Last news in Fakti

27 Февруари, 2019 13:03 6 986 12

Още квартали с метро

  • метро-
  • станции-
  • строеж-
  • имоти-
  • цени-
  • imot.bg

През 2021 г. започва строителството на метростанции в „Слатина” и до Симеоновския лифт

Още квартали с метро - 1
Снимка: М. Богданова ©

Столичният квартал Младост 4 ще има продължение на метрото към Симеоновския лифт, а друг негов лъч ще продължи през Слатина и Гео Милев. Това е записано в Oбщия ycтpoйcтвeн плaн нa Coфия, който предстои да бъде гласуван от общинските съветници. Началото на строителството трябва да започне през 2021 г.

Шест ще са спирките на подземната железница, които ще минават през Слатина и Гео Милев, като ще има спирка и на зала „Арена Армеец”. За изграждането на линията са необходими 4 години. Ще обслужва 50 000 души на ден. Що се отнася до линията от Бизнес парк София до Cимeoнoвcĸия лифт тя е дълга 2 км и ще е с две спирки.

Парите по първото трасе вече са осигурени пo ОП „Tpaнcпopт”. Също така са налични и парите за продължението на метрото по бул. „Bлaдимиp Baзoв” дo Лeвcĸи Г. Трасето, което е дълго 3 км, ще е с три метростанции. Строителството ще отнеме 3 години.

Несъмнено изграждането на продължението на метрото ще се отрази и на пазара на недвижими имоти във въпросните квартали.

Слатина и Гео Милев

Гео Милев продължава да е в ТОП 10 на най-търсените квартали за покупка на жилище в София. Интересът двойно превишава подлагането, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Слатина е на 44-то място, като там търсенето и предлагането почти съвпадат.

И в двата квартала предлагането на жилища е ограничено. В Гео Милев се оферират около 230 апартамента. От тях 54 са двустайни и се продават при средна цена от 1250 EUR/кв.м. Най-голям избор има на имоти с три стаи. Клиентите могат да избират между над 100 апартамента. Средната офертна цена е 1350 EUR/кв.м.

Идентична е ситуацията в Слатина. Продават се малко над 200 жилища, като средната цена е малко над 1000 EUR/кв.м. Двустайните са 65 броя, а тристайните – 106. Почти по равно е предлагането на старо и ново строителство.

Продължаването на метрото към тези два квартала несъмнено ще привлече повече желаещи да живеят в тях, което ще наложи и повече строителство. Какво е предлагането на парцели? Към момента в Гео Милев се оферират не повече от 25 парцела, като на повечето големината не надвишава 500 кв.м. На ул. „Коста Лулчев” терен от 350 кв.м може да се купи срещу 450 000 EUR. Параметрите на парцела са КИНТ 3, плътност 40% и кота корниз 26 метра. Най-големият парцел, които се оферира в квартала, е 15 200 кв.м. Цената му е малко над 1.3 млн. EUR. Разполага с лице от 90 метра на бул. „Цариградско шосе”. Плътността на застрояване е 60% при КИНТ 1.2.

Малко повече са оферираните парцели в Слатина – около 30. За разлика от Гео Милев тук повечето са с големина на 1500 кв.м. Сред по-големите имоти е парцел на ул. „Цветан Лазаров”. Големината му е 7727 кв.м, а цената – 966 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От обора

    41 6 Отговор
    Сакам да питам дали че го копнат до Белопопци....да одим сабале да си нараним свиньете.....

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хазартния Ицак

    15 2 Отговор
    Т'ва е няква скрита реклама на НесКафе.
  • 4 ясно

    31 6 Отговор
    За последните 20 години кв. Гео Милев успешно се превърна в кв. Гето Милев. Презастрои се, а инфраструктурата е в окаяно състояние. Паркира се на всеки възможен тротоар и ъгъл, следователно здрав тротоар няма в целия квартал. Кръстовището на румънското посолство е най-мръсното след това на пл. Орлов Мост. Само минете по бул. Ситняково посока Подуяне - ако ви останат зъби и бъбреци - късметлии сте. Аз живея там вече доста години и обмислям да се преместя в някой от новите и по-подредени квартали. Като цяло цените у нас са доста надути, но това ще се регулира от само себе си следващите години. Не виждам как в тая кочина някой ще плати дори тези пари на които сега се оферират апартаментите. Който се е прецакал и е купил "за инвестиция" - честито.
  • 5 Балон

    9 21 Отговор
    Има балон, който го наду Бойко. За бога братя, не купувайте, стойте си по люлинските мухлясали панелки. Икономист от УНСС е правил анализа
  • 6 Балон

    7 13 Отговор
    Има балон, който го наду Бойко. За бога братя, не купувайте, стойте си по люлинските мухлясали панелки. Икономист от УНСС е правил анализа

    Коментиран от #12

  • 7 3333

    11 17 Отговор
    Това е предизборна статия, говори се в бъдеще време, след изборите ще се забрави, на следващите избори пак ще започнат да го строят и така до 2050 г.
  • 8 Бай Благой

    6 8 Отговор
    И ся надуй тоз имотен балон!!!

    Коментиран от #10

  • 9 hmhmhm

    5 18 Отговор
    Все си мисля че ако имаш пари няма да се возиш с метро ама както и да е. Нека се надува пък може някой и да купи. Аз живея в Дружба единствената полза която виждам от метрото е че ако по някаква причина стената на язовир искър се скъса метрото ще поеме част от водата.
  • 10 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Благой":

    тъпо момче си ти
  • 11 Грую

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "От обора":

    Не бе , просто изтървали машината дето копа нататък и сега щата не щат требва да го турят метрото и там!
  • 12 гЛупи

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Балон":

    И защо да не стоя? Кое е по-добре - да дам 5 лв. за препарат срещу мухъл или 150 000 за 80 кв., които реално са 65 и 5 години след построяването им вече се разпадат по-бързо и от панелка?