Last news in Fakti

21 Март, 2019 18:15 1 909 1

Необходим е нов хоризонт в сферата на геодезическата дейност

  • геодезия-
  • кадастър-
  • йовев-
  • аврамова

Предстои създаването на цифрова едромащабна топографска карта

Необходим е нов хоризонт в сферата на геодезическата дейност - 1

„Геодезията е основополагаща дейност за всички инфраструктурни политики, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството провежда. Затова е важно да работим в партньорство с всички членове на Съвета на европейските геодезисти и с обединени усилия, за да подобряваме качеството на живот и условията за бизнес не само у нас, но и в цяла Европа. Важно е този диалог да има и практическо измерение. Бъдещето на съвременното общество е в дигитализираните синхронизирани бази данни”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която се срещна днес с президента на Съвета на европейските геодезисти Морис Барбиери и представители на организацията. В разговора участваха и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Виолета Коритарова, председателите на Камарата на инженерите по геодезия в България и на Съюза на геодезистите и земеустроителите у нас инж. Златан Златанов и инж. Иван Калчев.

Агенцията по геодезия, картография и кадастър има за задача да изгради адресния регистър в страната, както и да транспонира европейската директива Inspire у нас, стана ясно по време на срещата. „Предстои и създаването на цифрова едромащабна топографска карта, данните в която са основата на всеки инвестиционен проект и тази информация е важна за икономиката ни“, подчерта в хода на разговора инженер Коритарова.

Съветът на европейските геодезисти би могъл да подкрепи екипа на министерството и АГКК със свои експерти в процеса на изграждане на топографската цифрова база данни, стана ясно от думите на президента на Съвета Морис Барбиери. Той изрази готовност специалисти от Съвета да предоставят на българските си колеги опит и подходящи добри практики в областта.

Необходим е нов хоризонт в сферата на геодезическата дейност

По-късно по случай Световния ден на геодезиста заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев откри Семинар с участието на представители на Съвета на европейските геодезисти. Той подчерта необходимостта от нов хоризонт в сферата на геодезическата дейност с визия 2030. По думите му работата на геодезистите не винаги е видима за хората и дори често остава незабелязана, но дейностите им имат непосредствено отношение към всички области на икономиката. „Без нашата професия не може да съществува нито една държава и нито едно общество“, каза по време на събитието Йовев. По думите му добре функциониращият кадастър e един от основните компоненти на управлението в областта на градоустройството и развитието на инфраструктурата, защитата на поземлената собственост и други.

Приоритет в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е финализирането на реформата в областта на кадастъра, както и транспонирането на европейската директива Inspire у нас. „Убеден съм, че само с пълни и качествени данни можем да осигуряваме качествени услуги на гражданите и бизнеса“, каза още заместник-регионалният министър и допълни, че ролята на геодезическите дейности и в бъдеще ще продължи да нараства в световен план, допринасяйки за развитието на стратегически области като инфраструктура, енергийна ефективност, устройство на територията, развитието на т.нар. „умни градове“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 х о

    1 0 Отговор
    Браво на геодезистите!