Last news in Fakti

2 Януари, 2019 13:03 4 898 9

Силно поскъпване на жилищата в Словакия

  • словакия-
  • жилища-
  • цени

Повишението е предизвикано от решение на Централната банка

Силно поскъпване на жилищата в Словакия - 1
Снимка: Shutterstock

От 1480 EUR/кв.м на 1660 EUR/кв.м се е увеличила цената на жилищата в Словакия в периода януари-ноември 2018 г., съобщават от Асоциацията на недвижимите имоти. Факторите, довели до ръста, са доброто развитие на местната икономика и конкуренцията между банките по отношение отпускането на ипотечни заеми. Лихвените проценти се понижиха до рекордно ниския 1%.

Най-силно поскъпване на жилищата се регистрира през пролетта, когато търсенето скочи драстично. То беше предизвикано от решение на Централната банка на Словакия, която въведе нови по-високи условия при отпускането на жилищни заеми от 1 юли 2018 г. Много от потенциалните клиенти избързаха да купят апартамент преди тази дата. В резултат цените се повишиха с 9.1% през първото полугодие на 2018-а.

Значителна остава разликата в цената на квадратен метър жилищна площ между Братислава и останалите градове. Докато стар тристаен апартамент в словашката столица се търгува средно срещу 2200 EUR/кв.м, в Жилина, Търнава и Кошице стойностите са около 1500 EUR/кв.м. В Банска Бистрица и Прешов цените са най-ниски – 1200 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИЗВЪН

    15 18 Отговор
    Скоро и в България подобни цени..
    После имало балон ?
    На тарикатите чакащи балона да се спука, за да се сдобият с имот, пожелавам приятно изкарване с мама и тате до настъпването на нова криза.

    Коментиран от #4, #5, #6, #7, #9

  • 2 Чавдар

    9 2 Отговор
    Я надуй, дядо, балона ...
  • 3 Не е нормално

    12 1 Отговор
    10 палета тухли и лист хартия да ги плащаш цял живот.
  • 4 Умен

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИЗВЪН":

    Поредният икономически некадърен брокер/българин. Я сравни заплатите там с нашите, я сравни инфраструктура, стандарт на живот, лихвите по кредитите, корупция и т.н. и ще видиш, че сме в балон(ако можеш да мислиш)
  • 5 Пешо

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИЗВЪН":

    Явно нещо те дразни това, че не всички изкат да купуват когато балона се е надул?! Щом си раздразнен явно вече не ти се връзват на сплашването, че жилищата ще свършат, цените ще растат вечно и бла-бла... брокерски дивотии, които да подплашат стадото. Пукането на този глобален балон ще остави брокерската гилдия за години на сухо, но с техните си камъни по техните глави - лакоми брокери надуха балона и те ще го усетят най-силно като се спука, а в САЩ и Великобритания вече се спука, та смятайте дали няма да дойде скоро и тук. Тогава злобните коментарчета ще оредеят и постепенно изчезнат, когато тез злобни същества стигнат до там, че да нямат пари да си платят интернета.
  • 6 тарикат

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИЗВЪН":

    Ти тарикатие не ги мисли. Нека цената стане 2000 щом мислите,че има кои да ги плати. Това че банката дава на всеки голтак 100% финансиране. Значи две неща. Клиента нито има пари да си го позволи нито ще намери пари да го изплаща. Аз съм си тарикатче и ще ти ткажа позицията на тарикат. Нищо нама да купя на тази цена,въобще не ми дреме колко струва в Словения или на Мадагаскар. Пет пари недавам за това,че имало много дето купуват.
  • 7 карате панда

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИЗВЪН":

    Няма балон има само резил. Дано билетчетата дето търкат да им изплатят заема. Щото иначе с толкова много имоти на пазара дето ще излязат....
  • 8 питам

    3 0 Отговор
    За да се вдигне цената или сме забогатяли хахах или лихвите са паднали. Ще се срути ли цената ако се вдигнат лихвите? Бедни или богати сме?
  • 9 Още един тарикат

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИЗВЪН":

    Да ти кажа - никак не ми е зле в бащината къща. Разходи: 0. Изкарвам достатъчно пари и не съм на зор да се местя в твоя "без подобрения" в града. След като миналата година не съм ти дал 43000 евро, тази съвсем няма да ти дам 49000, пък ти догодина пробвай на 54000. Дали ще си загубя парите от инфлацията? Споко, цените на Порше Карера падат с всяка година...