Last news in Fakti

1 Април, 2019 09:37 2 569 6

Икономическото възраждане на съседите

  • гърция-
  • златна виза-
  • икономика-
  • жилища

Дължи се на програмата "Златна виза" и на туристите

Икономическото възраждане на съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Наскоро Атина стана свидетел на бум на инвеститорите. Модните нови хотели с изглед към Акропола осейват целия хоризонт. Строителите пускат в експлоатация нови сгради, а собствениците на имоти все по-често прибягват до платформата за краткосрочно отдаване под наем Airbnb, за да спечелят повече от отдаването под наем на жилищата си.

Чужденците, които искат да получат Златна виза, като тук преобладават китайските предприемачи, проявяват интерес към гръцката столица и острови като Санторини и Корфу. Търсят предимно къщи. Гаранция, че ще получат гражданство е ако купят имот за 250 000 евро, което не е голяма сума. Правителството стартира програмата през 2013 г. като оттогава досега е привлякла чрез нея най-много инвеститори от Русия, Турция и Близкия Изток. Привлечени чрез Златна виза са 10 000 чужденци, които за последните 5 години са вложили 1.5 млрд. евро в гръцки имоти. Китайските предприемачи са над 40% от инвеститорите. "Основно това са китайци, представители на средната класа. Те се чустват комфортно в Гърция, тъй като големи китайски компании, като например Cosco, на когото принадлежи голяма част от гръцкото пристанище Пирея, инвестират в гръцка собственост.

Цените на имотите в южната ни съседка се възстановяват след като по време на кризата от 2008 г. загубиха близо 40% от стойността си. Гърция едва не "излетя" от еврозоната, но стабилността постепенно се възвърна на фона на възраждането на туризма през 2018 г., когато страната е посетена от рекордните 33 милиона туристи.

За пръв път от девет години насам през 2018 г. се отчита ръст в цената на имотите в Гърция, сочат данните на Централната банка. Разрешенията за сторителство също са се увеличили с 10% след седемгодишен спад. Инвестициите през миналата година нараснаха с 20% спрямо 2017-а.

Подобен бум, обаче не винаги влияе благоприятно върху местното население. Много от собствениците на имоти увеличват наемите, като решават от дългосрочно отдаване под наем да преминат на краткосрочно. Така местното население, което иска да живее под наем трябва да плаща много повече и то за имоти, които не се намират в центъра на Атина. Редица анализатори се опасяват, че може да се повтори ситуацията с Барселона, където центърът стана напълно туристическа зона.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рене

    5 5 Отговор
    Жълтите и сибирските варвари, да си стоят в Азия.
  • 2 Бонзай

    13 2 Отговор
    в центъра на Атина живеят само имигранти от цял свят
  • 3 Хасан

    5 6 Отговор
    Нека да им сменят генотипа на гърка
  • 4 Справедлив

    9 2 Отговор
    Генотипа трябва да сменят на вас турците,щото сте еничари и трябва да уважавате европейските ценности

    Коментиран от #5

  • 5 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Справедлив":

    Справедлив, не се газирай гърците също нямат нищо общо с еврпейските нрави.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.