажат ,че гледа на Банкя с привилегий,че не прави нищо ама нищо за Банкя аз живея на улица която лятото прилича на сцена от дивия запад, а зимата от филм за аляска ,а смешно -трагичното е,че живея на две преки от премиера. Айде стига истини,че сме "ДЕМОКРАЦИЯ" и току виж ме привикат в РПУ то
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Марто":

    Тия с многото апартаменти ще си платят данъка и..... ще вдигнат наема на наемателите, та кой е губещият - този с апартаментите или този без покрив над главата?
    Всяко вдигане на данъци е удар срещу всички!
    Социализъм от всякъде - ще ви вземем парите, а после Ние ще решим как "справедливо и социално справедливо" да ги похарчим.